Local

Vinerea Mare, ziua răstignirii lui Iisus Hristos pe cruce. Ce tradiții respectă creștinii ortodocși – FOTO

Publicat: 03 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vinerea Mare ziua răstignirii lui Iisus Hristos pe cruce. Ce tradiții respectă creștinii ortodocși - FOTO
Vinerea Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor, fiind cea care ne amintește de răstignirea lui Iisus Hristos pe cruce

Vinerea Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor, fiind cea care ne amintește de răstignirea lui Iisus Hristos pe cruce. Vinerea Mare mai este numită și Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, deoarece creștinii ortodocși țin post negru. Pe lângă beneficiile spirituale, se crede că persoanele care postesc în această zi se vor vindeca de boli, în special de afecțiunile de piele.

Vinerea Mare, ziua răstignirii lui Iisus Hristos, este cea mai mare zi de doliu a creștinătății

o imagine cu epitaful
În Vinerea Mare, se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, timp în care se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare

Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce în Vinerea Mare. Astfel, Vinerea Neagră face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numită Triduum Sacrum, în care sunt incluse Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. Astăzi, creștinii ortodocși țin post negru, pentru a comemora ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce pentru a-i salva pe oameni de păcate. În această zi, se ține slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia, timp în care se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare, ce simbolizează coborârea de pe cruce a trupului lui Iisus Hristos și pregătirea sa pentru înmormântare.

Epitaful este așezat pe o masă în centrul bisericii, iar creștinii ortodocși au la dispoziție întreaga zi pentru a se închina. Vineri seară, are loc Denia Prohodului, la finalul căreia Epitaful este scos din biserică după un ceremonial special, iar mai apoi este introdus în altar, unde rămâne până la Înălțare. Vinerea Mare este cea mai mare zi de doliu a creștinătății și este o zi aliturgică, ceea ce înseamnă că nu se celebrează niciuna dintre cele trei liturghii.

Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii ortodocși în Vinerea Mare

o imagine dintr-o biserica 
Vineri seară, are loc Denia Prohodului, la finalul căreia Epitaful este scos din biserică după un ceremonial special

Creștinii ortodocși țin cont, în Vinerea Mare, de o mulțime de tradiții și obiceiuri. Astfel, încă de la primele ore ale dimineții, casele sunt tămâiate. Această zi extrem de tristă este petrecută de creștinii ortodocși în liniște, post și rugăciune. În tradiția populară se spune că, dacă plouă în Vinerea Mare, anul agricol va fi unul roditor, în caz contrar, va fi secetos și cu recolte sărăcăcioase. În trecut, în Vinerea Mare, creștinii ortodocși obișnuiau să se scufunde în apă rece de trei ori, sperând că vor fi feriți de boli tot restul anului. Un alt obicei care în trecut era destul de popular presupunea ca în zorii zilei, pentru a fi sănătoși, credincioșii să alerge prin rouă. În Moldova, se obișnuiește să se meargă la frizer în Vinerea Mare, pentru că se crede că bolile vor fi ținute la distanță.

Mai există un obicei care spune că, în Vinerea Mare, creștinii ortodocși nu ar trebui să se spele. Gospodinele nu au voie să facă pregătiri pentru Paște în Vinerea Mare, nu se pot face copturi, deoarece se spune că i se ard mâinile Maicii Domnului. De asemenea, nu se înroșesc ouă și nici nu se sacrifică animale. Sunt și câteva alimente interzise în Vinerea Mare, ziua răstignirii lui Iisus Hristos. Astfel, nu se consumă urzici și oțet, deoarece se crede că, odată răstignit pe cruce, Iisus Hristos a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet.

Adauga un comentariu