Economic Local

Zăpada din ultimele zile face bine agriculturii. Fermier din Iași: „E o minune dumnezeiască”

Publicat: 10 ian. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zăpada din ultimele zile face bine agriculturii. Fermier din Iași E o minune dumnezeiască
Fermierii din Iași spun că zăpadă din ultimele zile protejează culturile

Fermierii din Iași spun că zăpada din ultimele zile e binevenită pentru agricultură. Dacă nu ningea în această perioadă, culturile de toamnă ar fi fost în pericol. Aceștia spun că zăpada are un rol protector pentru zilele în care se anunță temperaturi cu minus

Zăpada din ultimele zile face bine agriculturii. Astfel, fermierii din Iași se bucură că o mare parte din culturile de toamnă sunt protejate.

„Zăpada este binevenită. Doar viscolul ar putea fi o problemă. Rapița este în stadiu incipient, dezvoltare 2-4 frunze și nu scapă de îngheț. Grâul este mai rezistent”, susține Cezar Musteață, fermier din Iași.

Aceștia mai spun că apa a ajutat la înrădăcinarea culturilor de toamnă.

„E o minune Dumnezeiască această zăpadă. Din cauza lipsei de precipitații din ultima perioadă, culturile de toamnă, respectiv grâu, orz, orzoaică, mazăre, rapiță, deja intrau în stres cu repercusiuni negative asupra gradului de înrădăcinate. Și reprezintă un strat acoperitor la culturi pentru gradele cu minus, ce se anunță în următoarele zile”, susține Ion Notingar, fermier din Iași.

Zăpadă din ultimele zile face bine agriculturii din Iași

Specialiștii spun că zăpada are un rol protector pentru culturi, iar pământul este precum un burete care absoarbe apa. Astfel, sunt izolate solul și culturile care sunt în stare de hibernare. De asemenea, când se topește zăpada, se reface rezerva de apă.

„Zăpada aceasta a venit fix când pământului îi trebuia apă. E protejat împotriva gerului și noi ne bucurăm că nu vom avea probleme, ca în anii trecuți, când nu a nins aproape deloc în această perioadă. Era normal, în urmă cu 5 ani, când ningea în luna ianuarie. Acum, oamenii se miră de ce ninge. Păi cum se făcea grâul sau rapița, dacă nu ningea? Cred că nu vom mai avea zăpadă deloc, după cum se schimbă clima”, spune Ionuț Popa, fermier din Iași.

Dacă fermierii sunt bucuroși că a nins, ieșenii care locuiesc în oraș sau în zona metropolitană au înghețat în traficul greu din ultimele zile.

Seceta a făcut ravagii în județul Iași

Fermierii au fost afectați de seceta pedologică în anul 2023. Aceștia au primit despăgubirile de secetă, însă au fost nemulțumiți de sumele mici. Agricultorii din județul Iași au rămas fără cuvinte când au văzut ce sume mici vor primi de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru culturile de primăvară, înființate în anul 2022.

Aceștia susțin că e o bătaie de joc la adresa fermierilor. Suma aprobată a fost de de 335 de lei la hectar pentru culturile de primăvară care au fost afectate de seceta pedologică în grade de peste 30 la sută și până la 100 la sută, inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor, respectiv porumb, floarea soarelui, soia, mazăre. Fermierii nemulțumiți de deciziile Ministrului Agriculturii și sumele primite pentru despăgubiri de secetă pentru culturile de toamnă și de primăvară au fost la un pas de a protesta cu utilajele în stradă.

Pe de altă parte, fermierii din Iași se bucură că o mare parte din culturile de toamnă sunt protejate datorită zăpezii din ultimele zile, astfel că agricultura nu va fi afectată.

Adauga un comentariu