Actualitate

Două mari spitale din Iaşi contaminate cu coronavirus! 15 cadre medicale şi 15 pacienţi au fost diagnosticaţi pozitiv! Ancheta continuă

Publicat: 07 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Două mari spitale din Iaşi contaminate cu coronavirus 15 cadre medicale şi 15 pacienţi au fost diagnosticaţi pozitiv Ancheta continuă

Ieri, (n.r.-6 mai), 13 cadre medicale și 14 pacienți îngrijiți de aceștia au fost diagnosticați pozitiv la infecția cu coronavirus. Direcția de Sănătate Publică Iași a anunțat că șapte cadre medicale și șase pacienți au fost depistați la Secția de Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași și opt pacienți și șase cadre medicale de la secția de Nefrologie a Spitalului „C.I. Parhon”. Din primele informații primite din anchetă, se pare că virusul a pătrus în cele două unități medicale prin pacienți, iar cadrele medicale s-au infectat de la ei.

În cursul dimineții de ieri, reprezentanții Spitalului „C.I Parhon” anunțau că doi medici și două infirmiere erau depistate pozitiv la infecția cu COVID-19. Toate cele patru cadre medicale lucrează în secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Nefrologie. Pe parcursul zilei s-au mai pozitivat însă și alte teste, numărul total de infectați la Spitalul „C.I Parhon” ajungând la 14.

„În urma testărilor efectuate, până în prezent au fost depistați pozitiv 8 pacienti și 6 cadre medicale de la Secția de Nefrologie. Pe data de 5 aprilie 2020, au fost efectuate 67 de recoltări, 44 de la personalul medical și 23 de la pacienții acestei secții. Facem precizarea că în momentul de față mai sunt teste în lucru. Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare”, au specificat , reprezentanții DSP Iași.

Totul a început de la 3 paciente diagnosticate pozitiv

Ancheta epidemiologică și implicit depistarea celor 13 cazuri a început în momentul în care trei paciente au fost depistate pozitiv la infecția cu coronavirus. Acestea erau internate la Secția de Nefrologie. Toate cadrele medicale și toți contacții celor trei paciente au fost sau vor fi testate.

„Având în vedere depistarea noului coronavirus la trei paciente internate la Secția de Nefrologie din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași, Direcția de Sănătate Publică Iași a demarat imediat o anchetă epidemiologică pentru stabilirea tuturor contacților direcți, precum și testarea pacienților și a personalului medical din cadrul acestei secții. În urma testărilor efectuate, până în prezent au fost depistați pozitiv 8 pacienti și 6 cadre medicale de la secția de Nefrologie. Pe data de 5 aprilie 2020, au fost efectuate 67 de recoltări, 44 de la personalul medical și 23 de la pacienții acestei secții. Facem precizarea că în momentul de față mai sunt teste în lucru. Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare”, mai spun reprezentanții DSP Iași

Au fost depistați 13, dar ancheta nu s-a finalizat

Veștile proaste au continuat pe parcursul zilei de ieri și pentru Spitalul „Sf. Spiridon”. În urma confirmării unor cazuri de COVID-19 la Secția de Ortopedie, DSP Iași a declanșat o anchetă epidemiologică. În urma testărilor, a reieșit faptul că 6 pacienți s-au infectat cu coronavirus. Trei dintre aceștia vin din Botoșani și s-au internat în spital în perioada 23-30 aprilie.

„Rezultatele de laborator au evidențiat de asemenea prezența virusului și la 7 cadre medicale, 3 asistenți medicali și patru infirmieri. Până în prezent, au fost efectuate 139 de recoltări, 108 de la personalul medical și 31 de la pacienții acestei secții. Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare și urmărește să stabilească în continuare toți contacții direcți”, au încheiat reprezentanții DSP Iași.

Toată Secția de Ortopedie dezinfectată

În urma depistării cadrelor medicale și pacienților cu coronavirus, Secția de Ortopedie a fost închisă și până astăzi în jurul prânzului se afectuează dezinfectarea. După procedurile de dezinfecție, secția se va redeschide și va funcționa exact ca înainte.

„În acest moment se efectuează dezinfectarea întregii Secții de Ortopedie. Imediat după depistarea cadrelor medicale și a pacienților cu COVID-19 am început aceste proceduri, iar secția s-a închis. După finalizarea procedurilor ne vom relua activitatea. În spital nu mai există în acest moment niciun pacient cu coronavirus. Toți cei depistați au fost trimiși către Spitalul de Boli Infecțioase”, a specificat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Azi dimineață: Încă o asistentă și o infirmieră infectate

Contactat de redactorii Bună Ziua Iași și în cursul acestei dimineți, managerul Spitalului Sf. Spiridon ne-a adus la cunoștință faptul că încă două cadre medicale din unitatea medicală sau fost depistate pozitiv.

„Pe data de 25 aprilie s-a internat la Spitalul Sf. Spiridon o pacientă din Dorohoi. Aceasta a suferit o intervenție chirurgicală pentru fractură de cord femural la secția de ortopedie a unității medicale. La internare, pacienta a ajuns cu PCR negativ motiv pentru care era considerată ca fiind un pacient care nu prezintă riscuri. Pe data de trei mai a trebuit să o externăm, motiv pentru care, așa cum e stabilit în protocolul spitalului, am testat-o. Testul a ieșit pozitiv. Atunci a început ancheta epidemiologică. S-au mai adăugat, pe lângă cadrele medicale anunțate ieri, încă o asistentă și o infirmieră pozitive la infecția cu Covid-19. Am dezinfectat întreaga secție de ortopedie. Mâine vor relua activitatea în această secție. În acest moment se pot efectua operații chirurgicale de urgență la secția Chirurgie III”, a specificat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon.

Manager: „Spitalul Sf. Spirirdon a ajuns ultima redută”

Ec. Ioan Bârliba susține faptul că nicio unitate din zona de N-Est a țării nu mai primește pacienți cu urgențe în ortopedie, dar nici în alte specializări. Din acest motiv, riscul la care se supun cadrele medicale este enorm. Aceștia vin din teritoriu cu teste negative care se pozitivează în spital. Practic, a ține în frâu covidul este imposibil. „În numele colegilor mei, susțin că Spitalul Sfântul Spiridon a ajuns ultima redută. În toată zona Moldovei nu se mai operează, se operează doar la noi. Este o presiune extrem de mare asupra noastră, e greu de ținut în frâu toți pacienții. Avem în 24 de ore aproximativ 200 de pacienți care se internează. În cele mai multe cazuri, 20, 30 dintre aceștia, reprezintă riscuri majore. Până acum nu am avut niciun medic infectat ci doar asistente și infirmiere. există iată și scăpări din păcate. Este stres zi și noapte”, închieie managerul unității medicale.

Adauga un comentariu