Actualitate

Golanie incredibila pentru a acoperi o frauda cu fonduri europene – FOTO

Publicat: 14 oct. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Secarea peste noapte a iazului din comuna Focuri s-a facut pentru acoperi o frauda cu fonduri europene in valoare de circa 147.000 euro obtinuti de Uniconstruct Prod SRL, firma care administra luciul de apa @ Cel putin aceasta este pista pe care merg acum anchetatorii care fac cercetari, in urma unei plangeri depuse chiar de reprezentantul firmei, Virgiliu Gurita @ Desi acesta sustine ca tiganii din comuna au golit iazul pentru a fura pestele, ceea ce sustine barbatul era imposibil @ Stavilarele se afla intr-o constructie din beton inchisa cu lacat, iar cheia o detinea Gurita

Schimbare de situatie in ancheta legata de modul in care iazul din comuna Focuri, in suprafata de aproape 30 de hectare a fost golit in cea mai mare viteza si au disparut in cateva clipe zeci de tone de peste. Daca initial cercetarile au fost demarate in urma plangerii depuse de administratorul firmei care administra iazul, respectiv Virgiliu Gurita, reprezentantul SC Uniconstruct Prod SRL sustine ca la mijloc a fost vorba de un sabotaj pus la cale de tigani, care au vrut astfel sa-i fure pestele. In ultima perioada anchetatorii au ajuns la concluzia ca varianta acestuia nu prea se sustine. Astfel, anchetatorii au suspiciuni intemeiate pe dovezi potrivit carora totul s-a petrecut pentru a se acoperi o frauda cu fonduri europene. In primul rand, anchetatorii care s-au deplasat la fata locului au putut constata ca tiganii nu puteau goli iazul fara complicitatea administratorului iazului, adica a lui Virgiliu Gurita. Si fotografiile realizate de redactorii cotidianului BUNA ZIUA IASI probeaza acest lucru. Stavilarele formate din sapte obloane sunt adapostite de o constructie din beton. Acesta este singurul loc prin care se regleaza nivelul apei din iaz, prin controlarea debitului de iesire. Acest sistem se mai numeste si deversor. Constructia de beton care adaposteste deversorul este incuiata cu un lacat. Cheia este detinuta numai de Gurita. Prin urmare, nu se putea goli iazul fara acceptul acestuia. Ceea ce le-a trezit suspiciuni anchetatorilor este faptul ca Gurita a depus plangerea in care a reclamat ca i s-a furat pestele la doua zile dupa ce s-a petrecut evenimentul. Mai mult, acesta nu a alertat deloc autoritatile in momentul in care a vazut ca oamenii din sat strang pestele. Mai exact, totul s-a petrecut cu acordul sau. „Ei au dat drumul la iaz, angajatii lui Gurita, cu stiinta sefului lor. Cu cateva zile inainte au adunat peste din iaz si l-au vandut la Iasi”, a spus un fost angajat de-al lui Gurita.

Unde sunt banii?

Pe masura ce au avansat cercetarile, oamenii legii au aflat ca firma respectiva a obtinut in perioada 2007 – 2009 fonduri europene in valoare de 147.000 euro pentru lucrari de amenajare a iazului si achizitionarea unor utilaje de intretinere dar si a unor vehicule necesare comercializarii pestelui. Lucrarile vizau decolmatari, intarirea malurilor, intarirea digului etc. De asemenea conform proiectului trebuia achizitionat un buldoexcavator, o autoutilitara dotata cu instalatie frigorifica, doua salupe etc. In comuna a fost vazuta numai autoutilitara in ultimii ani. De cateva zile a aparut si buldoexcavatorul pe malul iazului. Faptul ca investitiile asumate in cadrul proiectului nu au fost realizate a fost constatat si de reprezentantii Primariei Focuri. Firma lui Gurita a concesionat cele 30 hectare de teren de la Primaria Focuri in anul 2007. Pentru fiecare hectar de teren concesionat, acesta trebuia sa plateasca 1,8 milioane lei vechi pe an. A fost scutit de la plata redeventei un an pentru a realiza investitiile. Prin urmare, realizarea investitiilor descrise mai sus erau prevazute atat in contractul de concesiune incheiat cu Primaria Focuri, cat si in proiectul cu ajutorul caruia a obtinut fondurile alocate prin programul SAPARD in anul 2007. La sfarsitul anului acesta, proiectul urma sa fie verificat de reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APDRP), institutia care monitorizeaza programul SAPARD. Prin urmare, intrebarea este urmatoarea: iazul a fost golit de Gurita pentru a acunde frauda cu fonduri europene? Totul a fost pus la cale pentru ca acesta sa le spuna reprezentantilor APDRP ca nu a putut realiza profit si astfel nu a indeplinit obiectivele proiectului, deoarece i s-a furat productia de peste. „Nu ne intereseaza fondurile obtinute de firma, deoarece beneficiar este firma domnului Gurita. In orice caz, noi vom rezilia contractul de concesiune deoarece firma nu si-a indeplinit obligatiile”, a declarat Vasile Macovei, primarul comunei Focuri. Contactat de jurnalistii cotidianului BUNå ZIUA IASI, Virgiliu Gurita a sustinut in continuare varianta ca a fost sabotat de tigani.

Adauga un comentariu