Local

Sute de familii cu venit minim din Iași își permit cu greu rechizitele pentru copii în noul an școlar, iar pandemia de COVID-19 a înrăutățit situația

Publicat: 11 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sute de familii cu venit minim din Iași își permit cu greu rechizitele pentru copii în noul an școlar iar pandemia de COVID-19 a înrăutățit situația
Sute de familii care au un venit minim din Iași nu au bani pentru rechizitele copiilor la începutul anului școlar

Părinții cheltuie sume mari de bani la începutul anului școlar pentru rechizitele copiilor, iar pentru familiile din Iași care au un venit minim lunar investiția este greu de suportat. Zeci de copii din familiile defavorizate din municipiu au fost în data de 10 septembrie 2020 la distribuirea pachetelor cu rechizite din partea Primăriei Iași. Copiii sunt nerăbdători pentru ziua de luni când speră să își revadă colegii și profesorii și când nu vor mai fi nevoiți să facă școala online

Sute de familii cu venit minim din Iași nu pot să le asigure copiilor toate rechizitele de care au nevoie în noul an școlar. În perioada pandemiei de COVID-19 mulți părinți au rămas fără un loc de muncă. Veniturile tot mai mici din casă pot cu greu să acopere necesitățile tuturor membrilor. Rechizitele au prețuri mari, iar ideea de ore online și în acest an școlar este respinsă de mulți dintre părinții și chiar de către copii din aceste familii defavorizate.

„Nu prea aștept să încep școala, pentru că nu mi-a plăcut în celălalt an școlar când am învățat de acasă. Vreau să merg la școală, să îmi văd colegii și profesorii”, a povestit o elevă de clasa a V-a din Iași, beneficiară a pachetelor cu rechizite distribuite de Primăria Iași.

Multe familii din Iași asigură cu mari eforturi rechizitele pentru copii în acest an școlar

Tot mai mulți părinți trec cu greu de perioada începerii anului școlar, când sume mari de bani se duc pe achiziționarea rechizitelor. În cazul familiilor cu mulți copii și cu o sursă minimă de venit, suma de bani dată pentru a asigura necesarul de rechizite școlare este de câteva sute de lei. De exemplu, pentru un caiet de matematică A4 cu 60 de file prețul începe de la 3 lei, dar poate fi găsit și la un preț de 16 lei, iar cele mai ieftine acuarele se găsesc la prețul de 5 lei.

„Sunt o mamă singură cu cinci copii, iar trei dintre ei au primit pachetele cu rechizite. Învață la școala de Arte, mai am un băiat de 17 ani, care intră în clasa a XII-a, și pe cea mică de doar doi ani. Ca să îi susțin la școală am nevoie de rechizite de calitate, pentru că dacă vrei un copil «de calitate», trebuie să îi oferi lucruri de calitate.

Toți învață bine, dar pentru mine nu premiile sunt importante. Le cumpăr pentru școală lucrurile cele mai bune și normal că dau și foarte mulți bani, am prins o reducere de 50 la sută la o librărie și am cheltuit doar 130 de lei pe o parte dintre lucrurile necesare: acuarele, pensule, blocuri de desen, carioci. Renunț la alte lucruri pentru locuință ca să le asigur lor ceea ce au nevoie ca să reușească la școală”, a declarat o ieșeancă, mamă a copiilor care au beneficiat de pachetele de rechizite oferite de Primăria Iași.

Familiile cu venituri minime care au copii au griji tot mai mari în noul an școlar

Problemele cu care se confruntă familiile cu venituri mici care au copii școlari sunt numeroase. În acest an, din cauza pandemiei de COVID-19 care a impus realizarea orelor cu elevii în mediul online, astfel de familii nu au putut să asigure copiilor participarea la ore. Mulți părinți au ținut legătura cu învățătorii și profesorii telefonic, dar nu au putut să le asigure copiilor conexiunea prin aplicațiile online la ore. Un singur telefon este de multe ori singurul dispozitiv dintr-o familie cu venituri mici.

„Cu un salariu este greu să întreții patru copii la școală. Fata cea mare are 11 ani, mai am una de 8 ani și gemenele au vârsta de 7 ani. Rechizitele sunt scumpe. La început de an școlar au nevoie de multe lucruri, de la haine la caiete, ghiozdan și multe altele. Ne prind bine ajutoarele cu rechizite în fiecare an, bineînțeles. Vrem să meargă la școală pentru că acasă avem un singur telefon pentru toți copiii și nu e suficient de performant ca să se conecteze la aplicațiile de pe care fac ei orele.

Nu am putea să ținem pasul cu orele de școală făcute în mediul online. Avem nevoie de patru telefoane performante ca să poată toți să participe la orele online pe acele aplicații și nu ne-am permite aceste cheltuieli”, a povestit Maria Adamache, mama a patru copii beneficiari ai pachetelor de rechizite distribuite de Primăria Municipiului Iași.

Peste 500 de ghiozdane cu rechizite au fost primite de copii din familii defavorizate din Iași

Primăria Municipiului Iași, alături de Direcția de Asistență Socială, a distribuit joi, 10 septembrie, 550 de ghiozdane cu rechizite pentru începerea noului an școlar.

„Acestea au venit în sprijinul copiilor din familiile defavorizate din clasele 0- VIII din Municipiul Iași, iar scopul este de a reduce abandonul școlar. Ghiozdanele cu rechizite primite de către copii au fost în valoare de aproximativ 125 de lei. A IX-a ediție a acțiunii cultural-caritabile «Copii de nota 10» a avut loc în Parcul Expoziției”, a declarat Luminița Munteanu, directorul Direcției de Asistență Socială Iași.

Adauga un comentariu