Economic Local

A crescut numărul sesizărilor privind poluarea din Iași în anul 2020, comparativ cu anul precedent. Reclamanții sunt nemulțumiți de grămezile de gunoaie aruncate la tot pasul, în diverse zone din oraș

Publicat: 20 ian. 2021
Grămezi de gunoaie aruncate pe un câmp din Iași, care provin de la lucrări de construcții sau de la populație
Reclamațiile privind gunoaiele aruncate în locuri nepermise s-au înmulțit în anul 2020, comparativ cu anul 2019, în urma verificărilor făcute de comisarii de mediu fiind aplicate amenzi de sute de mii de lei

În anul 2020 au fost depuse aproape 200 de reclamații din partea ieșenilor care susțin că a crescut poluarea din Iași din cauza celor care aruncă gunoaiele oriunde. Numărul sesizărilor înregistrate în anul 2020 a crescut, comparativ cu anul precedent, cu aproximativ 20 la sută

Ieșenii care au depus sesizări la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), privind poluarea din Iași, sunt nemulțumiți de faptul că atât în oraș, cât și în comunele din județ gunoaiele sunt aruncate la tot pasul și nu se iau măsurile necesare combaterii acestui fenomen. Numărul reclamațiilor depuse la APM în anul 2020 a crescut, comparativ cu anul 2019.

Cei care reclamă susțin că sunt depozitate deșeuri în locuri nepermise, arderea gunoaielor se face fără supraveghere, iar autoritățile locale nu se implică în educarea cetățenilor privind colectarea selectivă și aruncarea deșeurilor în zonele special amenajate. Aproape jumătate din reclamațiile depuse de ieșeni atât la APM Iași, cât și la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu (GNM) Iași, instituția care verifică reclamațiile, au fost despre depozitări necontrolate de deșeuri. Sesizările au fost soluționate fie cu măsuri pe care trebuie să le ia autoritățile locale, fie cu amenzi de sute de mii de lei.

A crescut numărul sesizărilor privind poluarea din Iași, multe dintre acestea referindu-se la gunoaiele aruncate în locuri nepermise

Alte aspecte sesizate în petițiile de anul acesta au fost pentru depozitări necontrolate de deșeuri din zona rurală, arderea gunoaielor care se face fără autorizație de la APM, calitatea aerului în municipiul Iași afectată din cauza poluării și disconfortul legat de mirosuri sau nivelul de zgomot. Potrivit specialiștilor de mediu din Iași, deși au derulat campanii de informare cu privire la arderile necontrolate ale gunoaielor, ieșenii au încălcat legea, iar în ultimii ani arderile necontrolate de vegetație s-au înmulțit, motiv pentru care specialiștii de mediu au aplicat amenzi.

Pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor au fost aplicate amenzi de aproximativ 200.000 de lei, iar comisarii de mediu au impus măsuri urgente de remediere a problemelor constatate în teren în momentul efectuării controlului. Neconformitățile contatate s-au referit la lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor sau a apelor uzate.

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de 1,3 milioane de lei în anul 2020

Activitatea de inspecție și control în domeniul protecției mediului, desfășurată în anul 2020 de către Comisariatul Iași al Gărzii Naționale de Mediu, s-a concretizat în realizarea a 1.110 controale, din care 760 în domeniul controlului poluării și 350 în domeniul biodiversității. Neconformitățile constatate au fost: lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, nerespectarea prevederilor din actele de reglementare emise pentru proiecte sau activități au fost sancționate prin aplicarea a 211 sancțiuni contravenționale principale, în valoare totală de 1.363.000 lei.

Au fost stabilite și 26 de sancțiuni complementare (6 desființări de lucrări, 20 de suspendări de activitate), precum și o propunere de suspendare a actului de reglementare. Pentru alte 15 fapte: ardere miriști și stuf în arii naturale protejate, poluarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, depozitare, transport și eliminare ilegală de deșeuri, inclusiv deșeuri periculoase, utilizarea unor substanțe periculoase fără respectarea actelor normative, fals material, fals intelectual și uz de fals în documente, extragere roci utile fără permis sau licență care se încadrează conform prevederilor legale la infracțiuni, au fost sesizate organele de cercetare penală.

Adauga un comentariu