National

Accident rutier teribil! Salvamontistul Mircea Botezan a murit

Publicat: 08 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Accident rutier teribil Salvamontistul Mircea Botezan a murit
Salvamontistul Mircea Botezan

Salvamontistul Mircea Botezan a murit noaptea trecută, în Moisei, într-un teribil accident auto. Bărbatul de 48 de ani nu a avut nicio șansă, după ce s-a izbit violent cu mașina într-un gard de beton. Cu șase ani în urmă, Botezan făcea legea în Borșa, fiind unul dintre cei mai de temut interlopi din zonă.

Apoi, viața lui Mircea Botezan s-a schimbat radical. Și-a deschis o firmă de pază, iar în 2015 a reprezentat România la campionatul de bodyguarzi de la Kiev. Ulterior, a pus bazele serviciului Salvamont Borșa, unde activa până la momentul tragediei.

„Polițiștii din Vișeu de Sus au fost sesizați cu privire la faptul că în localitatea Moisei s-a produs un accident rutier soldat cu decesul unei persoane. Ajunși la fața locului, oamenii legii au identificat un autoturism care prezenta avarii în urma întrării în coliziune cu un gard de beton.

Acesta a fost condus de către un bărbat de 48 de ani din Borșa. În urma impactului a rezultat decesul șoferului, iar trupul neînsuflețit a fost depus la morga spitalului în vederea efectuării necropsiei”, a transmis IPJ Maramureș.

Polițiștii continuă cercetările în acest caz.

Ce este Salvamontul

Salvamont sau Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) este o organizație recunoscută de utilitate publică care reunește salvatorii montani din România și care se ocupă de reglementarea activității de salvare montană și de pregătirea salvatorilor montani.

Salvamont este o asociație cu personal calificat, care oferă servicii destinate să salveze pe cei accidentați, rătăciți în munți. Salvamontul are în dotare de obicei vehicole și echipamentul necesar salvării. În Europa Occidentală asociația de salvare este dotată frecvent cu elicoptere și camere de filmare cu obiective speciale.
Odată cu schimbările survenite in societatea românească după 1990, a avut loc și o reorganizare totala a Salvamontului. La propunerea lui Gheorghe Dunărițiu in 1991 se constituie Asociația Națională a Salvatorilor Montani din Romania (ANSMR). Cei 23 de membri fondatori l-au ales președinte al Asociației pe Mircea Opriș.

In 1994 ANSMR se retrage din cadrul Federației Române de Alpinism și Escaladă și devine independentă, după care se afiliază la forul mondial ICAR-CISA (International Commission for Alpine Rescue).

Pentru actualizarea serviciului la noile realități, se emite Hotărârea Guvernului nr. 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți și se abroga Hotărârea Guvernului nr. 1.269/1996. Urmează Hotărârea Guvernului nr. 6/2004, care aprobă salarizarea membrilor Salvamontului și înființează Dispeceratul National Salvamont in parteneriat cu Vodafone.

In prezent Dispeceratul Național Salvamont acoperă 80 de zone montane cu echipe de profesioniști și voluntari care asigură patrularea preventivă, asigurarea permanenței la punctele și refugiile Salvamont, căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului la proxima unitate sanitară.

Adauga un comentariu