Actualitate

Alegeri locale: Nu există o procedură pentru dezinfecție a secțiilor de votare!

Publicat: 26 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alegeri locale Nu există o procedură pentru dezinfecție a secțiilor de votare
Alegeri locale: Nu există o procedură pentru dezinfecție a secțiilor de votare!

Alegerile locale vor avea loc peste o lună și România nu are încă o procedură pentru dezinfecție a secțiilor de votare.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, Ministerul Sănătății este responsabil de igiena și dezinfecția localurilor de vot. Ministerul ar trebui să asigure și materialele dezinfectante pentru secțiile de votare.

„Nu este reglementată o procedură de dezinfecție a secțiilor de votare. Igiena și dezinfecția localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătății, cel care asigură și materialele dezinfectante pentru secțiile de votare”, spun reprezentanții Autorității Electorale Permanente.

Alegeri locale: Nu există o procedură pentru dezinfecție a secțiilor de votare!

Autoritatea Electorală Permanente precizează că Guvernul urmează să stabilească unele prevederi de organizare pentru alegerile locale. Sunt avute în vedere măsuri de prevenire aplicabile și în prezent în spațiile închise.

„Vor fi mai multe prevederi: menținerea distanței fizice de 1,5 metri, asigurare și montare a recipientelor unde se aruncă mănuși și măști folosite, aerisirea frecventă și dezinfecția riguroasă a încăperilor, marcarea distanței de 1,5 metri între persoanele ce intră să-și exercite dreptul de vot, etc“, menționează reprezentanții Autorității Electorale Permanente.

Alegeri locale: Măști gratuite și dezinfectarea mâinile după fiecare votant

În ceea ce privește persoanele din secțiile de votare, membrii, personal auxiliar, persoane acreditate, delegați acreditați, operator calculator, personal de pază, dar și persoanele care vin să voteze „pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară, în condițiile stabilite de Guvern“, mai spun reprezentanții Autorității Electorale Permanente.

Fiecare membru al biroului electoral al secției de votare ar trebui să primească câte cinci măști de protecție și câte cinci perechi de mănuși. Personalul de pază, în schimb, primește o singură mască. La fel și personalul tehnic.

Conform Autorității Electorale Permanente, organizatorii vor trebui să își dezinfecteze mâinile după fiecare contact cu persoanele care votează și trebuie să își schimbe masca la cel mult 4 ore sau ori de câte ori este nevoie.

Alegeri locale: Cum va fi identificat alegătorul

Alegătorul va purta mască, dar nu se știe cum se va face validarea identității că este aceeași persoană din buletin.

Instituțiile prefectului, prin personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare, „vor asigura distribuirea unei măști de protecție fiecărei persoane acreditate, delegat acreditat, și alegător care se prezintă la secția de votare”, adaugă reprezentanții Autorității Electorale Permanente.

Pentru igiena și dezinfecția localurilor de vot, pentru materialele dezinfectante din secțiile de votare, precum și pentru materialele de protecție sanitară, a fost alocată suma de 19.076 de mii de lei.

Reprezentanții Autorității Electorale Permanente recunosc că nu a fost efectuată o simulare pentru a vedea câți oameni pot vota efectiv, în actualele condiții pandemice.

„Precizăm că nu a fost efectuată o simulare referitoare la timpul necesar parcurgerii procedurilor specifice exercitării dreptului de vot la alegerile locale din luna septembrie”, menționează reprezentanții Autorității Electorale Permanente.

Programul de votare se poate prelungi doar în diaspora

În diaspora, programul de votare la secțiile din străinătate s-a putut prelungi la alegerile prezidențiale până la ora 23.59, în cazul în care, în momentul în care trebuiau să fie închise secțiile, existau persoane în secții sau la coadă pentru a vota.

Conform legilor în vigoare, nu se prevede posibilitatea prelungirii programului de votare în țară.

Adauga un comentariu