National

Alexandru Rafila, despre pandemia de coronavirus din România: „Este nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale”

Publicat: 02 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila despre pandemia de coronavirus din România Este nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale
Cea mai mare surpriză de pe lista PSD București este prezența medicului Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila spune că este nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale și că, mai devreme sau mai târziu, toate spitalele ar trebui să trateze atât pacienții cu COVID, cât și cei fără COVID.

„Cu siguranță este nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale, pentru că vedem ce se întâmplă și trebuie corelată necesitatea asigurării spitalizării și tratamentului pacienților cu COVID cu celelalte patologii, adică eu cred că, mai devreme sau mai târziu, și alte spitale care nu au fost spitale COVID trebuie să poată trata ambele categorii de pacienți”, a spus Alexandru Rafila.

El arată că recordul absolut înregistrat vineri nu reprezintă „cifre neașteptate”.

„Am intrat de duminica trecută pe un trend crescător. E a treia zi consecutivă cu peste 2.000 de cazuri, iar acest lucru are un impact direct asupra numărului de pacienți internați în secția de Terapie Intensivă. Trebuie să vedem această creștere până unde merge și dacă discutăm despre efectul redeschiderii școlilor o să vedem dacă ne apropiem de o zonă de platou, iar atunci putem spera la o stabilizare a situației, sau dacă această creștere continuă cred că ar trebui puse în discuție strategii, mai multe scenarii, unul cu un trend crescător, altul cu o stabilizare a situației… Adică să vedem ce facem în fiecare din aceste scenarii, mai ales că limitele sistemului de sănătate există”, adaugă Rafila.

România a înregistrat, în ultimele 24 de ore, un nou record de infectări noi cu Covid-19 2.343 și 53 de decese.

Alexandru Rafila, despre vaccinarea împotriva COVID-19: „Ar trebui să fie opțională“

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit despre vaccinarea împotriva COVID-19. Alexandru Rafila consideră că în impunerea vaccinării ar fi o greșeală și doar ar alimenta teoriile conspiraționiste. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie este de părere că România nu va scăpa curând de amenințarea SARS-Cov 2.

„O să avem COVID mulți ani de acum încolo în România, indiferent dacă va apărea un vaccin împotriva acestei boli sau nu. De exemplu, avem un vaccin foarte eficient pentru rujeolă și cu toate astea încă există focare de rujeolă în țară. Această problemă nu va dispărea o dată cu vaccinarea”, a menționat doctorul.

Alexandru Rafila, despre vaccinarea împotriva COVID-19: „Prin vaccinare se va rupe lanțul de transmisie a virusului și vom putea să începem să funcționăm cât de cât normal“

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a precizat că în momentul în care se va face vaccinarea împotriva noului COVID-19 vor exista persoane care vor refuza să se vaccineze.

„Măsurile de protecție aplicate în prezent – distanțarea fizică, purtarea măștii, limitări pentru evenimente – vor continua și în anii următori, iar vaccinul doar va grăbi diminuarea restricțiilor.

Prin vaccinare se va rupe lanțul de transmisie a virusului și vom putea să începem să funcționăm cât de cât normal. Ce procent de populație trebuie imunizat? Probabil în jur de 70% în cazul acestei afecțiuni.

Dar, cu siguranță vor exista persoane care vor refuza să se vaccineze. Unii se vor convinge singuri, dacă, de exemplu, vor vrea să călătorească într-o altă țară care va impune această obligație de a fi vaccinat”, a menționat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu