Economic Local

Angajatorii din Iași sunt la un pas să închidă afacerile. Antreprenoare: „Mulți tineri nu vor să mai muncească, vor să fie influenceri și să stea degeaba”

Publicat: 10 ian. 2024
_____ Vizualizări 10 Comentarii
Angajatorii din Iași sunt la un pas să închidă afacerile. Antreprenoare Mulți tineri nu vor să mai muncească vor să fie influenceri și să stea degeaba
Mulți angajatori din Iași se plâng de lipsa personalului

Mulți angajatori din Iași se plâng de lipsa personalului. Deși proprietarii de firme au trimis o listă cu posturi disponibile la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași, susțin că oamenii nu prezintă interes pentru muncă

Diverse firme din Iași care angajează oameni pentru posturi precum bucătar, cofetar sau brutar susțin că se confruntă cu lipsa personalului, dar și cu interesul scăzut pentru a munci. Pentru anul 2024, ieșenii au șansa de a se angaja și în afara țării.

Angajatorii din Iași se plâng de lipsa personalului

Năstasel Hordiliu, ieșeanul care a deschis un restaurant de tip fast-food, „La Cabană”, spune că are nevoie de personal pentru postul de bucătar și ajutor de bucătar. Fast-food-ul este pus în repaus de 2 ani și este înființat de câțiva ani, de dinainte de pandemie. Ieșeanul spune că a investit în jur de 500 de milioane de lei pentru aparatură și spațiu, iar numele firmei este RelansGabi SRL. Pe lângă restaurantul fast-food, acesta are deschis și un pub de băuturi.

„Eu caut un bucătar și un ajutor de bucătar pentru restaurantul pe care l-am deschis. De cât timp aștept ca cineva să mă sune, să-mi spună că este interesat pentru acest job, sincer vă zic, nu am primit niciun telefon. De 2 ani nu am personal pentru restaurantul de tip fast-food pe care l-am deschis. Nu știu ce se întâmplă, dar am impresia că oamenii nu mai sunt interesați să muncească. Am anunțat că sunt în căutare de personal, mă gândeam că poate sunt șomeri interesați, dar n-am primit niciun telefon până acum și este postat de ceva timp anunțul. Programul de lucru este de 8 ore, în două schimburi, de la 8 până la 22:00. Ofer în jur de 3.000 de lei pentru cei interesați”, a spus Năstăsel Hordiliu.

De asemenea, Ghițulina Cioromilă, proprietara cofetăriei „Why not”, caută personal pentru postul de cofetar. Ieșeanca susține că afacerea este deschisă din anul 2004, iar de atunci este mulțumită de rezultatele pe care le are. Ghițulina Cioromilă are doar 3 angajați la cofetărie și mai caută o persoană. Aceasta susține că în perioada sărbătorilor de iarnă nu a avut cereri mari pentru cozonaci sau alte produse, comparativ cu anii trecuți, deoarece majoritatea oamenilor aleg să cumpere ieftin și necalitativ.

„Am 56 de ani și am deschis această cofetărie din anul 2004. Nu prea sunt oameni interesați de acest domeniu, eu cred că majoritatea tinerilor preferă munca ușoară, să fie influenceri, nu să stea 8 ore în picioare și să lucreze. Acest domeniu este delicat, munca de cofetar nu este ușoară, trebuie să ai o delicatețe aparte și o răbdare mare. Mulți tineri nu vor să mai muncească, vor să fie influenceri și să stea degeaba. Crăciunul acesta nu am avut cereri așa de mari pentru prăjituri, cozonaci sau altele. Oamenii aleg să cumpere mai ieftin din magazin, cu 10-20 de lei, decât să aleagă calitatea produselor”, a zis Ghițulina Cioromilă, proprietara cofetăriei „Why Not”.

În Iași sunt disponibile multe job-uri în diferite domenii

Anca Borcea are în plan să deschidă o brutărie până la începutul primăverii și este în căutare de personal pentru postul de brutar. Brutăria se află în cartierul Bularga din Iași.

„Eu am implementat un proiect nou, de start-up, pentru brutărie de pâine artizanală în Iași. Fiind implementat nou, acum caut brutar și ajutor de bucătar. Eu am fost angajată, iar acum am devenit antreprenor. Am investit în afacere aproximativ 60.000 de euro, iar din martie voi deschide brutăria”, a spus Anca Borcea.

Alte locuri de muncă oferite de angajatorii din Iași sunt electrician, conducător auto, inginer pe diferite domenii, vânzător, zidar etc.

Comentarii
  • Domnilor „Patroni”/parveniti, cand o sa respectati angajatii, atunci o sa-i gasiti. Până atunci spor la angajat sclavi din Bangladej.

  • 🤣🤣 Caută, sigur o sa găsești
    Nu vrei cumva sa își pună și apartamentul gaj?
    Voi va credeți încă în anii 90

  • Un bucătar bun fără 1000 de euro nu o să-l găsești. La fel alte meserii.
    Aaa, nu îți permiți sa plătești atât, pai atunci problema e la jena ta de „afacere”. Ciocu mic și joc de…. 3000 de lei.

  • In jur de 3000 de lei pe luna salariu , cand te prezinti la angajare ti se spune ca de fapt inseamna 2500 lei lunar, iar programul de 8 ore este numai pe hartie, cand vine careva in control… in rest se cere salariatilor sa lucreze 10-12 ore/zi pentru acei „in jur de 3000 lei pe luna” , normal ca nimeni nu accepta … Un salariu decent pentru un bucatar pleaca de la minim 1000-1200 euro bani in mana lunar , iar ajutorul de bucatar cel putin 800 de euro lunar !

  • Daca platiti prost, de obicei nu e tot pe cartea de munca, ore suplimentare, etc… daca nu ai bani sa platesti angajatii cum trebuie, inseamna ca esti un patron de rahat cu o afacere de rahat.

  • 💕💖💕 Austria ne trimite muncitori ! Din 2024, Austria ne dă forță de muncă calificată din Syria,Afganistan,India,... spune:

    Nu sunt tineri care să muncească?!? De fapt nu mai sunt tinerii asa de prosti care sa accepte orice job pt 3 lei pe lună si 14 ore de muncă, ore suplimentare care nu sunt plătite( vezi fabricile de confectii, acolo orele suplimentare sunt sterse de secretară/ contabilă la sucestia sefilor)

    Pentru cofetari sau patiserie e foarte indicat sa aduceți tineri musulmani
    ( Siria,Afganistan) iar când patroana o sa taie din bani sau o să țipe la ei…💥bum,buuum,buuum🍑🥕…o sa intre morcovelu afgan in fundulețul patroanei din Iași. 🙉🙊

    …o să cititi in ziare( la stiri pe scurt): „SOC! Mega – patroana patiseriei din Iași, ce nu platea salariile la timp, a sarit in aer de la un tort lăsat pe aragaz! Angajatul Almete Rașhid zis și ” Brânzel” nu e de gasit. Se fac cercetari pt a afla cine s-a că**cat pe prăjiturile de la nuntă! Revenim cu detalii” 😅🤣😂

    Karma !

    In anii 90 patronii erau hapsani si răi cu angajatii români, acum …la AJOFM „vine” ăia din Syria si Afganistan( au mentalitate diferită,etc) pentru a căuta de muncă !

    Observație
    Patronii de restaurant să invețe RAPID limba paștună sau paștu, puștu (Naskh : پښتو‎ – IPA: [paʂ’to]) și să stea cu ochii pe tefon că nu stii cum te sună un angajat din Pakistan,Afganistan,Syria,Babylooon,etc….🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔

  • Asa este! Un bucatar sau un cofetar fara 1000 de euro nu gasesti. Apropo? Pe salariile de care vorbiti, munciti voi sau rudele. Ha! Ha! Ha!

  • Nu mai spune! Pai sa va fie rusine care ii discreditati mereu pe tineri crezandu-bva voi de neinlocuit pe viata.
    Cat salariu dati la tineri si ce contract incheiati cu ei? suntem satui de politica voastra nenorocita ca nu tineti cu tinerii sa-i incurajati ci la buzunarele voastre va ganditi

  • Ok, 1000 euro…dau…..da ce stiu sa faca pentru banii astia? Tinerii, termina liceul si vor 1000 euro din prima. La 18 ani? Fara pregatire, fara experienta? Despre ce vorbim? La 18 ani, fara pregatire, fara experienta, doar la sters babe la k…sau la dat cu bidineaua….Da nici in afara, tot nu iti da nimeni 1000 euro…..

Adauga un comentariu