Eveniment-Social

Aniversare a 30 de ani de când Muzeul Național al Literaturii Române din Iași a luat ființă ca instituție oficială

Publicat: 21 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aniversare a 30 de ani de când Muzeul Național al Literaturii Române din Iași a luat ființă ca instituție oficială
Casa Pogor, sediul Muzeului Național al Literaturii Române Iași

Muzeul Național al Literaturii Române din Iași aniversează 30 de ani de la fondare! În 2020 s-au împlinit 30 de ani de când acesta a luat ființă ca instituție cu personalitate juridică, la 1 octombrie 1990, prin desprinderea Muzeului de Literatură al Moldovei din cadrul fostului Complex Muzeistic Iași. Cu acest prilej, Editura Muzeelor Literare din Iași a publicat un volum aniversar, la care muzeografii și cercetătorii au fost invitați să participe cu studii și articole de interes în domeniu

În 2020 s-au împlinit 30 de ani de când Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din Iași a luat ființă ca instituție cu personalitate juridică, la 1 octombrie 1990. Asta prin desprinderea Muzeului de Literatură al Moldovei din cadrul Complexului Muzeistic Iași (devenit după 1989 Complexul Muzeal Național «Moldova» Iași). Cu acest prilej, Editura Muzeelor Literare din Iași a publicat un volum aniversar, la care muzeografii și cercetătorii au fost invitați să participe cu studii și articole de interes în domeniu, despre activitatea lor, despre patrimoniul cultural național și istoria instituției, marcând în mod adecvat momentul.

S-au marcat trei decenii de existență autonomă a Muzeului Național al Literaturii Române Iași

Astfel, existența autonomă a Muzeului Național al Literaturii Române Iași este scrisă de oameni care-i construiesc ziua de azi și-i schițează ziua de mâine, iar culegerea de față vine să sublinieze acest lucru.

„Un muzeu literar este, dincolo de orice altă descriere îndreptățită, o mare poveste despre oameni admirabili ai trecutului, pe care munca altor oameni demni de admirație, ai prezentului, o îmbogățește în timp, fără a-i altera esența. Apărută pentru a marca trei decenii de existență autonomă a Muzeului și scrisă de oameni care-i construiesc ziua de azi și-i schițează ziua de mâine, culegerea de față vine să sublinieze acest lucru. Prin incursiuni bine documentate, de multe ori inedite, în istoria literară păstrată și pusă în valoare de casele memoriale și muzeele din cadrul instituției, volumul se constituie într-o amplă invitație scrisă de a ne fi alături în această mare poveste”, a reliefat Lucian Dan Teodorovici, manager al MNLR.

La volum au contribuit Lăcrămioara Agrigoroaiei, Liviu Apetroaie, Dora Cană, Nicoleta Dabija, Carmelia Leonte, Diana Leonte, Corina Mocanu-Irimiță, Beatrice Panțîru, Iulian Pruteanu-Isăcescu, Indira Spătaru, Andreea Tacu, Valentin Talpalaru și Laura Terente. Proiectul este coordonat de Iulian Pruteanu-Isăcescu.

S-a considerat că 10 muzee de același profil vor fi mai bine conduse și vor avea mai bune rezultate dacă sunt organizate într-o structură instituțională unitară

Muzeul Național al Literaturii Române din Iași a fost fondat, ca entitate de sine stătătoare, deoarece s-a considerat că 10 muzee de același profil vor fi mai bine conduse și vor avea mai bune rezultate dacă organizate într-o structură instituțională unitară. Instituția a crescut de la 10 la 12 muzee. Rezultatele cercetărilor, specialiștilor (reeditări, ediții de documente – corespondență – manuscrise) sunt bine cunoscute. Mai multe clădiri din categoria monumentelor istorice au fost restaurate. Patrimoniul artistic și cultural ieșean, Iașul însuși, este mai bine cunoscut în țară prin expozițiile itinerante.

Cele 12 muzee literare ieșene reprezintă o carte de vizită, care atrage sute de turiști: Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca din Țicău), deschis în 1918, primul muzeu memorial-literar din țară; Muzeul „Vasile Alecsandri”, Mircești, deschis în 1928; Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, deschis în 1970; Muzeul „Mihai Codreanu”, deschis în 1970; Muzeul „Vasile Pogor”, deschis în 1972; Muzeul „Otilia Cazimir”, deschis în 1972; Colecția „Istoria teatrului românesc” (Muzeul Teatrului), deschisă în 1976; Muzeul „Mihail Sadoveanu”, deschis în 1980; Muzeul „G. Topîrceanu”, deschis în 1985; Muzeul „Mihai Eminescu”, deschis în 1989; Muzeul „Nicolae Gane”, deschis în 1993; Muzeul „C. Negruzzi”, Trifești, deschis în 1995. Celor 12 muzee se adaugă Galeriile „Pod-Pogor”, inaugurate în anul 2002. În octombrie 2015 a primit titlul de muzeu de importanță națională.

Adauga un comentariu