Actualitate

Brancardier de la Institutul Regional de Oncologie Iași, depistat cu COVID-19, după ce s-a infectat de la soție, infirmieră la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Infecția cu coronavirus a fost transmisă și la fiică

Publicat: 27 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Brancardier de la Institutul Regional de Oncologie Iași depistat cu COVID-19 după ce s-a infectat de la soție infirmieră la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Infecția cu coronavirus a fost transmisă și la fiică
Pacienți diagnosticați cu Covid-19, transportați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. O asistentă medicală și sotul, brancardier, infectați cu coronavirus

Managerul Institutului Regional de Oncologie Iași, ec. Mirela Grosu, a anunțat ieri (n.r.- 26 mai) că brancardierul depistat cu noul coronavirus nu reprezintă un pericol pentru unitatea medicală. Acesta petrece 80% din timp în afara unității medicale. Toți contacții direcți au fost testați, iar rezultatele testelor au ieșit negative. Brancardierul s-a infectat cu coronavirus de la soția lui, infirmieră la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Infecția a fost transmisă și la fiică

Un brancardier de la Institutul Regional de Oncologie din Iași a fost depistat pozitiv la infecția cu noul coronavirus. Managerul unității medicale, ec. Mirela Grosu, a precizat că brancardierul nu reprezintă un pericol pentru pacienți și colegi. Personalul medical și pacienții care au intrat în contact cu brancardierul au fost testați și rezultatele sunt negative. Brancardierul de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) se infectase împreună cu fiica sa, de la soția lui, infirmieră la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Cei trei sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că aceștia suferă de forme ușoare ale bolii. La cele două unități medicale s-a declanșat o anchetă epidemiologică. Ec. Mirela Grosu spune că șansele ca bărbatul să fi infectat și alte cadre medicale sau pacienți sunt minime. Și asta pentru că bărbatul făcea legătura dintre institut și cele 3 corturi amplasate în curtea spitalului:

„Practic, 80% din timpul lui de lucru îl petrece în afara spitalului. Brancardierul face legătura între institut și cele 3 corturi amplasate în curte. Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare. Când am aflat că brancardierul este depistat pozitiv la infecția cu coronavirus, am început ancheta epidemiologică. Am testat toți contacții apropiați, contacții direcți, iar rezultatele au ieșit negativ. Tot ieri am făcut dezinfecție terminală și s-au luat toate măsurile care se impun. Testăm contacții din spitalizarea de zi, dar și pe cei din ambulator. Menționez că el a circulat foarte puțin prin spital”, a specificat ec. Mirela Grosu, manager IRO Iasi.

La Spitalul de Boli Infecțioase au fost testați toți contacții infirmierei. Prof. dr. Carmen Dorobăț a anunțat ieri că niciun test nu a ieșit pozitiv

Brancardierul s-a infectat cu coronavirus de la soția lui, infirmieră la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul unității medicale, a anunțat că bărbatul, soția și fiica acestora, depistați pozitiv la infecția cu noul coronavirus, sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Aceștia au o formă ușoară a bolii. Și în această unitate medicală s-a declanșat o anchetă epidemiologică.

„Toți contacții direcți au fost testați și, din fericire, nu avem niciun rezultat pozitiv până în acest moment. Cei 3 pacienți sunt internați la noi în spital și suferă de forme ușoare ale bolii. Infirmiera lucrează pe sectorul de pacienți confirmați cu coronavirus. Aceasta a fost testată, iar testul a ieșit pozitiv. Ulterior au fost testați soțul și fiica acestuia, rezultatele amândurora fiind pozitive. Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare”, a specificat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Ec. Ioan Bârliba despre infirmiera de la Spitalul „Sf. Spiridon”, depistată cu coronavirus: „Era puțin probabil să fi contaminat Clinica de Oftalmologie. Nu a fost la spital de pe data de 19 mai”

Ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași a precizat că o asistentă din Clinica de Oftalmologie a fost depistată pozitiv la infecția cu coronavirus. Cel mai probabil, așa cum spune managerul unității medicale, aceasta s-a infectat de la soțul ei, jandarm de profesie. Și în acest caz suspiciunile extinderii focarului s-au eliminat, întrucât asistenta a început să aibă simptomele specifice în timp ce se afla la domiciliu. În urma testărilor în Clinica de Oftalmologie, a reieșit că niciun alt cadru medical sau pacient nu s-a infectat cu COVID-19.

„Asistenta medicală infectată cu coronavirus nu a mai venit la locul de muncă de pe data de 19 mai. Pe 24 mai a fost diagnosticată. Era puțin probabil să fi contaminat Clinica de Oftalmologie. Aceasta nu a intrat în contact cu niciun pacient infectat cu COVID-19 și cel mai probabil s-a infectat de la soțul ei, care lucrează ca jandarm. Am testat 5 pacienți și 21 asistente și personal auxiliar. Din fericire, toate testele sunt negative”, spune ec. Ioan Bârliba.

Încă un caz confirmat la Spitalul de Neurochirurgie. Este vorba despre un pacient din comuna Țibana

La Spitalul de Neurochirurgie din Iași sunt depistate în acest moment 39 de cazuri de infectare cu coronavirus. Ultimul caz confirmat a fost anunțat ieri, 26 mai 2020. Este vorba despre un pacient din comuna Țibana, județul Iași. Bărbatul a ajuns la unitatea medicală în stare confuză, cu probleme grave neurologice. Înainte de intra în secția de specialitate, acesta a fost testat și a fost ținut în zona tampon a spitalului. În urma testării a fost internat în secția special amenajată pentru pacienții cu COVID-19.

„Pacientul era venit de ieri, 25 mai 2020, și a fost plasat în zona tampon a spitalului. Acesta a fost testat, la fel ca toți pacienții care vin pentru internare, iar testul a ieșit pozitiv. Am efectuat până în prezent teste la aproximativ 600 de persoane, pacienți, cadre medicale și personal auxiliar. Sunt 39 de cazuri confirmate cu COVID-19. De joi, 28 mai, vom relua retestarea. Abia la finele săptămânii vom putea răsufla ușurați și vom putea avea o imagine corectă”, a specificat Iulian Cozianu, asistent medical șef al Spitalului de Neurochirurgie Iași.

Dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CF, spune că spitalul este ocupat la capacitate maximă

La Spitalul „Căi Ferate” (CF) Iași, spital suport COVID-19, paturile sunt ocupate la capacitate maximă. Din cauza celor 2 focare de la Spitalul „Sf. Maria” și Spitalul de Neurochirurgie, dr. Mihai Glod, managerul unității medicale, spune că a fost nevoit să suplimenteze cu 20 de paturi capacitatea unității medicale. Multe dintre cadrele medicale infectate la Spitalul de Neurochirurgie au fost internate la Spitalul CF Iași.

„Suntem ocupați la capacitate maximă. Am primit ieri 14 pacienți noi și astăzi, 12. Aceștia au fost transferați de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași”, spune dr. Mihai Glod, managerul Spitalului CF.

La Spitalul de Boli Infecțioase Iași mai erau ieri 12 locuri libere pe secția de pacieți confirmați și 2 locuri libere din 9, în secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

La Spitalul de Copii „Sf. Maria”, focarul s-a stins. Doar 4 cadre medicale infectate cu COVID-19 și niciun pacient

La Spitalul de Copii „Sf. Maria”, focarul s-a stins și din 40 de testări efectuate, niciuna nu a ieșit pozitiv. Dr. Cătălina Ionescu, directorul medical al spitalului, spune că în afară de cele 4 cadre medicale anunțate la finele săptămânii trecute, nu a mai fost găsit niciun pacient sau cadru medical infectat. Cu toate acestea, secția a fost închisă. Niciun pacient nu se externează și cadrele medicale nu părăsesc unitatea medicală până ce nu se va efectua cea de-a doua retestare. Clinica funcționează într-o cladire separat de unitatea medicală deoarece acolo sunt internați copii de diverse vârste cu boli infecto-contagioase. Acești copii trebuiau să fie internați la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, dar fiindcă Spitalul „Sf. Maria” este spital Covid, aceștia au rămas internați aici.

Adauga un comentariu