Cancan ultimă oră

Calendar ortodox 19 septembrie 2020. Trei sfinți pomeniți în această zi

Publicat: 18 sept. 2020
Calendar ortodox 19 septembrie 2020. Trei sfinți pomeniți în această zi

Calendar ortodox 19 septembrie 2020. În fiecare an, în această zi are loc pomenirea sfinților Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont. Acești sfinți au trăit în timpul împăratului Probus (276-282), care a fost un persecutor al creștinilor. Când păgânii îl serbau pe zeul Apolo, creștinii Trofim și Savatie au refuzat să-i cinstească cu păgânii. Savatie a fost dus în fața guvernatorului la Antiohia și a fost bătut crunt, apoi a fost aruncat în temniță și așa și-a dat sufletul lui Dumnezeu. Trofim și Dorimedont au fost decapitați.

Calendar ortodox 19 septembrie 2020

Calendar ortodox 19 septembrie 2020. Astăzi se pomenesc sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă se face la data de 19 septembrie – Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași).

Aceşti sfinţi au trăit pe vremea împărăţiei lui Prob (anul 277). Dintre ei, Savatie, stând înaintea guvernatorului la Antiohia, şi fiind bătut foarte rău, a fost băgat în temniţă, şi astfel şi-a dat sufletul în chinuri. Iar pe Trofim încălţându-l cu încălţăminte de fier, şi urgisindu-l l-au dus la Synad, şi suferind multe chinuri împreună cu Dorimedont, li s-au tăiat capetele.

Tot în această lună are loc pomenirea Sfinților Mucenici Ianuarie, episcop de Benevent, a Sfinților Teodor, prinț de Smolensk, și a copiilor săi David și Constantin.

Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Aveţi credinţă în Dumnezeu. Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te şi te aruncă în mare, şi nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice. De aceea vă zic vouă: Toate câte cereţi, rugându-vă, să credeţi că le-aţi primit şi le veţi avea. Iar când staţi de vă rugaţi, iertaţi orice aveţi împotriva cuiva, ca şi Tatăl vostru Cel din ceruri să vă ierte vouă greşelile voastre. Iar dacă voi nu iertaţi, nici Tatăl vostru Cel din ceruri nu vă va ierta greşelile voastre.

Calendar ortodox 18 septembrie 2020. Ce sfânt sărbătoresc creștinii ortodocși

Calendar ortodox 18 septembrie. Ziua de vineri este foarte importantă pentru credincioși, având în vedere că au loc două sărbători importante. Una dintre ele este cinstirea Sfântului Eumenie, episcopul Gortinei, cel care a împărțit toată averea sa cu cei nevoiași și s-a călugărit. Tot azi prăznuim Icoana Maicii Domnului „Vindecătoarea” („Țelitelnița”), care vindecă cele mai îngrozitoare boli. Credincioșii de pretutindeni respectă această zi cu sfințenie și se roagă pentru sănătate și bunăstarea familiei.

Sfântul Eumenie și Icoana Maicii Domnului – 18 septembrie

Sfântul Ierarh Eumenie, Episcopul Gortinei, a trăit în secolul al IV-lea și datorită vieții sale lipsite de păcat, a fost ales episcop al Gortinei. Se spune că acesta era cuprins de o lumină greu de ascuns, datorată harului său.

Sfântul a lăsat tot ce avea și a făcut voia Domnului. El a considerat o povară prea mare bogăția pe care o avea și a decis să împartă totul săracilor, care chiar au nevoie de averea lui. În plus, a considerat de cuviință să meargă către Domnul fără nicio avuție, ci doar cu sufletul curat, plin de credință și speranță.

Se spune despre el că era ajutorul celor mai săraci oameni ai vremii, părintele copiilor, vindecătorul bolnavilor și făcător de minuni, pe care toată lumea îl cunoștea. În Tebaidă, la o vreme de mare secetă, a adus ploaie prin rugăciune, a îmblânzit un șarpe veninos, a scos afară demoni din oameni chinuiți de răutatea Diavolului și a vindecat mulțime de bolnavi.

Adauga un comentariu