Local

Caz rar la Iași! O pacientă însărcinată, infectată cu varicelă, la Spitalul de Boli Infecțioase

Publicat: 14 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Caz rar la Iași O pacientă însărcinată infectată cu varicelă la Spitalul de Boli Infecțioase
Medicii ieșeni au în grijă o pacientă însărcinată, cu varicelă la Spitalul de Boli Infecțioase

Medicii din Iași se confruntă cu un caz rar. O pacientă însărcinată și infectată cu varicelă se află internată la Spitalul de Boli Infecțioase. Din fericire, starea acesteia este stabilă, însă rămâne sub supraveghere

La spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, se află o pacientă însărcinată, diagnosticată cu varicelă . Inițial, aceasta s-a prezentat, în Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon”, cu acucitate vizuală afectată, acuzând cefalee. În timpul spitalizării, pentru tratarea afecțiunii oculare, pacienta a dezvoltat o erupție cutanată, generalizată, cu suspiciunea de varicelă, fiind direcționată, pentru consult, către Spitalul de Boli Infecțioase.

„Pacienta este internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, de pe data de 9 iulie 2022. Vorbim despre un caz delicat, deoarece, după cum știm, varicela este o boală a copilăriei care, de cele mai multe ori, pentru cei mici nu prezintă complicații. Însă, în ceea ce privește adulții, lucrurile se schimbă, forma bolii poate fi mult mai severă, cu un risc de complicații majore. Mai mult decât atât, femeile însărcinate fac parte din categoria vulnerabilă în fața bolii”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Starea pacientei însărcinate, infectate cu varicelă, de la Spitalul de Boli Infecțioase, este stabilă

Pacienta este în stare stabilă. Pe lângă tratamentul specific patologiei infecțioase, aceasta continuă tratamentul prescris de medicul oftalmolog.

„Am efectuat investigațiile necesare pentru a exclude o cauză infecțioasă a afecțiunii oculare, anume encefalita, o complicație a varicelei la adulți. Erupția cutanată este generalizată, însă moderată, fără infectare a veziculelor. Am luat toate măsurile, urmărind evoluția bolii și a sarcinii, deopotrivă, printr-o strategie multidisciplinară și printr-o colaborare eficientă cu ai noștri colegi din specialitățile de interes pentru cazul pacientei. Monitorizarea, pe tot parcursul bolii, este extrem de importantă. Principalele complicații, de natură infecțioasă, care pot apărea în cazul pacientei gravide, cu diagnostic de varicelă, sunt: pneumonia, encefalita, hepatita, artrita și afectarea vederii. Unele dintre ele pot pune în pericol atât viața mamei, cât și pe cea fătului”, a precizat dr. Florin Roșu.

Recomandările medicilor, în astfel de cazuri

Pacienta a contractat virusul de la celălalt copil al său, deoarece nu trecuse prin boală și nici nu este vaccinată împotriva acestui virus.

„Recomandăm femeilor însărcinate să efectueze controale regulate pentru monitorizarea sarcinii și să acorde atenție oricărei modificări, în ceea ce privește homeostazia organismului. O comunicare constantă cu medicul de familie, dar și prezentarea la un consult de specialitate, oricând este nevoie, pot evita situații medicale care le-ar putea pune în pericol sarcina și sănătatea”, a încheiat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Adauga un comentariu