Sanatate

Ce trebuie să faci când te dor ovarele – Durerea pelvină, semn al unei boli inflamatorii 

Publicat: 15 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce trebuie să faci când te dor ovarele - Durerea pelvină semn al unei boli inflamatorii 
Dacă te întrebi ce trebuie să faci atunci când te dor ovarele, există mai multe răspunsuri

Dacă te întrebi ce trebuie să faci atunci când te dor ovarele, există mai multe răspunsuri. Cel mai indicat este să te prezinți la un medic specialist, însă pe internet circulă și remedii naturiste din popor. 

Ce tipuri de durere pot exista la nivelul ovarelor

Ovarele sunt localizate la nivelul inferior al abdomenului, iar durerea apare, de obicei, tot în această zonă. Durerea pelvină apare foarte des în rândul femeilor, de aceea multe dintre acestea le ignoră. Totuși dacă durerea persistă, este bine să consultăm un medic ginecolog pentru a depista cauza. De cele mai multe ori nu va fi nimic grav, însă există șanse să primim un diagnostic neplăcut. 

Durerea de ovare poate fi acută ori cronică. Cea acută apare brusc și dispare aproape la fel de repede. Aceasta poate dura de la câteva minute la câteva zile. Pe de altă parte, durerea cronică apare treptat și poate dura câteva luni sau chiar mai mult.

Exercițiile fizice, urinatul și întreținerea relațiilor sexuale pot agrava această durere. 

durere pelvina
Durerea pelvină apare foarte des în rândul femeilor

De ce apare durerea pelvină 

Există multe cauze ale apariției durerii pelvine la femei. Uneori nu reprezintă un risc sau un motiv de îngrijorare, însă    dacă persistă pe o perioadă mai lungă de timp sau dacă este însoțită de alte simptome, poate semnala existența unei afecțiuni mai grave. 

Durerea la nivelul ovarelor este cel mai des întâlnită atunci când este vorba despre ovulație, menstruație, infecție urinară sau cistită, boli cu transmitere sexuală, chisturi ovariene sau și mai grav, fibrom uterin sau tumoră. 

Fenomenul de la ovulație care poate produce durere se numește mittelschmerz și se poate traduce simplu prin „ovulație dureroasă”. Acesta este momentul când ovulul este eliberat. Această durere durează doar câteva minute și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. 

durere ovare
Există multe cauze ale apariției durerii pelvine la femei

În cazul în care ovarele nu eliberează ovulul lunar, este posibil să se formeze o punguță cu lichid care se numește chist. Din cauza chisturilor, pot apărea simptome precum balonarea, durerea pelvină și presiuni pe partea stângă sau dreaptă. Chisturile vor produce, de asemenea, și modificări ale procesului de ovulație. Acestea se pot rupe sau muta, de aceea este bine să mergem la un consult pentru stabilirea unui tratament. Netratat la timp, un chist își poate modifica dimensiunile, iar acest lucru poate duce către o intervenție chirurgicală. 

Infecțiile urinare reprezintă o afecțiune care apare foarte frecvent la femei. Acestea pot veni împreună cu dureri pelvine, iar acest lucru ne semnalează că avem cu adevărat o problemă care necesită tratament. 

Cât despre boala inflamatorie pelvină, este un caz mai puțin întâlnit decât cele menționate anterior. Această afecțiune este produsă, de obicei, de bolile cu transmitere sexuală. Aceasta poate provoca inflamația ovarelor, uterului și trompelor uterine. De aceea, atunci când durerea pelvină apare des sau chiar constant, trebuie să cerem sfatul unui specialist.

ilustratie sistem reproducator femeie
Infecțiile urinare reprezintă o afecțiune care apare foarte frecvent la femei

Ce să faci când te dor ovarele – Tratamente naturiste

Ceaiurile sunt cele mai des întâlnite remedii naturiste și pare că acestea au proprietatea de a combate diferite afecțiuni. Chiar și în cazul durerilor de ovare, ceaiurile sunt recomandate. 

Cele mai utilizate în combaterea acestor dureri sunt ceaiurile de cimbru, de mușețel și de gălbenele. Ceaiul de cimbru trebuie infuzat de la 1 la 10 minute. Depinde dacă cimbrul este uscat sau nu. Trebuie consumate două căni pe zi. 

Unii oameni consideră și uzul extern al cimbrului ca fiind eficient. Se poate pune cimbru într-un material (chiar și o față de pernă), se încălzește înainte iar apoi se aplică pe zona dureroasă toată noaptea.

Dacă este vorba de infecții urinare sau despre boala inflamatorie pelvină, se poate face baie în șezut cu infuzie de mușețel. Aceasta va calma simptomele. 

Se spune că ceaiul de gălbenele poate calma durerile menstruale și chiar ameliorează simptomele infecțiilor bacteriene. 

Așadar, dacă te întrebi ce să faci când te dor ovarele, există mai multe soluții, însă este indicat să consultăm un medic ginecolog dacă durerea persistă.

femeie cu dureri pelvine
Unii oameni consideră și uzul extern al cimbrului ca fiind eficient


Leacuri băbești pentru bătături: Cum să scapi de durere în mod natural

 

Adauga un comentariu