Economic Local

Centrul Antigrindină din Iași a lansat 159 de rachete, în perioada 13-19 mai 2022

Publicat: 23 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Centrul Antigrindină din Iași a lansat 159 de rachete în perioada 13-19 mai 2022
Un număr de 159 de rachete antigrindină au fost lansate în ultima săptămână în județele Iași și Vaslui

Centrul Antigrindină din Iași a lansat 159 de rachete, în perioada 13-19 mai 2022, din cele 16 puncte de lansare din zona Cotnari (Iași) și Huși (Vaslui). Culturile fermierilor din județul Iași sunt protejate pe o suprafață de 268.000 de hectare

Din punctele de lansare a rachetelor antigrindină, care aparțin Unității de Combatere a Căderilor Antigrindină Moldova (UCCG) 1, au fost lansate 159 de rachete antigrindină. UCCG Iași asigură, cu 16 puncte de lansare, protecția culturilor agricole din județele Iași și Vaslui. Fermierii din județul Iași au culturi protejate pe o suprafață de 268.000 de hectare, mai mare ca cea de anul trecut. Potrivit specialiștilor, pe data de 13 mai 2022, în estul țării s-au înregistrat fenomene meteo extrem de violente, necesitând un consum de 159 de rachete antigrindină pentru protecția culturilor și comunităților din zona Cotnari (Iași) și Huși (Vaslui). De asemenea, din punctele de lansare ale rachetelor antigrindină din toată țara au fost lansate, în ultima săptămână,  617 rachete antigrindină, pentru a proteja culturile agricole și comunitățile locale din zonele de intervenție.

În Iași sunt 14 puncte de lansare a rachetelor antigrindină și alte 4 în Vaslui

În fiecare sezon de combatere a căderilor de grindină s-au lansat din județul Iași sute de rachete antigrindină iar suprafața protejată la nivelul Unității din Moldova, dar și din restul țării a crescut constant prin construirea de noi puncte de lansare, care deservesc o anumită suprafață cu vii, livezi sau alte culturi. Suprafața protejată la nivel național a crescut de la 116.000 ha protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 mil. de hectare, în anul 2021, cu perspectiva de a depăși 2,3 mil. de hectare în acest sezon.

Cele 6 Unități operaționale din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) sunt pregătite pentru realizarea intervențiilor active în atmosferă, în scopul reducerii riscurilor de fenomene meteorologice periculoase. SNACP nu are, în acest moment, capacități de intervenție pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii țări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităților operaționale. Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare faptul că localnicii din comuna Dobrovăț s-au opus lansării rachetelor antigrindină, iar culturile au fost afectate.

Noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină vor fi construite în Iași

Specialiștii din cadrul UCCG Iași susțin că vor fi construite noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină, în următorii 2 ani. În perioada 13-19 mai 2022 autoritățile aeronautice civile și militare au emis mai multe interdicții de tragere, fără a se înregistra pagube în zonele protejate. SNACP a devenit funcțional începând cu anul 2000, ca urmare a necesității adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torențiale, secetă. Scopul SNACP este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere) precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.

Activitățile de combatere a grindinei generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune, în spațiu și timp. Fermierii din Iași au cerut și fonduri europene în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor , pentru a primi despăgubiri în cazul pierderilor provocate de grindină. Centrul Antigrindină din Iași a lansat rachete și la începutul lunii mai 2022, când au fost căderi masive de grindină.

Adauga un comentariu