Local

Dispar porumbul și floarea-soarelui de pe câmpurile din Iași? Fermierii iau decizii drastice pentru a-și salva afacerile. Statul nu le-a plătit milioanele de euro promise din primăvara anului trecut

Publicat: 13 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dispar porumbul și floarea-soarelui de pe câmpurile din Iași Fermierii iau decizii drastice pentru a-și salva afacerile. Statul nu le-a plătit milioanele de euro promise din primăvara anului trecut
Fermierii din Iași vor să renunțe la însămânțarea culturilor de porumb și floarea-soarelui din cauza prețurilor mari la semințe, prețuri care au explodat la începutul anului 2021, în unele situații fiind duble sau exagerate, cum sunt cele la cultura de soia, unde, de la 2,8 de lei kilogramul, prețul a urcat la 20 de lei kilogramul

Suprafețele cu porumb și floarea-soarelui din Iași vor fi reduse sau nu vor mai exista, susțin agricultorii. Aceștia sunt disperați că prețurile la semințe au explodat începând din anul 2020, din cauza secetei și a pandemiei și se gândesc să renunțe la însămânțarea unor culturi de primăvară din cauza costurilor ridicate. Mai mult, aceștia se plâng că banii de la stat pentru despăgubiri de secetă nu au venit, așa cum au promis guvernanții

Situația este gravă și pentru fermierii din Iași, antreprenorii din domeniul agricol, care vor să reducă suprafața agricolă cu porumb și floarea-soarelui sau să nu mai însămânțeze deloc în primăvara acestui. Agricultorii susțin că prețurile la semințe au explodat în acest an și chiar dacă vremea îi ajută acum, se gândesc să se orienteze spre alte culturi pentru că nu mai au bani cu ce să cumpere semințele.

Chiar dacă au primit ajutoarele de la stat pentru secetă pentru culturile de toamnă și subvențiile de la APIA, aceste sume nu sunt suficiente pentru a acoperi măcar jumătate din cheltuielile din campania de primăvară din acest an. Fermierii spun că trebuie să plătească salariile angajaților, impozitele la stat, inputurile, creditele la bănci și au nevoie de banii promiși de stat drept despăgubiri de primăvară pentru a depăși mai ușor această perioadă. În caz contrar, se gândesc să renunțe la agricultură sau să reducă semnificativ suprafețele cu terenuri agricole.

Suprafețele cu porumb și floarea-soarelui din Iași ar putea fi reduse semnificativ din cauza costurilor ridicate cu însămânțarea

Ana Chistol, una dintre ieșencele cu o afacere în domeniul agricol de aproape 3 decenii, care administrează 240 de hectare de teren agricol, are o fermă zootehnică și este președinta unei asociații a crescătorilor din comuna Probota, spune că se gândește să nu mai cultive culturile de primăvară.

„Vremea ne ajută să însămânțăm, dar degeaba, dacă nu avem ce. Păi la soia prețul a urcat de la 2,8 lei la 20 de lei kilogramul. A fost 2 lei, cel mai mult, dar chiar așa de mult, ca anul acesta, niciodată nu a mai fost. La porumb, la floarea-soarelui, toate au crescut. Sunt duble. Eu trebuie să plătesc 800.000 de lei (n.r. – 80 de milioane de lei) pentru semințe. Păi la soia, 80 de kilograme, dau 1.600 de lei. Plus celelalte, ajung la dublu față de cât plăteam în 2018 sau 2019.

Nu mai spun de banii pe secetă. Nu am primit nimic pentru alea de primăvară. Nimic! Unde sunt banii? De ce nu îi dau? Îi primim când închidem ferma? Am primit subvențiile de la APIA acum, în ianuarie. Târziu. Primim prea târziu banii. Fermierul nu poate să stea cu mâna întinsă, el trebuie să facă lucrările la timp, altfel anul e distrus”, spune Ana Chistol, fermier controlat în fiecare an de inspectorii APIA, în ultimii 10 ani.

Fermier din Iași: „Ne gândim serios să renunțăm la vreo 100 de hectare, să le vindem, să le dăm în arendă, ceva să facem”

Fermierii din Iași așteptau cu sufletul la gură să intre în conturi, la începutul acestui an, despăgubirile pentru secetă, pentru culturile înființate în primăvara anului 2020. Mai au însă de așteptat. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că nu se știe când se vor plăti despăgubirile pentru că nu sunt bani. Dacă anul trecut, înainte de alegeri, ministrul spunea că banii vor fi acordați în ianuarie-februarie 2021, acum situația s-a schimbat. Nu sunt bani, iar dacă se vor găsi, aceștia trebuie incluși în bugetul anului curent, buget despre care nu se știe când va fi aprobat și votat. Pentru că nu mai au bani de unde să cumpere semințele, fermierii se gândesc să reducă suprafața cultivată sau să nu mai cultive deloc.

„Noi avem 300 de hectare, pe mai multe comune. Dacă punem floarea-soarelui și porumb pe 80, cheltuielile sunt de 100.000 de lei pe puțin. Noi ne-am gândit să renunțăm la floarea-soarelui și porumb, soia sau măzare. Dar când am văzut cât costă semințele, am zis că nu mai facem nimic. Lăsăm pământul așa, nelucrat. E mai ieftin. De 6 ani am crescut în fiecare an suprafața, dar acum ne gândim serios să renunțăm la vreo 100 de hectare, să le vindem, să le dăm în arendă, ceva să facem”, spune Ionuț Anton, fermier din Iași.

Creșterile prețurilor din anul 2020, cauzate de secetă și pandemie, determină fermierii să închidă afacerile din agricultură

Fermierii spun că toate furajele, semințele, erbicidele, insecticidele, tot ce are nevoie un fermier pentru afacerea sa s-au scumpit în anul 2020 și scumpirile au continuat și la începutul acestui an.

„Dădeam pe furaje un leu, acum dau 2, de exemplu. Dacă trag linie, totul s-a dublat, ca preț. Am primit banii pentru despăgubirile la grâu și rapiță, dar nu am primit pentru porumb și floarea-soarelui. Anul trecut a fost seceta, s-a vorbit frumos la televizor, o să dăm banii, stați liniștiți. Ce bani? Ce liniște? Dacă nu am avea copiii, am pleca eu și nevasta oriunde vedem cu ochii. Credeți că în satul nostru au mai rămas tineri care să facă ferme? Nu. Au plecat în fermele din străinătate, că acolo apasă pe un buton, mai verifică un pic animalele și câștigă bani frumoși”, susține Leonard Grigore, fermier din comuna Lespezi.

Fermierii din Iași au primit despăgubiri în valoare de aproximativ 28 de milioane de lei pentru culturile de toamnă afectate de secetă

Despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de seceta extremă din 2020 au fost virate în conturile fermierilor din Iași care au înregistrat 25.000 de hectare cu culturi calamitate cu grâu, secară, rapiță. Astfel, fermierii au primit aproximativ 1.000 de lei la hectar pentru rapiță și între 700 și 900 de lei, la hectar, pentru celelalte culturi. Pentru despăgubirile pentru culturile de primăvară, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu a stabilit cuantumurile. Cele mai mari probleme cauzate de secetă au fost la aceste culturi, suprafața calamitată din județul Iași fiind de aproximativ 70.000 de hectare, iar la nivel național suprafața depășește un milion de hectare distruse în proporție de 30 până la 100 la sută.

Adauga un comentariu