Actualitate

Dispare o bancă importantă din România. Ce se va întâmpla cu banii cetățenilor

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dispare o bancă importantă din România. Ce se va întâmpla cu banii cetățenilor
First Bank este o instituție bancară extrem de activă pe piața din România.

A fost anunțat faptul că dispare o bancă importantă din România. Banca a fost vândută, iar Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția deja. First Bank, prezentă de ceva timp în România, a fost preluată de Intesa Sanpaolo. Iată ce se va întâmpla cu banii cetățenilor.

Dispare o bancă importantă din România

Dispare o bancă mare din România unde o mulțime de români au cont deschis sau și-au făcut un credit. First Bank este o instituție bancară extrem de activă pe piața din România. Aceasta operează o rețea de 40 de sucursale și oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu toți clienții care au cont deschis aici. De asemenea, nu este clar dacă banca va dispărea total, ori doar își va schimba numele.

„În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal. Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii naționale de concurenţă, după eliminarea informațiilor cu caracter confidențial”, transmite Consiliul Concurenței.

Ce se va întâmpla cu plata cash

Mulți se întreabă dacă dispar banii cash. Deși în ultima vreme cetățenii folosesc cardurile și nu mai plătesc cu bani cash, unii sunt de părere că numerarul nu ar trebui să dispară complet.

Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale, lăsând zone întregi doar cu bancomate și internet pentru operațiunile bancare, în timp ce apariția multor sucursale „fără numerar” care oferă împrumuturi este un semn clar al entuziasmului de a scăpa de tranzacțiile costisitoare.

Potrivit unei cercetări publicate în septembrie de UK Finance, o asociație comercială, în 2022, aproximativ 22 de milioane de britanici au folosit numerar o dată pe lună sau deloc. Mai puțin de un milion au folosit în principal numerar.

Din 2017, plățile efectuate cu carduri de debit, inclusiv cu telefoane și ceasuri, le-au depășit pe cele efectuate în numerar. Este posibil ca tendința să fi fost accelerată de Covid, dar declinul este vizibil. Volumul plăților din Regatul Unit, care nu implică numerar, a crescut de la 45 la 85% până în 2021. În schimb, Elveția nu vrea să renunțe la bancnote și monede, indică un sondaj recent al băncii centrale, în ciuda fenomenului care nu mai poate fi oprit: creșterea aplicațiilor de plată mobilă.

Australienii sunt printre cei care se îndepărtează din ce în ce mai mult de numerar, în timp ce utilizarea smartphone-urilor câștigă teren când vine vorba de efectuarea plăților. Până în 2026, procesul început deja în Australia ar trebui să se finalizeze, și anume eliminarea completă a numerarului. Aparent, din circulație, a dispărut deja aproximativ un miliard de dolari în format fizic.

Analiștii economici sunt de părere că numerarul nu va dispărea atât de ușor, chiar dacă banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Una dintre multele critici aduse dispariției numerarului este că mulți oameni vor fi afectați, mai ales persoanele în vârstă și cei cu dizabilități. O altă problemă ține de riscurile de securitate tot mai mari, cum ar fi atacurile cibernetice și alte forme de infracțiuni cibernetice.

Adauga un comentariu