National

Efectele adverse ale vaccinului anti-COVID. Anunțul oficial al autorităților române

Publicat: 30 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Efectele adverse ale vaccinului anti-COVID. Anunțul oficial al autorităților române
Vaccin anti-coronavirus

Acestea sunt efectele adverse ale vaccinului anti-COVID înregistrate până acum. Până ieri, marţi 29 decembrie, 712 persoane au fost vaccinate împotriva coronavirus. Anunţul a fost făcut de Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19. Numărul total al celor vaccinaţi ajungând la 2.778.

Până acum 7 reacţii adverse uşoare au fost înregistrate.

Efectele adverse ale vaccinului anti-COVID

Până ieri, marţi 29 decembrie, 712 persoane au fost vaccinate împotriva coronavirus. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 6 reacţii adverse uşoare .

”6 reacţii comune şi minore, dintre care:

– 2 reacţii de tip local, cu durere la locul injectării;

– 4 reacţii generale: 2 febrile, 2 alergice de tip urticarie”, au transmis autorităţile.

Acesta au precizat că, de la debutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie, numărul total al reacţiilor adverse a fost de 7, respectiv 2 reacţii locale cu durere la locul injectării, 5 reacţii generale: 2 febrile, 3 alergice de tip urticarie.

”Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare”, au mai precizat autorităţile.

Vaccinul anti-COVID-19 nu va ajunge niciodată în farmacii

Dozele de vaccin anti-COVID-19 nu vor fi niciodată disponibile pentru achiziționare în farmacii. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași au precizat faptul că transportul și condițiile de depozitare speciale pe care le necesită serul împotriva noului tip de virus împiedică o astfel de comercializare.

BioNTech şi Pfizer, dezvoltatorii vaccinului anti-COVID-19, au precizat că serul rezistă 5 zile la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade, după ce este scos din spațiul special de stocare.

Spitalul Militar din Iași devine centru de stocare și de distribuție a vaccinului anti-COVID-19. În plan secundar, unitatea sanitară devine totodată, doar pentru angajați, și centru de vaccinare. Începând cu anul 2021, fiecare centru va asigura vaccinarea unui număr de circa 5.000 de ieșeni. Un centru de vaccinare anti-COVID-19 va fi alcătuit dintr-un număr de cabinete aferent unui anumit teritoriu din județul Iași.

Pentru fiecare cabinet va fi stabilită o echipă care va asigura imunizarea tuturor doritorilor. În ceea ce privește dotarea centrelor de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică spun că sunt cele existente în orice cabinet medical obișnuit.

„Nu se vor putea achiziționa aceste doze de vaccin de oriunde, nici chiar din farmacii. Comercializarea lor pentru populația generală nu este posibilă din cauza condițiilor de transport și depozitare. Sunt mult mai dificil de manipulat, au nevoie de temperaturi speciale pentru a rezista mai multe zile.

Treptat, acestea vor ajunge în centrele de vaccinare și vor putea începe să se vaccineze și următoarele grupe. Așa cum am mai precizat, populația generală va putea fi vaccinată începând cu lună martie. Până acum nu au fost reacții alergice în rândul cadrelor medicale din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași „, spune dr. Vasile Cepoi, director DSP Iași.

Adauga un comentariu