Economic Local

Fermierii din Iași au depus mai multe cereri în această perioadă a campaniei APIA 2021, față de cea din anul precedent. Director: „Rugăm fermierii să-și actualizeze registrul agricol la primărie”

Publicat: 27 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași au depus mai multe cereri în această perioadă a campaniei APIA 2021 față de cea din anul precedent. Director Rugăm fermierii să-și actualizeze registrul agricol la primărie
Potrivit directorului Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași, campania de depunere a cererilor unice de plată se derulează conform programărilor. Ritmul de depunere a cererilor unice este superior celui înregistrat în perioada similară din 2020, astfel că fermierii nu vor aglomera aplicația IPA online în ultimele zile de campanie

Campania de depunere a cererilor unice de plată, după o lună de la deschidere, se derulează mai bine ca în anul 2020, potrivit specialiștilor APIA Iași. Până în prezent au fost depuse aproape 6.000 de cereri cu o suprafață de 16.000 de hectare. Campania se derulează până la data de 17 mai 2021, fără penalizarea fermierilor înscriși la APIA

Fermierii din Iași programați de specialiștii din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt sunați de către aceștia pentru a depune cererile unice de plată online, astfel încât să nu se aglomereze aplicația IPA în ultimele zile din campanie.

„Procentul dintre cei programați și cei care au depus cererile unice de plată este de 100 la sută. Diferența față de anii trecuți este că nu trebuie să se prezinte la sediul APIA și îi sunăm noi ca să depună cererea, să nu o depună pe ultima sută de metri. Rugăm în continuare fermierii să meargă la primărie să-și actualizeze registrul agricol, să facă demersurile necesare pentru înregistrarea cererii unice de plată”, susține Sergiu Jităreanu, director APIA Iași.

Fermierii din Iași au depus 5.965 de cereri pentru o suprafață de 16.507 hectare, cu un ritm de depunere superior celui înregistrat în perioada similară din 2020. În perioada 1- 26 martie 2021, APIA a primit un număr de 255.776 de cereri pentru o suprafață de 1.259.492,95 hectare, de la fermierii din toată țara.

În contextul pandemiei COVID-19, fermierii pot să-și înregistreze cererile unice de plată în anul 2021 fără a se prezenta la Centrul APIA Iași

Aceștia vor completa o singură cerere unică de plată, chiar dacă se utilizează suprafețe de teren în diferite localități sau județe. Campania de depunere a cererilor unice de plată se va încheia la data de 17 mai 2021, în conformitate cu prevederile OMADR nr. 46/01.03.2021 privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plată pentru anul 2021. Completarea acestor documente se realizează pe site-ul APIA www.apia.org.ro, accesând linkul aplicației IPA-Online http://lpis.apia.org.ro, iar descrierea amănunțită a utilizării aplicației se găsește în ghidul de utilizare al acesteia, care poate fi accesat la butonul «Asistență».

Documentele care se atașează la dosarul cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit prin mijloace electronice, către Centrele județene/locale APIA și al Municipiului București de care aparțin fermierii. Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate pe site-ul Agenției: www.apia.org.ro.

Fermierii din Iași trebuie să se înscrie în aplicația IPA online pentru a obține subvențiile pentru anul 2021

Campania de depunere a cererilor unice a debutat pe data de 1 martie 2021, desfășurându-se doar online. Fermierii pot obține subvențiile doar dacă se înscriu în aplicația IPA online, care poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA. IPA online pune la dispoziție lista parcelelor pentru care agricultorul a solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii Agenției, precum și schița parcelelor agricole. Pentru fiecare parcelă în parte, pot fi modificate, corectate sau completate datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, dar și schița parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrie fermierul și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutând astfel fermierii să completeze cererea unică de plată.

Agricultorii pot obține mai repede adeverințele de la APIA, necesare obținerii creditelor bancare

De asemenea, fermierii din Iași care au depus cererile la APIA pot solicita adeverințele pentru obținerea de credite de la instituțiile financiare. APIA a încheiat convenții cu 20 de instituții bancare, asfel încât un fermier care vine să depună cererea unică de plată în câteva zile poate primi adeverința pentru a-și ridica suma în avans. Până în prezent au fost depuse deja 23 de cereri din Iași și 400 în total, din toată țara. Aceste documente pot fi eliberate către fermierii care vor să facă împrumuturi bancare doar în baza subvențiilor ce urmează să fie încasate de fermierii din Iași.

În anul 2020, APIA a eliberat 233 de adeverințe pentru beneficiarii din județ. APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru acordarea adeverințelor. Valoarea creditului acordat fermierului va fi de până la 85 la sută din valoarea sumei totale pe care fermierul o va primi ca subvenție.

Adauga un comentariu