Economic Local

Fermierii din Iași, nemulțumiți că nu pot depune cererile pentru despăgubiri pentru culturile afectate de secetă, la APIA. Așteaptă banii de la stat pentru a-și salva afacerile din agricultură

Publicat: 17 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași nemulțumiți că nu pot depune cererile pentru despăgubiri pentru culturile afectate de secetă la APIA. Așteaptă banii de la stat pentru a-și salva afacerile din agricultură
Fermierii din Iași nu pot depune cererile pentru despăgubiri pentru culturile afectate de secetă la APIA pentru că nu sunt valabile

Fermierii din Iași susțin că nu pot depune cererile pentru despăgubiri la APIA pentru că nu sunt valabile. Situația depunerii cererilor finale nu a fost clarificată de MADR, iar acest lucru face ca banii pentru culturile de toamnă afectate de secetă să vină cu întârziere. În prezent, la Iași se depun cererile din partea fermierilor care solicită despăgubiri pentru culturile de primăvară afectate de secetă. La nivelul județului sunt 34.000 de hectare cu grâu, orz sau rapiță distruse de secetă.

Fermierii din Iași susțin că nu pot depune cererile pentru despăgubiri la APIA pentru că nu sunt valabile. Aceștia sunt nemulțumiți de modul cum se derulează lucrurile pentru că vor să obțină cât mai repede banii de la stat după ce au înregistrat pierderi financiare importante. Mai mult, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu a precizat perioada de depunere a acestor cereri la APIA Iași. Doar Direcția Agricolă și primarii din județ le-au transmis să depună cererile la APIA până la jumătatea lunii august 2020. Fermierii așteaptă banii de la stat pentru a-și salva afacerile din agricultură.

În Iași sunt 34.000 de hectare cu grâu, rapiță și orz, afectate de seceta extremă din anul 2020

Unul dintre fermierii din Iași care exploatează 400 de hectare de teren agricol spune că nu știe cum să procedeze pentru că niciun angajat dintr-o instituție abilitată nu oferă informații clare.

„De la APIA nu știe nimeni nimic. La vizita comisiei ni s-a spus să venim cât mai repede să depunem cererea că așa se grăbesc lucrurile și primim banii mai repede. De la MADR am înțeles că pentru culturile de toamnă despăgubirile se dau în luna august. Când să le dea, dacă nu au finalizat procedurile și listele cu fiecare județ în parte?”, spune Mihai Stoica.

Fermierii din Iași vor să primească mai repede despăgubirile de la MADR pentru a începe campania de toamnă

Fermierul care a avut grâul și rapița de pe 200 de hectare calamitate aproape în întregime din cauza secetei spune că nici ceilalți fermieri din țară nu știu mai multe.

„Noi mai vorbim cu alți colegi, mai schimbăm informații. Nimeni nu poate să spună ce să facem. Să așteptăm. Dar cât să așteptăm? Că nu avem cu ce să mai plătim ratele și inputurile. Seceta ne-a lovit în cap direct. Nu am mai văzut așa dezorganizare, să nu poți spune unui om care așteaptă banii ce trebuie să facă să îi primească, unde să depună actele. Poate după rectificarea bugetară se trezesc și domnii de la București la realitate”, mai spune fermierul.

Comisia de evaluare a pagubelor produse de secetă este formată dintr-un reprezentant al Direcției Agricole Iași, al APIA Iași și al primăriei unde se află terenul

Specialiștii din cadrul Direcției Agricole Iași, împreună cu reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași și ai primăriilor verifică cererile depuse de agricultorii afectați de seceta extremă. La nivelul județului Iași au fost organizate 15 comisii de verificare a cererilor depuse până în prezent. Direcția Agricolă Iași a finalizat în luna iunie 2020 verificarea în teren a culturilor agricole de toamnă, afectate de seceta prelungită din ultimele luni. Potrivit rapoartelor operative transmise de unitățile administrativ-teritoriale, fermierii din Iași au declarat calamitată o suprafață de 46.000 de hectare de teren agricol, iar în urma verificărilor efectuate de comisii au fost declarate ca fiind calamitate 34.000 de hectare de teren agricole.

Iașul este al doilea județ din Moldova, ca suprafață calamitată de seceta din 2020, după Vaslui, unde s-au înregistrat 75.000 de hectare calamitate

Cele mai mari probleme sunt la culturile de grâu, rapiță și orz, unde fermierii au avut gradul de calamitate de 100 la sută. Culturile afectate de seceta din 2020 sunt grâul, cu 25.000 de hectare distruse din cele 40.000 cultivate în Iași, rapița, cu 4.000 de hectare din cele 7.000 însămânțate în toamnă și 3.000 de hectare de orz din cele 3.300 cultivate. Fermierii din Iași primesc cele mai mari despăgubiri pentru culturile de grâu și rapiță afectate de seceta din 2020. Iașul este al doilea județ din Moldova, după Vaslui, ca suprafață calamitată. În județul Vaslui au fost înregistrate 75.000 de hectare calamitate, în Botoșani, 40.000, iar în Neamț, 13.000 de hectare.

Culturile de grâu și orz ale marilor fermieri din Iași au gradul de calamitate cuprins între 60 și 100 la sută

Condiția obligatorie pentru obținerea banilor pentru cererile de despăgubiri este ca minimum 30 la sută din suprafața cultivată cu o anumită cultură să fie calamitată. Culturile fermierilor din Iași au fost calamitate în proporție de 80-100 la sută, astfel că aceștia vor încasa despăgubirile pentru grâu și rapiță, cele mai afectate culturi de secetă. Agricultorii care au depus deja cererile și au fost verificați de comisia de evaluare a culturilor de toamnă afectate de secetă trebuie să mai depună un document final la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a primi despăgubirile.

Fermierii din Iași primesc despăgubiri de peste 30 de milioane de lei pentru culturile de toamnă afectate de seceta din 2020

Pentru culturile afectate de seceta din 2020, respectiv pentru grâu sau secară, fermierii din Iași vor primi despăgubiri în valoare de 925 de lei, la hectar. De asemenea, la triticale se va plăti 805 lei la hectar, 912 lei la orz, 951 lei la orzoaică, 772 de lei la ovăz și 1.002 lei la rapiță. Astfel, la nivelul județului Iași vor fi plătite 30 de milioane de lei în total, din care 23.125.000 de lei pentru cultura de grâu calamitată, 4.008.000 lei pentru rapiță, 2.736.000 de lei pentru orz și 1.092.000 de lei pentru restul culturilor afectate de seceta din 2020. Fermierii din Iași sunt în plină campanie de recoltare, fiind recoltate deja 19.000 de hectare cu grâu, 2.300 de hectare cu orz, 210 de hectare cu orzoaică și 3.100 de hectare cu rapiță.

Adauga un comentariu