Economic Local

Fermierii din Iași riscă amenzi de până la 1.500 de lei dacă nu depun aceste documente la Direcția Agricolă, până la data de 31 mai 2021

Publicat: 18 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași riscă amenzi de până la 1.500 de lei dacă nu depun aceste documente la Direcția Agricolă până la data de 31 mai 2021
Fermierii din Iași trebuie să depună mai multe documente la Direcția Agricolă până la data de 31 mai 2021, altfel riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 100 și 1.500 de lei

Fermierii din Iași care vor să își desfășoare activitatea agricolă și în acest an trebuie să depună mai multe documente la Direcția Agricolă, altfel riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Agricultorii, persoane fizice și juridice, sunt obligați să declare datele pentru înscrierea în registrul agricol. În județul Iași sunt aproximativ 22.000 de fermieri care exploatează 300.000 de hectare cu teren agricol

Fermierii din Iași trebuie să depună mai multe documente la Direcția Agricolă până la data de 31 mai 2021, altfel riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 100 și 1.500 de lei. Potrivit reprezentanților instituției din Iași, până la data 1 martie, trebuie depuse documentele anuale privind membrii gospodăriei, terenul aflat în proprietate și cel pe care îl utilizează, clădirile utilizate ca locuință, construcțiile-anexe și mijloacele de transport cu tracțiune animală și mecanică, mașinile, utilajele și instalațiile pentru agricultură.

De asemenea, trebuie declarate efectivele de animale existente în gospodărie/unitatea cu personalitate juridică la începutul fiecărui an, precum și modificările intervenite în cursul anului precedent în efectivele de animale pe care le dețin, ca urmare a vânzării-cumpărării, a produșilor obținuți, a morții sau sacrificării animalelor ori a altor intrări-ieșiri. De asemenea, în perioada 1-31 mai 2021, trebuie depuse documentele privind modul de folosință a terenului, a suprafețelor cultivate, numărul pomilor în anul agricol respectiv. Fermierii care vor să tranzacționeze terenuri o pot face doar dacă depun ofertele de tranzacționare pe site-ul Direcției Agricole Iași.

Fermierii din Iași pot fi amendați cu sume cuprinse între 100 și 1.500 de lei dacă nu depun aceste documente la Direcția Agricolă

Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Agricole Iași, persoanele fizice și juridice au obligația să declare date pentru a fi înscrise în registrul agricol și în afara acestor intervale de timp, în cazul în care au intervenit modificări în patrimoniul agricol, în termen de 30 de zile de la apariția modificării.

„În cazul în care persoanele fizice sau cele juridice nu fac declarațiile la termenele prevăzute anterior, se consideră că nu au intervenit niciun fel de modificări, fapt pentru care în registrul agricol se raportează din oficiu datele din anul precedent, cu mențiunea corespunzătoare la rubrica «semnătura declarantului». Înscrierea datelor în registrul agricol în a cărui rază administrativ-teritorială își are domiciliul capul gospodăriei se face pe baza declarației date pe propria răspundere de capul gospodăriei sau, în lipsa acestuia, de un alt membru major al gospodăriei care dispune de capacitate deplină de exercițiu.

Pentru persoanele juridice, datele se înscriu în registrul agricol pe baza declarațiilor date de reprezentantul legal respectiv, însoțite de documente. Sancțiunile pentru declararea de date neconforme cu realitatea, refuzul de declarare sau alte situații sunt de la 100 lei la 500 lei în cazul persoanelor fizice, iar în cazul persoanelor juridice, cu amendă de la 300 lei la 1.500 lei”, susțin reprezentanții Direcției Agricole Iași.

În anul 2020, inspectorii agricoli au aplicat amenzi în valoare de 10.000 de lei, o parte dintre acestea fiind aplicate comercianților din piețe care vindeau fără etichetele corespunzătoare.

Terenurile agricole din Iași pot fi tranzacționate doar prin depunere de ofertă la Direcția Agricolă

Fermierii din Iași care vor să tranzacționeze terenuri agricole o pot face și în acest an. Potrivit informațiilor furnizate de Direcția Agricolă Iași, în perioada ianuarie – noiembrie 2020 au fost înregistrate 1.815 oferte pentru tranzacționarea a 1.218,7 de hectare de teren agricol. Aproape jumătate din numărul tranzacțiilor din anul 2020 au fost făcute în perioada septembrie-noiembrie, când au fost înregistrate 496 de oferte pentru 323 de hectare de teren agricol. Suprafața cu terenuri agricole, tranzacționată în Iași, a crescut în anul 2020 comparativ cu anul 2019. Prețurile practicate în Iași variază în funcție de zonă, cele mai scumpe fiind cele vândute în apropiere de oraș.

Astfel, dacă terenurile sunt identificate într-o zonă cu un potențial agricol scăzut, o zonă greu accesibilă, fără utilități în apropiere, prețurile pot să scadă și la 1.500-2.000 de euro, la hectar. Cele mai scumpe terenuri s-au vândut cu 7.000 până la 10.000 de euro hectarul, în anul 2020. Potrivit noii legi 175/2020, vânzarea terenurilor agricole are loc doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul DAJ Iași sau MADR, unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă.

Adauga un comentariu