Economic Local

Ieșenii pot obține fonduri europene de până la 2 milioane de euro/fermă. AFIR deschide măsura pentru investițiile în ferme zootehnice

Publicat: 21 iul. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ieșenii pot obține fonduri europene de până la 2 milioane de eurofermă. AFIR deschide măsura pentru investițiile în ferme zootehnice
Ieșenii pot să acceseze noi fonduri europene

Ieșenii pot obține fonduri europene de până la 2 milioane de euro/fermă. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) lansează măsura DR20-Investiții în ferme zootehnice, din Planul Național Strategic 2023-2027. Cuantumul ajutorului este de la 300.000 de euro/fermă pentru achiziții simple de utilaje, până la 2.000.000 de euro/fermă

Fermierii din Iași pot accesa noi fonduri europene în cadrul măsurii destinate dezvoltării sectorului zootehnic, ce va fi lansată la finalul acestei luni. Beneficiarii sunt fermieri, cu excepția persoanelor fizice, cooperative agricole și societățile cooperative care deservesc interesele membrilor fermieri, grupuri și organizații de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Condiții de eligibilitate: solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție, viabilitatea economică a investiției trebuie să fie demonstrată în baza documentației tehnico-economice.

De asemenea, solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției, iar investiția va respecta prevederile legislației naționale în vigoare, aplicabilă proiectului. În cazul proiectelor care propun procesare/depozitare/condiționare minimum 50 la sută din produsele agricole care sunt supuse procesării/depozitării/condiționării, trebuie să provină din exploatația proprie și/sau din exploatațiile membrilor (în cazul formelor asociative).

Ieșenii pot obține fonduri europene de până la 2 milioane de euro/fermă

Fermierii din Iași care depun proiectele trebuie să păstreze dimensiunea economică prevăzută la depunerea cererii de finanțare a exploatației agricole pe durata de execuție a contractului cu mai mult de 15 la sută. Cu toate acestea, dimensiunea economică a exploatației agricole nu va scădea, în nicio situație, sub pragul minim de 12.000 SO, stabilit prin condițiile de eligibilitate. Investițiile eligibile cu ajutorul fondurilor europene sunt înființarea, extinderea și/sau modernizarea adăposturilor de animale, inclusiv a facilităților necesare pregătirii și/sau distribuirii hranei animalelor din exploatație, a căilor de acces, utilităților și racordărilor necesare exploatațiilor zootehnice.

Banii pot fi solicitați de ieșeni și pentru dotarea cu utilaje agricole, inclusiv remorci și semiremorci tehnologice specializate pentru activitatea agricolă, utilaje agricole necesare asigurării bazei furajere, înființarea, extinderea și/sau modernizarea unităților de condiționare și/sau depozitare, dar și înființarea/modernizarea facilităților aferente asigurării igienei și biosecurității la nivel de fermă. Fermierii din Iași au încasat fonduri europene de la AFIR.

Sprijinul financiar este cuprins între 300.000 și 2 milioane de euro

Fermierii ieșeni pot depune proiectele europene și pentru înființarea, extinderea și/sau modernizarea (inclusiv dotarea) spațiilor/unităților/punctelor de sacrificare a animalelor din cadrul fermei, investiții în instalații și/sau echipamente pentru gestionarea/utilizarea dejecțiilor de origine animală, investiții de producerea și utilizarea energiei (electrice și/sau termice) din surse regenerabile (solară, eoliană geotermală, aerotermală, hidrotermală etc.), ca o componentă secundară a unui proiect de investiții, iar energia obținută va fi destinată exclusiv consumului propriu fără ca solicitantul să fie prosumator.

Valoarea maximă a sprijinului public va fi de 2 milioane de euro/proiect, iar în cazul celor care își propun exclusiv simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole, valoarea maximă a sprijinului public va fi de 300.000 de euro/proiect. Intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi raportată la costurile eligibile per proiect și va fi de maximum 65 la sută din costurile eligibile. Pentru sesiunea din acest an, suma alocată este de 224.610.728 de euro. Tinerii din Iași care vor să depună proiecte pentru accesarea fondurilor europene trebuie să mai aștepte. Sesiunea de depunere a acestora va fi deschisă în luna septembrie 2023.

Ieșenii pot obține fonduri europene de până la 2 milioane de euro/fermă în această perioadă.

Comentarii
  • Ieseni care obtin fonduri europene exista din anii 90, cand Romania nici nu era in discutie sa adere la UE. E vorba de iesenii cu ferme de cadaoale, la care au cotizat cetatenii din EU. Cu sume consistente. Acum, unii dintre ei se dau dezvoltatori imobiliari. Pentru ca au cu ce, dar nu pot explica fiscului de unde au caraimanul.

Adauga un comentariu