Noi fonduri europene în valoare de 500.000 de euro au fost accesate de ieșenii care vor să investească în afaceri în domeniul pomicol. Proiectele selectate la finanțare, de către AFIR, presupun înființarea unor plantații cu cireși sau mixte pe aproximativ 10 hectare, în comunele din Iași. Fermierii din județ care au accesat banii europeni în cadrul diverselor sesiuni de finanțare deschise în PNDR 2014-2020 au investit peste 6 milioane de euro în plantațiile pomicole
O parte dintre fermierii ieșeni care au depus proiecte în cadrul submăsurilor destinate investițiilor în pomicultură au avut cereri de finanțare eligibile. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat raportul de selecție pentru proiectele depuse în anul 2019, în cadrul submăsurii 16.1 a- „Sprijin pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO), dezvoltarea de proiecte-pilot, produse și procese în sectorul agricol și pomicol”. Singurele proiecte depuse din județul Iași de către două antreprenoare au fost selectate pentru a primi finanțarea europeană.
Proiectul „Creșterea potențialului pomicol pentru specia cireș”, în valoare de 250.000 de euro al ieșencei Ioana Petronela Sandu, a fost aprobat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Banii vor intra în contul beneficiarei până la sfârșitul anului 2020, astfel că demararea investiției se va face începând cu anul 2021. Tot un proiect de peste 200.000 de euro a fost aprobat de AFIR și presupune înființarea unei plantații pomicole, mai exact a unei livezi mixte pe o suprafață de peste 4 hectare, în comuna Bârnova.
Alte două proiecte depuse de fermierii din Iași în anul 2020 sunt verificate de specialiștii din cadrul AFIR
La sfârșitul lunii noiembrie 2020 a fost termenul de depunere a proiectelor pentru sectorul pomicol în cadrul submăsurii 9.1a- „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”. Fondurile disponibile pentru finanțarea proiectelor din ultima sesiune din anul 2020 au fost de 1.985.644 euro, fiind epuizate în proporție de 90 la sută. Din Iași au fost depuse doar două proiecte, iar dacă acestea vor fi eligibile la finanțare, fermierii vor putea obține fonduri de cel puțin 100.000 de euro/ proiect pentru valorificarea în comun a produselor agricole și care deservesc interesele membrilor prin investițiile prevăzute în proiect. Raportul de selecție va fi publicat în anul 2021.
Tinerii antreprenori din mediul rural au accesat peste 6 milioane de euro, fonduri europene, pentru investițiile în pomicultură
Tinerii fermieri din Iași au depus 11 proiecte în cadrul sesiunii de finanțare deschise în perioada iulie-septembrie 2020, în submăsura 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”, iar jumătate dintre aceste proiecte au fost deja selectate la finanțare. Fermierii din Iași vor investi în mediul rural în mici ferme zootehnice sau vegetale. Fiecare beneficiar din Iași va primi 50.000 de euro pentru a dezvolta afacerile din localitățile natale. AFIR va vira banii în conturi începând cu luna ianuarie 2021. În cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au obținut finanțarea în cadrul submăsurii 6.1 peste 70 de beneficiari.