Economic Local

Ieșenii se pot înscrie în programul „Casa Eficientă Energetic”, derulat de AFM. Cererile se pot depune începând cu 15 septembrie 2020

Publicat: 07 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii se pot înscrie în programul Casa Eficientă Energetic derulat de AFM. Cererile se pot depune începând cu 15 septembrie 2020
Ieșenii pot depune cereri în programul "Casa Eficientă Energetic" până la sfârșitul anului 2020

Ieșenii care vor să obțină 15.000 de euro în programul „Casa Eficientă Energetic” se pot înscrie pe site-ul AFM. Scopul programului este reducerea consumului de energie din casele românilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Aproximativ 9.000 de proprietari de case din România își vor putea eficientiza energetic locuințele prin intermediul acestui program, al cărui buget total este de 430 de milioane de lei.

Ieșenii care vor să obțină 15.000 de euro în programul „Casa Eficientă Energetic” se pot înscrie pe site-ul AFM. Aceștia pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro, sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o finanțează prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Cheltuielile eligibile vizează instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi.

Ieșenii vor primi banii de la AFM după ce vor finaliza lucrările în termen de maxim 18 luni

Pentru a primi banii de la AFM, ieșenii trebuie să respecte o condiție a eligibilității proiectului, respectiv eficiența energetică a locuinței să crească cu cel puțin o clasă energetică. Ieșenii vor putea depune online cererea pentru prima energetică, însoțită de un certificat de performanță energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 60 de zile pentru a pregăti dosarul investiției. După aprobarea dosarului lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60 la sută din investiție, după un nou audit energetic al casei.

Noi fonduri de la stat acordate de AFM primăriilor din Iași care vor să modernizeze iluminatul public

Primăriile din Iași care vor să modernizeze iluminatul public pot accesa fondurile acordate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Programul „Iluminat Public” se adresează administrațiilor publice locale care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătățirea sistemului de iluminat public prin utilizarea corpurilor de iluminat cu LED, cu eficiență energetică ridicată. Un sfert din localitățile din România doresc să-și modernizeze sistemele de iluminat public cu fonduri de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) fiind înscrise deja în aplicația informatică 3 proiecte din Iași.

Primăriile din Iași pot accesa ajutoare financiare cuprinse între 500.000 și un milion de lei, bani acordați de AFM

Finanțarea către primăriile din Iași care au proiecte eligibile se acordă în procent de maximum 90 la sută din cheltuielile eligibile și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți. Astfel, unitățile admistrativ-teritoriale din Iași care au o populație de până la 4.000 de locuitori pot obține o finanțare maximă de 500.000 lei, iar primărille cu o populație de peste 4.001 locuitori pot primi de la AFM suma de 1.000.000 lei, bani ce vor fi utilizați pentru modernizarea iluminatului public. Termenul limită de înscriere în aplicația online este 22 septembrie 2020, ora 16:00.

Ieșenii vor achiziționa 36 de mașini noi prin programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2020

Ieșenii pot depune cererile în programul „Casa Eficientă Energetic” până la sfârșitul anului 2020. În acest an au fost depuse din Iași, în programul Rabla Clasic, 47 de dosare pentru 68 de autovehicule (au fost solicitate 68 de prime de casare de 6.500 de lei fiecare, 27 de ecobonusuri pentru autovehicule noi cu CO2,96g/km NEDC/GPL/GNC în valoare de 1.000 de lei și 7 ecobonusuri pentru autovehicule hibrid în valoare de 2.500 de lei). Valoarea totală solicitată este de 486.500 de lei. În urma verificărilor efectuate de specialiștii AFM au fost aprobate 17 dosare pentru 20 de autovehicule (20 de prime de casare a câte 6.500 de lei, 8 ecobonusuri pentru autovehicule noi cu CO2,96g/km NEDC/GPL/GNC în valoare de 1.000 de lei și 5 ecobonusuri pentru autovehicule hibrid în valoare de 2.500 de lei), cu o valoare totală aprobată de 150.500 de lei.

Adauga un comentariu