Prima pagină » Economic Local » Ilie Ciomaga, oenolog din Iași, cu peste 4 decenii de experiență: „După mierea de albine, vinul este cel mai complex produs natural” – FOTO/VIDEO

Ilie Ciomaga, oenolog din Iași, cu peste 4 decenii de experiență: „După mierea de albine, vinul este cel mai complex produs natural” – FOTO/VIDEO

24 feb. 2024, 02:00, 3 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ilie Ciomaga, oenolog din Iași de aproape 4 decenii, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre calitatea vinurilor românești, cum a evoluat industria în ultimii ani, dar și care este cel mai bun vin pe care l-a consumat. Specialistul spune că vinul este aliment și ar trebui consumat fără apă minerală sau gheață. Interviul poate fi urmărit AICI:

Ilie Ciomaga, oenolog la „Domeniile Bohotin”, cramele Bucium, susține că vinul trebuie băut ca atare, fără gheață sau apă.

„Vinul e 80 la sută pasiune și 20 la sută chimie. După mierea de albine, vinul este cel mai complex produs natural. Vinul conține peste 900 de compuși chimici. Deci, ca să aduni toate acestea și fiecare, cu 0,0001, are contribuția, amprenta sa. Să pui apă în vin înseamnă că îți bați joc de vinul respectiv. Din punctul nostru de vedere, atunci când deschizi o sticlă de vin, înseamnă că ți-a plăcut ceva la acel vin, aroma, gustul. Când pui apă peste vin e ca și cum vrei să ai ceva în pahar, să bei, deci nu apreciezi această băutură. Vinul este aliment și ar trebui consumat fără apă minerală sau gheață. Îți bați joc de cei care au muncit pentru vinul respectiv. Mai nou, toți sunt băutori de vinuri seci.

Dacă întrebi «de ce bei vinul sec», răspunsul e «pentru că bea toată lumea». Dacă bea toată lumea, nu înseamnă că e bine, gustul nu se discută. Cel mai bun vin e cel care îți place. A crescut consumul de vin sec, dar și demisec. Ceea ce este lăudabil este că foarte mulți tineri, adică segmentul 18-30 de ani, băutori de bere care au intrat pe calea cea dreaptă (n.r. – râde). Am văzut la ei foarte mult interes la târguri, evenimente, degustări de vinuri, care vin cu cunoștințe de bază, știu ce vor. Îți dai seama după cum țin paharul, cât cere să i se pună în pahar, cum ia prima înghițitură, cum îl plimbă ușor în gură, să-l testeze. Înseamnă că vinul românesc va avea viitor”, susține Ilie Ciomaga, oenolog.

Ilie Ciomaga, oenolog din Iași, cu peste 4 decenii de experiență

Specialistul explică ce presupune meseria sa.

„Oenologul are în subconștient, undeva, o bază de date. Anul acesta trebuie să fac Busuioacă demisec, Busuioacă demidulce și îmi trebuie asta. Un vin trebuie să arate așa, cam așa trebuie să fie, alegi strugurii, aroma, dai ok-ul la recoltat. Mare parte din producție se recoltează când oenologul spune să recoltezi. Apoi urmează partea de procesare, vinificație, partea controlată a producției. Vinul fermentează ziua și noaptea și trebuie urmărit.

Oenologul trebuie să aibă paharul permanent, să testeze toate vinurile din cramă, să vadă cum au evoluat. Îți formezi anumite loturi pe care le prezinți «viitorului». Dacă nu ești atent și nu ai grijă de vin, atunci poți să ai neplăcuta surpriză să nu iasă ce ți-ai dorit. Eu am un prost obicei să trimit la concurs vinurile pe care le îmbuteliez și sunt pe piață. Deci vinurile de la noi sunt de calitate, pentru că sunt și premiate”, mai spune Ilie Ciomaga.

Vinurile produse de „Domeniile Bohotin” au fost premiate la mai multe concursuri.

Crama Bucium are 100 de sticle de colecție

Cel mai vechi vin din crama Bucium are 64 de ani și face parte din colecția companiei înființate în 1949. Una dintre cele 100 de sticle de Fetească Albă a ajuns la un colecționar născut în 1958, anul de producție al vinului. Ilie Ciomaga, oenologul companiei din Iași, spune că vinurile de colecție din cei mai buni ani fac parte din istoria companiei și au valoare sentimentală. O singură sticlă din acest soi a ajuns la un colecționar născut în același an în care a fost produs vinul, el plătind câteva mii de lei pe Feteasca Albă. Un alt episod de #PodcastBZI este cel cu Cristina H.B. Docan, terapeut. Acesta poate fi urmărit AICI.

Pe de altă parte, Ilie Ciomaga, oenolog din Iași, cu peste 4 decenii de experiență, susține că industria vinurilor românești s-a dezvoltat foarte mult.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`