National

Ce muzică să asculți seara ca să dormi bine?

Publicat: 19 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce muzică să asculți seara ca să dormi bine
Muzica s-a dovedit a fi benefică pentru somn, dar puține cercetări au investigat caracteristicile specifice melodiilor care ajută la adormire.

Muzica s-a dovedit a fi benefică pentru somn, dar puține cercetări au investigat caracteristicile specifice melodiilor care ajută la adormire. S-ar putea presupune că acestea trebuie să fie neapărat lente cu activitate ritmică scăzută, dar un studiu recent contestă această concepție greșită. Ce muzică să asculți seara ca să dormi bine?

Poate că nu este nimic mai frustrant decât să nu poți închide un ochi atunci când este timpul să te alături brațelor lui Morfeu. Pentru mulți oameni care au dificultăți în a adormi, rezultatele unui nou studiu ar putea veni mult in ajutorul lor cu un truc foarte simplu care pare să funcționeze. Ascultarea muzicii la culcare poate fi solutia pentru un somn mai bun, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din New South Wales (Australia). Acestia susțin că alegerea cântecului potrivit atunci când te culci nu numai că te va ajuta să adormi mai repede, ci va îmbunătăți si calitatea somnului.

„Muzica poate fi considerată unul dintre cele mai bine studiate somnifere non-farmacologice care pot ajuta la îmbunătățirea somnului unei persoane atât în ​​ceea ce privește insomnia, cât și calitatea somnului”, explică prof. Thomas Dickson, in studiul care a fost publicat în revista Musicae Scientiae, potrivit Sante Magazine. Studiul indică mai întâi că ascultarea muzicii schimbă ceea ce poate fi o experiență stresantă, și anume încercarea de a dormi, într-o experiență mai plăcută. Pentru că, pe lângă promovarea relaxării totale, ascultarea muzicii ar acționa ca o „distragere a atenției” în caz de gânduri stresante și poate masca și zgomotele distractive din mediu.

Genul muzical nu este cel mai important

Dar studiul merge și mai departe, identificând caracteristicile specifice ale muzicii „perfecte” de ascultat pentru a adormi cel mai bine.

„În timp ce studiile anterioare ale muzicii ca somnifer au arătat că aceasta este benefică pentru a adormi, puține cercetări au investigat caracteristicile specifice ale muzicii în ceea ce priveste îmbunătățirea somnului”, subliniază profesorul Thomas Dickson.

„În acest studiu, am întrebat oamenii ce muzică ascultaseră în trecut și am putut să-i ajutăm să doarmă. Am constatat că melodiile folosite cu succes pentru a adormi au anumite proprietăți muzicale specifice.”

Astfel, cercetătorii au descoperit că tipul de muzică cel mai favorabil adormirii trebuia să aibă un accent mai mare în frecvențele joase, cum ar fi un bas mai puternic și note muzicale cu un ritm lent, dar susținut și nu „dansabil”. Muzica cu cea mai mare probabilitate de a promova somnul nu este neapărat așa-numita muzică „sedativă”, cum ar fi muzica clasică sau cântecele de leagăn, deoarece participanții la studiu au adormit printr-o mare varietate de genuri muzicale.

„Pe baza acestor rezultate, afirmăm că toate caracteristicile descoperite par a fi în sine mai importante decât genul muzical”, notează ei.

Cele mai puțin eficiente piese pentru a adormi

Ce melodii au avut cel mai mare succes? În primul rând, anumite piese ale unor compozitori cunoscuți care și-au dovedit deja valoarea, în special Sonata nr. 14 a lui Beethoven supranumită „Sonata la lumina lunii”, celebra melodie a lui Claude Debussy „Clair de Lune” sau Concertul pentru pian nr. Mozart ° 21. Trei piese ale compozitorului și pianistului sud-coreean Yiruma sunt, de asemenea, incluse în grafic: Kiss the Rain, Poem și River Flows with You. În schimb, melodiile considerate a fi „cele mai rele” de ascultat pe pernă sunt, de exemplu, „I Am Somebody” – Santana, „Fergalicious” – Fergie, „Chop Suey” de la System of a Down și „Roxanne” de la Police.

În plus, cercetătorii recomandă implementarea unei rutine reale de culcare, de a asculta muzică în fiecare seară timp de 45 de minute, timp de minimum o lună, înainte de a observa un impact pozitiv asupra tiparelor de somn. Cu toate acestea, persoanele care nu au dificultăți în a adormi nu ar trebui să observe diferențe în ceea ce privește calitatea somnului. Și, deși nu există efecte secundare cunoscute asociate cu utilizarea muzicii ca „somnifer”, echipa științifică îndeamnă persoanele care au dificultăți în a adormi și se trezesc noaptea să consulte mai întâi un medic generalist.

Și din motive întemeiate: „Muzica este mai utilă pentru persoanele care au probleme cu somnul din cauza insomniei legate de anxietate sau stres, mai degrabă decât pentru problemele medicale, cum ar fi apneea în somn. Dacă ascultați muzică în același timp, în fiecare seară, timp de cel puțin trei săptămâni, începem să vedem o îmbunătățire a calității somnului”, conchide profesorul Thomas Dickson. Acesta recomandă în mod concret să compilați o listă de redare cu melodii cu caracteristicile favorabile menționate, dar fără a ridica volumul la mai mult de 40 de decibeli.

Adauga un comentariu