Economic Local

O familie de tineri s-a mutat, după 16 ani munciți în Italia, într-un sat din Iași. „Nu se compară cu niciun loc de muncă. Aici îmi găsesc liniștea” – FOTO

Publicat: 06 iun. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
O familie de tineri s-a mutat după 16 ani munciți în Italia într-un sat din Iași. Nu se compară cu niciun loc de muncă. Aici îmi găsesc liniștea - FOTO
Familia Filip s-a mutat la Iași în urmă cu un și jumătate

O familie de tineri frumoși și muncitori s-a mutat în Iași în urmă cu un an și jumătate, după ce au lucrat mult timp în străinătate. Costel Filip, ieșean la origini, și soția sa, Anca, au înființat o mică fermă unde produc de toate, de la cireșe, la mâncare pentru cele câteva animale care le asigură hrană gustoasă și sănătoasă. După 16 ani munciți în construcții, în Italia, Costel spune că a făcut cea mai bună alegere că s-a întors acasă

Familia Filip, formată din Costel, Anca și cei 3 copii, a decis să se întoarcă în România în urmă cu un an și jumătate. Costel amenaja treptat o mică grădină, o livadă, de câte ori venea acasă. Pentru că a început să-i placă ceea ce făcea, decizia de a se muta în comuna Todirești din Iași a venit de la sine.

„Eram plecat în Italia, pe șantiere, iar când veneam acasă îmi găseam relaxarea. În anul 2013 era în vogă livada de nuci și am decis să pun un hectar. S-a prins doar o parte din livadă. Apoi am pus câțiva pruni și tot așa, am mărit livada. Avem 1,5 hectare cu cireși, pruni, struguri de masă, pepene galben de anul acesta, câțiva porci, găini și ceva teren pentru hrana animalelor. Deci vreo 6 hectare în total.

Tot ce e aici reprezintă liniște pentru mine. Nu se compară cu niciun loc de muncă. Aici îmi găsesc liniștea. Eu sunt din Todirești, soția e din Botoșani, dar am cunoscut-o în Italia și ne-am întors împreună aici, la Iași. În ultimii ani era mai mult chinuială, cu plecarea, cu copiii care creșteau și voiau la bunici. Ai mei părinți nu mai puteau să se ocupe de gospodărie și am zis că cel mai bine e să ne întoarcem”, spune Costel Filip, tânăr producător, în vârstă de 37 de ani.

În anii precedenți, producătorii invitau clienții în livezi.

O familie de tineri a înființat o fermă mixtă cu banii câștigați în străinătate

Acesta susține că, deși câștiga mai bine în străinătate, acest lucru nu a mai contat când a venit vorba să facă ce îi place.

„Nu îmi pare rău că m-am întors acasă. În Italia aveam un salariu bun, dar nu se compară nimic de acolo cu ce e aici. Sunt toată ziua în natură, pe câmp”, spune Costel Filip.

Pentru că acum este sezonul cireșelor, producătorul vrea să vândă fructele la piață sau la târgul producătorilor din Copou, unde va fi în acest weekend.

„Piața de desfacere e o provocare pentru noi. Vrem să venim în Iași, să aducem la piață, la târguri. Nu avem cantități mari pentru că s-a redus producția la 50 la sută anul acesta. Noi avem soiuri timpurii, foarte productive, ca Sweet Harley sau Nimba. Acum, toți clienții vor cireșe mari, aspectuoase, gustoase, iar producătorii trebuie să se orienteze spre asta. Am pus și soiul Stela, care e mai cunoscut la români, dar nu prea vrea lumea.

Nici în Italia, de unde am luat puieții, nu mai este soiul Stela de 20 de ani. Nu am luat puieții din țară pentru că nu am încredere. Sunt pe diferite grupuri de producători și aceștia se plâng că au luat țeapă cu puieții din țară”, mai spune producătorul din Iași.

Costel Filip: „Acum trebuie să ne cunoască lumea pentru că avem produse bune”

Pentru că investiția este de peste 20.000 de euro, iar produsele sunt de calitate, Costel Filip vrea să vândă personal cireșele și nu să le dea la samsari.

„Investiția e foarte mare pentru bugetul nostru. Tot ce am făcut e din surse proprii. Veneam acasă, mai făceam un gard, luam pomii, făceam tratamente în livadă. Acum trebuie să ne cunoască lumea pentru că avem produse bune și nu vrem să dăm marfa la diverși comercianți care pun prețul mare. Am dat câteva kilograme de cireșe la piață, la Iași, iar toți clienții le lăudau. Eram un pic dezamăgit că nu eram eu în locul colegului, să discut cu clienții, dar vom fi și noi la Iași, iar atunci vom sta de vorbă cu ei”, mai spune Costel Filip, producător din Iași.

Prețurile la cireșe sunt mari anul acesta.

Pe de altă parte, o familie de tineri muncitori din Iași vrea să depună proiect pentru accesarea fondurilor europene.

Comentarii
  • Bre Felipe, ce povesti bagi tu aicea ? N-ai citit articolul de acum 2 zile cum ca in Italia e cel mai bine de pe lumea asta, n-ai vazut cum un erou le construieste noaptea caile ferate, plus delegatii in Elvetia si Kosovo ? Cum sa zici ca e mai misto in Iasi (slava Domnului, Todirestii sunt la ceva distanta, am scapat!) de vreme ce tot capsunarul o taie spre Italia ?

  • Salut,oricat de bogat ai deveni,eu personal ca tot te gandesti acasa,acum stiti cum este,cine se descurca o face oriunde,nu prea este diferenta asa mare acum intre Italia si Romania,daca ar fi sa compar in domeniul constructiilor in care am activat EU in Italia pot spune ca in Romania sunt preturi mai bunisoare🙂🙂😁😁,salutari…

Adauga un comentariu