Economic Local

O femeie din Iași care a muncit în străinătate și-a cumpărat cu o sumă uriașă vechimea în muncă. A crescut numărul beneficiarilor

Publicat: 29 nov. 2022
_____ Vizualizări 15 Comentarii
O femeie din Iași care a muncit în străinătate și-a cumpărat cu o sumă uriașă vechimea în muncă. A crescut numărul beneficiarilor
Tot mai mulți ieșeni își cumpără vechimea în muncă

O femeie din Iași, care a muncit în străinătate și-a cumpărat șase ani de vechime în muncă, cu 45.936 de lei, pentru contribuțiile aferente unui venit brut de 2.300 de lei, adică salariul minim pe economie. În ultimii doi ani, 753 de persoane au plătit pentru a putea ieși la pensie

O femeie din Iași, care a muncit în străinătate și-a cumpărat vechimea în muncă de la Casa de Pensii. Ieșeanca a plătit 45.936 de lei pentru șase ani de vechime în muncă, necesari pentru a ajunge la stagiul minim de cotizare, respectiv 15 ani. Numărul ieșenilor care au plătit pentru vechimea în muncă a crescut în ultimul an, în 2021 fiind înregistrați 440 de beneficiari, pe când în 2022 au fost încheiate 753 de contracte.

Cei mai mulți ieșeni care și-au cumpărat vechimea au muncit la negru în străinătate și acum, când au împlinit vârsta de pensionare, vor să primească o pensie decentă. În cursul anului 2022, nouă persoane au încheiat contracte pentru perioada maximă de șase ani, achitând suma de 45.936 de lei. Există și oameni care au muncit în țară, dar nu au avut stagiul de cotizare pentru a ieși la pensie, astfel că au cumpărat vechimea în muncă. De regulă,  contractele de asigurare sunt încheiate pentru o perioadă medie de doi ani, susțin reprezentanții Casei de Pensii Iași.

„În perioada octombrie 2020 – noiembrie 2022 figurează, în baza de date a instituției noastre, 753 de persoane care au încheiat contracte de asigurare socială în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului, nr.163/2020, prin care este reglementată posibilitatea asigurării retroactive, în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maximum șase ani. Valoarea totală a contractelor de asigurare încheiate este de 8.796.191 de lei”, susțin reprezentanții Casei Județene de Pensii Iași.

O femeie din Iași, una dintre persoanele care au cumpărat vechime în muncă

De exemplu, dacă ieșenii au lucrat doar nouă ani cu forme legale de muncă și vor să își asigure stagiul minim de cotizare, de 15 ani, atunci pot să plătească contribuțiile la pensie pentru plafonul maxim stabilit de autorități, adică șase ani. Chiar dacă cei mai mulți cumpără vechime în muncă pentru salariul minim pe economie, aceștia pot să plătească mai mulți bani, care îi ajută să obțină o pensie mai mare.

Ieșenii îi întreabă frecvent pe specialiștii Casei Județene de Pensii Iași despre cum trebuie să procedeze în cumpărarea retroactivă a vechimii în muncă. Cei care vor să cumpere mai au timp până la sfârșitul verii din anul 2023. Potrivit legislației, cei interesați pot plăti contribuții la pensie pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase ani. Sumele se pot plăti și în rate, dar, potrivit specialiștilor, a crescut numărul persoanelor care plătesc suma integrală.

Pentru a cumpăra vechime în muncă, ieșenii trebuie să depună o cerere la Casa Județeană de Pensii Iași, alături de o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere. Solicitanții trebuie să menționeze în declarație că nu au mai încasat pensie sau ajutor de șomaj în perioada pentru care vor să cumpere vechime. În anul precedent, un ieșean care a muncit în străinătate a plătit cei mai mulți bani pentru vechimea în muncă.

Casa de Pensii Iași plătește lunar venituri în valoare de câteva sute de milioane de lei pentru beneficiarii din județ

Din cei 160.000 de pensionari din Iași, aproximativ 30 la sută încasează pensia minimă, în valoare de 1.000 de lei pe lună. Cei care încasează pe card trebuie să știe că banii vor fi virați în conturile lor pe data de 14 a lunii, iar documentul de informare le va fi expediat la domiciliu, în perioada 1-15 din luna respectivă. În cazul în care pensionarii nu sunt găsiți la domiciliu, își pot ridica drepturile bănești și documentul de plată de la ghișeele poștale. Cu toate acestea, trebuie să știe că pot face acest lucru doar în termen de două zile lucrătoare de la ultima zi de plată a lunii. Pensiile ieșenilor vor crește, începând cu anul 2023.

Astfel, pensiile românilor vor crește cu 12,5 la sută, astfel că punctul de pensie va fi de 1.784 de lei. În plus, pe lângă creșterea punctului de pensii va fi acordat încă un sprijin economic, începând cu 1 ianuarie, pentru pensionarii care nu se încadrează în pensia de 3.000 de lei. Astfel că o femeie din Iași, pensionară, care are venituri lunare de până în 1.500 de lei va primi încă 1.000.

Celor care au 2.000 de lei le vor fi acordați încă 800, iar cei care ating pragul de 3.000 de lei vor mai primi încă 600 de lei.

Comentarii
  • Nu este adevarat ! La contributia de 6 ani a mai avut si restul de vechime deci va incasa in jur de 1500 ron pe luna . Asta inseamna 18000 ron/an . Deci pensia in 3 ani va acoperi banii dati. Macar are siguranta zilei de maine aflamdu se la pensie…Iar daca va trai mai putin de 3 ani dupa pensionare atunci nici nu mai conteaza…

  • Nu e normal.O consider o hoție. De asta nu sunt bani de pensie pentru cei care au muncit,ca inventează fel de fel de pensii. Din pilonul 2 se fura,în loc sa I folosească pentru pensii,ca statul sa nu se împrumute,cu dobânzi,sa nu I fure alții,etc.

  • Din toată chestia asta, statul (hoțul legitim) are de câștigat! Intocmai ca asigurările auto… Din 1000 de mașini, câte comit accidente?

  • Va uitati numai la cati bani incaseaza, dar uitati de celelalte „beneficii”ca si pensionar : in primul rand accesul gratuit(aproape gratuit) la sistemul de sanatate si apoi celelalte (toate cardurile care se dau acum „: hrana, incalzire, etc)

  • SOTIA MEA ARE MUNCITI DOAR 8 ANI IAR ACUM LA 64 DE LEI ARE 0 LEI .NU BENEFICIAZA DE NIMIC NICI AJUTOR SOCIAL NIMIC ASTA E ROMÂNIA CU LEGILE EI …

  • De ce nu a muncit soția ?Pănă în 1989 era o problemă dacă nu te duceau să muncești. Acum îi judecați pe cei care au muncit 35-40 de ani?

  • Nu judec pe nimeni dar după 8 ani de muncă sa îmbolnăvit cuischemie ,,face palpitații la inima cam de doua ori pe luna câteva ore și nu e o boala sa poată primii pensie de boala ..Iar eu am doar 1430 după 45 de ani de șantier Și culmea ca nu am primit nici subvenție de la primărie pt curent electric pt ca curentul e trecut pe soție Eu acum 22 de ani când am făcut contractul la irec eram la munca soția acasă și au trecut pe ea ca nu avea buletinul meu Am fost sa schimb Contractul pe numele meu iar cei de la irec au zis ca ei nu schimba contractul ,când vreau cei de la primărie ca e contract legal .

  • Sa va ia dracu pe toti ciolacii budaii ciucii ca sunteti niste prosti si nemernici … mariti dracului punctul de pensie pentru toti pensionarii cu pensii de cotributivitate si lasati asistatii sociali multi din ei buni de munca dar de masa de manevra ca doar astia va aduc acolo unde sunteti si lasati pomenile electorale si bugetarii ce dracului fac ei sa ia bonuri de masa tichete de vacanta salarii mari spor de stres spor de … prostia din capul vostru … din banii prostilor care platesc taxe si impozite inventate de voi … primariile iau o gramada de bani pe locurile de parcare de rezidenta pentru care nu au facut nimic … eventual vopseaua cu care au dat pe asfaltul din fata casei sau blocului care era acolo dinainte de a se nadte primarul … sa va fie rusine si un pic de teama ca veti ajunge cumva la judecata de apoi …

  • Si eu stiu persoana cu 10 ani lucrati si 0 lei pensie. A lucrat si apoi, dar fara carte de munca. Nu mi se pare normal sa contribui 10 ani la stat si sa nu iei nimic, dar javre care nu au muncit in viata lor si primesc ajutor social sa beneficieze de tot felul de ajutoare si facilitati. Eu sunt profesor. Am facut 4 ani facultate de lunga durata si am deja 16 ani in invatamant ca titular. Si iau 2700 lei salariu in mana. Nu e ceva nicidecum normal. Eu nu mi permit chestii pe care asistatii si le permit. Nu am locuinta, masina, ma imbrac de la second, mananc cu chbzuiala si de la promotii, fac economie la orice si platesc din buzunar naveta, curent, caldura pentru online, dispozitive, cartuse, topuri de hartie, manuale sau caiete sa fac fise, pt ca nu exista manual la toate ciclurile de invatare. Unde e dreptatea? Am muncit pana ma dureau si mi inghetau mainile, mi am ruinat sanatatea pe naveta pe jos si pentru ce? Daca munceam 10 ani nu aveam pensie. Penibil. Bine ca au toate leprele.

Adauga un comentariu