Eveniment-Social

Pe o suprafață de 10 mii de metri pătrați se pregătește o investiție într-o clădire spectaculoasă! Proiectul s-ar putea ridica la 12 milioane de euro

Publicat: 02 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pe o suprafață de 10 mii de metri pătrați se pregătește o investiție într-o clădire spectaculoasă Proiectul s-ar putea ridica la 12 milioane de euro
Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat cererea de împrumut formulată de către Statul român. În aceasta sunt incluse 8 obiective culturale de investiții printre care și construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română Iași

La Iași și pe un teren de aproximativ 10 mii de metri pătrați se pregătește o investiție într-o clădire cu o destinație unică! Suma necesară este estimată la peste 12 milioane de euro. Informația a fost confirmată, săptămâna trecută, de ieșeanul și istoricul Liviu Brătescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii. Concret, Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat cererea de împrumut formulată de către Statul român. Documentul include 8 obiective culturale de investiții printre care și construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română Iași

Vestea culturală cea mai importantă, după 1989, pentru orașul Iași! Aceasta a fost prezentată oficial, la finalul săptămânii trecute, de ieșeanul și istoricul Liviu Brătescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii. Concret, Consiliul de Administrație (CA) al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a aprobat cererea de împrumut formulată de către Statul român. În acesta sunt incluse 8 obiective culturale de investiții, printre care și construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română Iași (ONRI).

„Am primit confirmarea oficială de la Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii. Vorbim despre un nou sediu pentru Opera din Iași care, în aceste zile, aniversează 65 de ani! Acum avem banii și putem vorbi și de un orizont clar de timp în care ar putea fi realizată construcția. Ministerul Culturii a solicitat municipalității ieșene găsirea unui teren pentru obiectiv. Știu că este în preocuparea primarului Mihai Chirica acest lucru și că sunt două variante de amplasament. Proiectul va fi pus în discuția Consiliului Local. Anul acesta ar trebui lămurite toate aspectele pentru că, deja, avem sursa de finanțare”, a precizat prof. univ. dr. Daniel Șandru, manager interimar al ONRI Iași.

Două variante de amplasament pentru construirea unui sediu propriu pentru Opera din Iași

În acest context, încă din luna martie 2021, primarul Municipiului Iași – Mihai Chirica – făcea următoarea declarație publică legat de construirea unui sediu propriu pentru Opera din Iași.

„Am dispus deja Direcției de Urbanism și Serviciului GIS – Cadastru să identifice toate terenurile libere ale municipalității, care să se preteze pentru un astfel de sediu. În prezent avem două variante în lucru, însă nu eliminăm și alte posibilități. Este vorba despre terenul din parcul dintre Străzile Elena Doamna, Anastasie Panu, Grigore Ghica Vodă și Miron Barnovschi. Este o zonă în care sunt și alți proprietari. Vorbim și despre terenul din spatele Străzii I. C. Brătianu, unde a funcționat Liceul Tehnologic Special «Vasile Pavelcu», pe care am mai încercat să îl obținem printr-un schimb cu alte parcele ale municipalității. Indiferent de varianta aleasă, va fi nevoie de negocieri atât cu alți proprietari, cât și în Consiliul Local”, a arătat primarul Mihai Chirica.

Suma de 216 milioane de euro pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România a fost aprobată de Guvern, în cadrul ședinței de pe 28 octombrie 2021

De reamintit că opt obiective culturale de investiții sunt mai aproape de finanțare. Memorandumul privind Nota mandat de negociere a Acordului-Cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 milioane de euro pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România a fost aprobat de Guvern, în cadrul ședinței de pe 28 octombrie 2021.

„De la începutul mandatului, inițierea unui nou Acord-Cadru de împrumut între România și BDCE pentru susținerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România a reprezentant o prioritate. Este o veste bună pentru toți românii, pentru că București, Suceava, Iași, Timișoara, Cluj, Argeș și Craiova sunt județele în care aceste investiții vor atrage un număr și mai mare de vizitatori”, a declarat și Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Astfel, propunerile Ministerului Culturii cuprinse în proiectul Acordului-Cadru sunt realizarea a 8 obiective de investiții: A. consolidarea, restaurarea și modernizarea a 6 clădiri- monumente istorice: Muzeul Național de Istorie a României; Teatrul Național și Opera Română – Cluj-Napoca; fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste; așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României; vila și domeniul „Florica” de la Ștefănești – județul Argeș, date recent în folosință Muzeului Național „Brătianu”, conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni – județul Suceava, donat în acest an de Johannes Sturdza Statului Român. B.

Refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova. C. Construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română – Iași. Sprijinul financiar al BDCE reprezintă 80 la sută din suma totală necesară pentru investiții, costul total net al proiectului fiind estimat la circa 270 de milioane de euro, cu o perioadă de implementare de 7 ani.

Adauga un comentariu