Economic Local

Producătorii din Iași care cultivă fructe de pădure solicită atestate ecologice de la Direcția Agricolă. Numărul beneficiarilor a crescut în ultimii ani

Publicat: 18 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Producătorii din Iași care cultivă fructe de pădure solicită atestate ecologice de la Direcția Agricolă. Numărul beneficiarilor a crescut în ultimii ani
Ieșenii mai pot cere atestatul de producător ecologic

Producătorii din Iași care au plantații cu fructe de pădure și au obținut atestatele ecologice trebuie să aducă o nouă serie de documente la Direcția Agricolă. Cei care se înscriu pentru prima dată în sistemul ecologic, respectiv în primul an de reconversie, depun mai multe acte care să ateste că produsele lor sunt naturale. Trecerea de la sistemul convențional la cel ecologic se face treptat și poate dura chiar și trei ani. Numărul producătorilor ecologici este în creștere

Tot mai mulți ieșeni care au plantații cu fructe de pădure vor să obțină atestatele de producători ecologici. Cei care au obținut deja această certificare trebuie să aducă o serie de documente pentru a demonstra că în continuare fac agricultură ecologică. Producătorii care sunt în primul an de reconversie ecologică, așa cum este Ionuț Costache, din Iași, trebuie să aducă mai multe documente.

„Noi am pregătit oarecum terenul pentru ecologic, însă trebuie să trecem prin toți pașii pentru a obține certificarea. Nu este ușor de obținut. Cheltuim bani pe analize, dar vrem să arătăm și cu acte că zmeura, afinele și murele noastre sunt fără chimicale. Noi avem o suprafață de 0,6 hectare și vrem să o dublăm”, susține producătorul din Iași.

Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică se regăsesc contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic, în cazul ieșenilor cu afaceri în domeniul zootehnic.

Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă, fax sau prin asociațiile profesionale legal constituite în agricultură.

Producătorii din Iași pot solicita atestatul de producător ecologic

Cei care comercializează produse ecologice le pot vinde cu prețuri duble sau triple față de produsele convenționale. Produsele ecologice pot să aibă calitatea de produs ecologic, conform Regulamentului nr. 834/2007, privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, care prevede mai multe reguli.

Termenii „bio” și „eco”, singuri sau în combinație, pot fi utilizați în Comunitatea Europeană și răspund exigențelor enunțate în regulament, având în mod clar legătură cu producția ecologică. De aceea și interesul pentru obținerea atestatelor ecologice este tot mai mare. Astfel, numărul celor care au produse ecologice este în creștere.

Astfel, în 2020 au fost înregistrați 270 de producători ecologici, în 2021 au fost 300 de producători, iar în 2022 au fost 346 de producători. Cei mai mulți ieșeni cu atestat de producător ecologic se ocupă de cultivarea legumelor sau a plantațiilor cu fructe de pădure.

Fermierii primesc subvenții pentru culturile ecologice

Un alt beneficiu al producătorilor ecologici este obținerea unor subvenții de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Cei care au solicitat subvențiile pentru anul 2022 sunt fermierii activi care utilizează terenuri agricole și sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică.

Cele trei submăsuri prin intermediul cărora se pot obține subvențiile sunt Măsura 10 – Agromediu şi climă, 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică și 11.2 – Sprijin pentru menținerea practicilor şi metodelor de agricultură ecologică. Banii nu au intrat la plata finală, astfel că fermierii din Iași au început să sune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a afla când vor primi banii. Potrivit APIA, a apărut un nou buget disponibil pentru plăți, pe care România nu putea să îl piardă.

De aceea, plățile pentru sistemul ecologic au fost amânate pentru finalul lunii.

Adauga un comentariu