Stiri si curiozitati

Puseele de creștere la bebeluși. Cum se comportă copilul la fiecare etapă de creștere

Publicat: 15 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Puseele de creștere la bebeluși. Cum se comportă copilul la fiecare etapă de creștere
Primul puseu de creștere începe la 5 săptămâni de la naștere

Toate mămicile sunt curioase să afle mai multe informații despre puseele de creștere la bebeluși pentru a reuși să le depășească cu succes. În primul an de viață, bebelușii experimentează 8 crize motorii și cognitive de creștere în timpul cărora depun mult efort pentru a învăța noi abilități. Saltul de dezvoltare durează 2-3 zile, dar uneori mai mult. Mulți copii în acest moment încep să se comporte mai diferit, devin iritabili, iar starea lor de spirit se înrăutățește.

Orice mămică trebuie să știe că somnul copilului în această perioadă adesea se schimbă. Dacă copilul are obișnuința de a adormi singur, atunci trebuie să fii pregătită că somnul acestuia se poate înrăutăți timp de câteva zile. Nu este nevoie să faceți nimic în această situație. Însă, în cazul în care, bebelușul nu știe să adoarmă singur, va experimenta explozii de creștere mai dificile și mai lungi. Astfel, în aceste momente copilul are nevoie de mult mai mult sprijin din partea părinților. Pentru a reuși să faceți față puseelor de creștere trebuie să știi săptămânile în care au loc crizele și ce poți face cu somnul bebelușului la fiecare dintre aceste etape.

femeie care se joaca cu un bebelus pe pat
Până la 3 luni, mișcările bebelușului devin mai moi și mai precise

Puseele de creștere bebeluși. Calendarul și simptomele

Primul puseu de creștere începe la 5 săptămâni de la naștere. Această perioadă se numește lumea senzațiilor în schimbare. În prima lună de viață, senzația lumii exterioare este asemănătoare cu ceea ce era în pântece. Acum copilul începe să simtă mai clar ceea ce se întâmplă în lumea din jurul lui. De asemenea, bebelușul are un salt în dezvoltarea simțurilor. Aceste schimbări au un efect interesant asupra lui.

Sistemul nervos al bebelușului nu este încă pe deplin matur, așa că până seara poate fi supraîncărcat cu stimuli din mediu. Ca urmare, bebelușul dezvoltă iritabilitate de seară cauzată de acumularea de oboseală. Încercați să relaxați copilul seara cât mai mult posibil și să-l adormiți înainte ca suprasolicitarea să apară. Este bine să știi că copiii la această vârstă pot rămâne treji nu mai mult de 45-60 de minute.

persoana care face masaj unui bebelus
Trebuie să fii gata de faptul că în această perioadă copilul va plânge mai mult

La 8 săptămâni de la naștere începe perioada denumită „lumea tiparelor”. La 2 luni, bebelușii dezvoltă percepția senzorială a corpului lor. Ei încep să înțeleagă lucruri simple precum că „am două brațe”, „îmi pot mișca piciorul.” Bebelușul se concentrează pe obiecte mai mult decât înainte, este deja mai interesant pentru el să studieze lumea din jurul lui. Reacționează la sunete, își ține capul și încearcă să împingă mai tare cu mâinile. Vei observa și primul zâmbet al bebelușului în această perioadă.

Cum să te comporți cu bebelușul tău la 12 săptămâni? Cum se manifestă copilul în perioada dată

Trebuie să fii gata de faptul că în această perioadă copilul va plânge mai mult. Acest fapt este cauzat de dezvoltarea fizică și cognitivă activă al bebelușului. El obosește mai repede și i se schimba starea de spirit. Lacrimile sunt acum singura modalitate prin care bebelușul își poate informa mama despre starea lui. La unii copii această stare este accentuată și de decalotare. Creați un mediu confortabil de dormit pentru a vă ajuta copilul. Este necesar să întunecați camera, să monitorizați umiditatea și temperatura din camera copilului și să folosiți zgomot alb.

bebelus care sta pe burta
La 8 săptămâni de la naștere începe perioada denumită „lumea tiparelor”

Până la 3 luni, mișcările bebelușului devin mai moi și mai precise. Începe să observe schimbări în jurul lui, cum se schimbă vocea mamei sale când cântă, cum camera devine mai întunecată când soarele apune în spatele unui nor. Lumea devine mai organizată pentru copil.

Până la 4 luni, se formează ritmurile biologice ale copilului, apar primele semne ale regimului și apare regresia somnului. Bebelușul devine mai puternic și încearcă să iasă din scutec. Săptămâna 19 poartă numele de lumea evenimentelor. De cele mai multe ori, în această perioadă copilul poate să sufere de mucus în scaun.

În această perioadă, copilul învață să prezică succesiunea evenimentelor. De exemplu, „Arunc o jucărie, mama o ridică”. Copilul înțelege deja treptat relațiile cauză-efect, dacă împingi sau iei ceva, atunci aceste lucruri se mișcă.

După puseele de creștere ale bebelușilor vine momentul de introducere a ritualurilor stabile înainte de culcare. Previzibilitatea este foarte importantă pentru copii. Dacă mama face baie copilului seara și cântă un anumit cântec, el se obișnuiește cu faptul că acesta va fi urmat de somn.

persoana care se joaca cu un bebelus pe pat
Orice mămică trebuie să știe că somnul copilului în această perioadă adesea se schimbă
Adauga un comentariu