Local

Scandal uriaș la Aeroportul Iași! O firmă din Basarabia poate bloca proiectul de modernizare de 91 de milioane de euro. Miza este un teren de 7.800 de metri pătrați aflat în coasta regiei aeroportuare

Publicat: 16 oct. 2021
Terminalul T3 pasageri de la Aeroportul Internațional Iași
O firmă cu legături în Basarabia a cerut Consiliului Județean să respecte o înțelegere făcută în mandatul lui Maricel Popa cu privire la concesionarea unui teren de la Aeroportul Iași

O firmă din Republica Moldova și Consiliul Județean au ajuns să se războiască la sânge pe un teren de lângă Aeroportul Internațional Iași. Firma din Basarabia a concesionat terenul pentru construcția unui hangar, însă autoritatea județeană a rupt contractul. Pe terenul respectiv ar urma să fie ridicat noul terminal T4, proiect de peste 91 de milioane de euro

Situație ciudată la Aeroportul Iași. Un teren de 7.800 de metri pătrați de lângă aeroport s-a transformat într-o miză uriașă între o societate cu legături în Republica Moldova și Consiliul Județean Iași. Terenul a fost concesionat către firma Heli Avia Service SRL de fosta conducere a aerogării pentru construcția unui hangar de mentenanță a elicopterelor. Ulterior, contractul a fost atacat în instanță de actuala conducere a CJ Iași, terenul respectiv fiind cuprins într-un alt proiect, cel privind construirea noului terminal T4 pentru pasageri.

Firma din Republica Moldova nu se lasă. Vrea terenul de la Aeroportul Iași

Firma Heli Ava Service a cerut CJ Iași să respecte înțelegerea inițială și să nu rezilieze contractul încheiat în septembrie anul trecut. Culmea, contractul a fost încheiat în ultima săptămână de mandat a lui Maricel Popa la șefia județului, respectiv pe 21 septembrie 2020.

„Prin adresa înregistrată la Consiliul Județean Iași cu nr. 33062/27.09.2021, S.C. Heli Avia Service SRL a formulat o procedură prealabilă prin care a solicitat revocarea hotărârii Consiliului Județean Iași nr. 239/25.08.2021 privind modificarea și completarea hotărârii Consiliului Județean Iași nr. 47/24.02.2021 privind aprobarea scenariului 2 din Master Planul Integrat pentru realizarea obiectivului de investiții privind dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași – Construirea de facilități suplimentare și creșterea capacității de procesare a pasagerilor în terminalele existente în partea de vest a amplasamentului actual al Aeroportului Iași”, se arată în documentul CJ Iași.

Miza uriașă cu terenul de la aeroport

Firma cu ramificații în Basarabia a trimis o plângere la CJ Iași prin care a cerut ca afacerea inițială să fie respectată.

„Motivul invocat de S.C. Heli Avia Service SRL în plângerea prealabilă constituie faptul că, așa cum rezultă din conținutul Master Planului – Scenariul 2 revizuit, aprobat prin hotărârea adoptată, construcția noului terminal se va realiza în parte pe amplasamentul ce face obiectul contractului de concesiune nr. 27803/21.09.2020 având ca obiect concesionarea imobilului teren în suprafață de 7.800 mp din proprietatea publică a județului Iași, situat în Iași, str. Moara de Vânt, nr. 34, parte din numărul cadastral 158462, în vederea realizării unui hangar de mentenanță pentru elicoptere. De asemenea, pe rolul instanței există Dosarul nr. 3129/99/2021 având ca obiect anulare act notificare reziliere contract de concesiune”, se mai arată în adresa CJ Iași.

Tentativa firmei respective de a pune mâna pe teren este mai veche. Aceasta a trimis adrese încă din 2018 la Aeroportul Iași pentru a concesiona terenul respectiv, afacerea fiind parafată în cele din urmă de Maricel Popa. Heli Avia Service SRL reprezenta interesele Companiei Aeriene Aim Air SRL Republica Moldova și Organizației de deservire tehnică JAR-145 Aim Helicopter Plant SRL. Culmea, firma care a depus cererea a fost înființată de cele două companii din Republica Moldova cu doar trei zile înainte de ajunge solicitarea la Aeroportul Iași în 2018.

Despăgubiri pentru renunțarea la contractul de la Aeroportul Iași

Consiliul Județean a arătat însă că firma cu legături în Republica Moldova ar urma să fie despăgubită.

„Consiliul Județean Iași a notificat S.C. Heli Avia Service S.R.L cu privire la rezilierea unilaterală a contractului de concesiune. În situația dezvoltării unui proiect de anvergură care vizează modernizarea, extinderea dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași, Consiliul Județean își rezervă dreptul de a rezilia contractul de concesiune cu o justă despăgubire. În situația existenței unui proiect de utilitate publică se va avea în vedere o prevedere de lărgire sau de înființare a unui drum. De asemenea, art. 9, alin. 1, lit.c coroborat cu art. 9, alin. 8 din contractul de concesiune nr. 27803/21.09.2020 prevede faptul că denunțarea unilaterală de către concedent este posibilă cu o justă despăgubire în cazul în care interesul național sau local o impune, motivate de situația dezvoltării unor proiecte de utilitate publică care vizează proprietatea publică a județului”, se mai arată în nota CJ Iași.

Comentarii
  • Unora care comenteaza aiurea le-ar prinde bine un sut in c.u.r., adica in acea parte a corpului cu care gandesc.
    Ar putea sa le dea teren in alta parte. Orice investitor care vine sa faca o afacere in zona si sa creeze locuri de munca ar trebui primit cu bratele deschise. Iasiul nu poate sa creasca doar din IT. De asta Clujul are de 3 ori mai multi bani decat Iasiul la bugetul local. La noi, doar “sa moara capra vecinului”….

  • Cu partea de care ai pomenit gandesti tu. Sant 2 proiecte pe acelasi teren. Primeaza proiectul cel mai important pentru comunitate. Tu ce crezi, ce este mai important pentru Iasi dezvoltarea aeroportului sau o cosmelie moldoveneasca in care se va face mentenanta la elicoptere? Datorita unor „ganditori” ca tine se construiesc haotic in Iasi, blocuri neracordate la canalizare, cu materiale de cea mai proasta calitate, cu arhitectura hidoasa, se autodemoleaza cladiri istorice sau sunt demolate cu buna stiinta, pentru ca pe terenuri din buricul targului sa-si contruiasca vilele „investitorii” pe care ii deplangi cu atat patos. Sa-i intampinam cu „bratele deschise” pe investitorii care vin, fac tot felul de „inginerii” financiare, iau grosul profitului si apoi dispar sau in cel mai bun caz isi declara falimentul ! Iar tu ieseanul de buna credinta si cu „bratele deschise” suporti consecintele. Daca vrei exemple concrete ti le pot oferi.

Adauga un comentariu