International

Sute de mii de activiste pentru drepturile femeilor au protestat împotriva interzicerii avortului din Polonia

Publicat: 31 oct. 2020
Proteste masive în Polonia pe fondul interzicerii avortului
Proteste masive în Polonia pe fondul interzicerii avortului

Mii de protestatari s-au adunat la Varșovia pentru a demonstra împotriva unei hotărâri care însemna că Polonia adoptă o interdicție aproape totală a avortului.

O decizie de săptămâna trecută a curții constituționale a țării a interzis practic toate avorturile, provocând o săptămână de proteste. Curtea Constituțională a decis că avorturile cauzate de malformații congenitale, care reprezintă majoritatea tuturor încetărilor legale din Polonia, sunt neconstituționale.

Legile țării privind avortul erau deja unele dintre cele mai stricte din Europa.

Sute de mii de polonezi au ieșit pe străzi de zile întregi, sfidând riscul de contagiune pe fondul unei creșteri a infecțiilor cu COVID-19.

Ultimul marș la scară largă a fost planificat pentru vineri seară la Varșovia, capitala țării, în sfidarea apelurilor guvernamentale ca oamenii să rămână acasă din cauza coronavirusului. Polonia a înregistrat noi înregistrări în fiecare zi în ceea ce privește noile cazuri raportate de virus, ajungând la aproape 22.000 vineri.

Procurorul național a promis să depună acuzații penale împotriva organizatorilor protestelor pentru „provocarea unei amenințări epidemiologice”, acuzație care ar putea duce la o pedeapsă cu închisoarea de până la opt ani.

Klementyna Suchanow, unul dintre principalii organizatori ai inițiativei Greva femeilor, a declarat că ea și mulți alții au refuzat să fie descurajați fie de virus, fie de autorități, deoarece cred că luptă pentru un drept fundamental.

„Este vorba despre libertatea și demnitatea oamenilor”, a spus Suchanow. „Voința oamenilor de a protesta ar trebui să fie o lecție pentru oricine dorește să impună căi autoritare”.

Ministrul educației, Przemyslaw Czarnek, a amenințat, de asemenea, că va tăia fonduri pentru universitățile care au susținut protestele. Unele clase au anulat miercuri o grevă la nivel național. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat joi că susținute manifestanții, spunând că, în unele cazuri, femeile ar trebui să aibă dreptul la avort.

Polonia este o țară în mare măsură conservatoare în comparație cu o mare parte din Europa

Polonia este o țară în mare măsură conservatoare în comparație cu o mare parte din Europa, un loc în care bisericile se umplu duminică, iar romano-catolicismul este profund legat de identitatea națională. Legea avortului din țară, care a fost adoptată în 1993 între liderii bisericii politice și catolice ale vremii, permitea avortul numai în cazurile de, riscuri mortale pentru sănătatea femeii și infracțiuni – incest sau viol.

Legea a fost adesea descrisă ca un „compromis” între cei care solicită reglementări liberale despre avort și biserică, ceea ce favorizează o interdicție totală.

Cu toate acestea, nicio parte nu a fost vreodată mulțumită de legea din 1993, iar grupurile de femei care solicită drepturi reproductive mai mari spun că nu este deloc un compromis. Încercările anterioare ale partidului conservator de guvernământ de a schimba legea pentru a interzice toate avorturile au fost întâmpinate cu proteste de stradă enorme, inclusiv în 2016 și 2017.

Adauga un comentariu