International

Zelenski îşi destituie şeful securităţii, considerat responsabil de tentativa eşuată a asasinării sale

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 7 Comentarii
Zelenski îşi destituie şeful securităţii considerat responsabil de tentativa eşuată a asasinării sale
Zelenski îşi destituie şeful securităţii, considerat responsabil de tentativa eşuată a asasinării sale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis din funcţie pe şeful Administraţiei Securităţii de Stat (UDO) Serghii Rud, un grup considerat responsabil de o tentativă de asasinat eşuată care l-a vizat pe şeful statului săptâmâna aceasta, relatează AFP, conform News.ro.

Ucraina a anunţat că a arestat săptămâna aceasta doi bărbaţi – colonei din serviciul gărzii de stat -, pe care i-a acuzat de pregătirea asasinatului lui Volodimir Zekenski şi altor funţcionari de rang înalt.

Decretul destituieii a fost publicat joi, potrivit Kyiv Independent.

Doi colonei ucraineni, reţinuţi sub acuzaţia de complot

Este vorba despre doi colonei din serviciul de protecţie a demnitarilor guvernului, care sunt acuzaţi că ar fi transmis Rusiei informaţii clasificate, a spus SBU. Agenţia de informaţii din Ucraina mai adaugă şi că a destructurat „reţeaua de agenţi” care era coordonată de FSB.

Cei doi colonei ucraineni au fost recrutaţi de FSB înainte de invazia Rusiei în Ucraina, iar responsabilitatea lor era găsirea unor persoane din grupul apropiat lui Zelenski pe care să-i convingă să-l răpească şi să-l omoare. SBU a transmis şi că a dejucat planurile „în desfăşurare” privind asasinarea preşedintelui Volodimir Zelenski.

Şi alţi oficiali ucraineni ar mai fi fost vizaţi de aceste planuri

Şi alţi oficiali ucraineni ar mai fi fost vizaţi de aceste planuri, printre care chiar şeful SBU, Vasil Maliuk, şi şeful DIU, Kirilo Budanov.

De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, preşedintele Zelenski a fost vizat de mai multe ori de astfel de reţele care plănuiau asasinarea lui.

În august 2023, de exemplu, o femeie din Nikolaev a fost reţinută pentru că aparţinea unui grup care plănuia asasinarea preşedintelui. A fost acuzată de strângerea de informaţii privind vizita lui Zelenski în Nikolaev pentru a anunţa, apoi, trupele ruseşti aeriene pentru a lansa un atac pe ruta acestuia. Aceasta a fost prinsă chiar când încerca să transfere informaţiile către ruşi.

În aprilie, un bărbat polonez a fost acuzat, de asemenea, de implicarea într-un plan de asasinare a preşedintelui Zelenski.

Comentarii
  • Nu scapa. Se stie ca ucrainienii il vor ucide. Altadata va fi punct ochit ,punct lovit.Totusi zelenski ar trebui sa traiasca dar sa fie dat jos si sa stea ani grei in puscarie pentru toate greselile ,mizeriile sale ,distrugerea Ucrainei si mortii ucrainei. Degeaba a primit saci de dolari sa faca razboiul,daca e prost e prost.

  • De ce sa stea in puscarie mai celavecule sosocaro haurit,jet la munca nu mai suje bota la ucraineni pe net in copeici

  • Putin trebuie prins si chinuit ani de zile pentru raul care il face. Toti pacifistii din europa si de pe mapamond sa fem cheta si sa adunam cateva milioane de euro pentru a plati un tintas bun si sa-l prinda pe dement, un bolnav mintal numit putin, un frustrat cu puta minuscula. Sa-si faca opratii la puta si apoi va vedea altfel viata….

  • Ucrainienii mars afara din Romania ,dezertorilor care stati toata ziua pe internet aici in Romania pe acest ziar si la distractii cu droguri si alcool. Afaraaaaaaaaa ucrainienii din Romania!

Adauga un comentariu