Actualitate

Ce se va întâmpla cu salariul românilor de la 1 iulie. Decizia este valabilă pentru toți angajații

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce se va întâmpla cu salariul românilor de la 1 iulie. Decizia este valabilă pentru toți angajații
Pe fondul anului electoral, Guvernul promite mărirea salariilor românilor de la 1 iulie.

Iată ce se va întâmpla cu salariul românilor de la 1 iulie. Guvernul pregătește mai multe acte normative privind majorarea salariilor, care vor fi adoptate până la 1 iulie, atunci când crește și salariul minim. Decizia este valabilă pentru toți angajații.

Ce se va întâmpla cu salariul românilor de la 1 iulie

Pe fondul anului electoral, Guvernul promite mărirea salariilor românilor de la 1 iulie. Se estimează că aceste acte normative vor fi adoptate până în luna iulie, ceea ce va coincide cu o nouă creștere a salariului minim pe economie.

Începând cu 1 iulie, salariul minim pe economie va crește, urmând să urce de la 3.300 de lei la 3.700 de lei brut. Totodată, începând cu aceeași dată, va fi pus în aplicare și mecanismul de implementare al salariului minim european.

Salariul minim european va fi stabilit la jumătate din salariul mediu brut pe economie, estimat la aproximativ 2.300 de lei net. Formula de calcul va ține cont de productivitatea muncii la nivel național și de inflație.

Câți bani vor primi angajații după ce vor adopta salariul european

România adoptă salariul minim european de la 1 ianuarie 2025. Această inițiativă reprezintă un pas important pentru atingerea obiectivului european. Acesta prevede ca angajații cu venituri mai mici să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie, din statul respectiv, din Uniunea Europeană. Simona Bucura Oprescu a amintit că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei.

„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

O altă schimbare la nivel european vizează al 13-lea și al 14-lea salariu. Românii care primesc al 13-lea și al 14-lea salariu sunt cei care lucrează în două țări din Uniunea Europeană. Angajații se pot bucura de două salarii în plus pe an, în comparație cu cele 12 salarii din România. În Austria şi Italia, angajaţii primesc două salarii în plus pe an. Unul dintre ele vine chiar înainte de vacanța de vară, în timp ce celălalt este plătit înaintea sărbătorilor de Crăciun.

În România, aceste salarii speciale nu se acordă, sau în unele cazuri se poate acorda al 13-lea salariu în sectorul privat. Analiștii financiari sunt de părere că România va traversa o perioadă dificilă economic în anul 2024. Anul 2024 vine cu o inflație peste așteptări și va continua să marcheze sărăcirea populației, care își pierde din puterea de cumpărare, din cauza inflației și a creșterii prețurilor. Reducerea creșterii economice, a consumului și scăderea producției industriale sunt alte probleme cu care se va confrunta România în acest an. Și veștile proaste nu se opresc aici. Scumpirea carburanților și mai ales menținerea nejustificată a prețurilor la energie sunt principalele cauze ale intensificării crizei economice.

Adauga un comentariu