Economic Local

Ceapa din Ucraina invadează piețele din Iași. Producător: „E vândută ca și cum ar fi românească”

Publicat: 20 feb. 2024
_____ Vizualizări 11 Comentarii
Ceapa din Ucraina invadează piețele din Iași. Producător E vândută ca și cum ar fi românească
Legumicultorii din Iași sunt nemulțumiți că piața este plină de ceapă din Ucraina

Producătorii sunt nemulțumiți că ceapa din Ucraina invadează piețele din Iași. Aceștia susțin că, de anul trecut, comercianții din această țară au trimis cantități mici în România, iar în 2024 au crescut. Mai mult, ceapa este mică și de proastă calitate

Legumicultorii din Iași sunt nemulțumiți de faptul că piața a fost invadată de produse din Ucraina. Cantități mari de ceapă, de calitate îndoielnică, sunt vândute în piețele din Iași, fără a fi specificată țara de proveniență.

„Ceapă mică, de slabă calitate, ieftină, e vândută ca și cum ar fi românească, dar de fapt e din Ucraina. Dacă te uiți pe documente, asta scrie. Dar nu verifică nimeni nimic. Cei care aduc această marfă ne fac concurență neloială, o vând la același preț cu noi. Au scăzut stocurile din Republica Moldova și ne-am trezit că ne invadează produsele din Ucraina. A fost zahărul, uleiul, acum e ceapa. Am auzit că se vinde și în supermarketuri. O să caut și eu, să mă conving”, susține Mircea Enache, legumicultor din Iași, care cultivă anual ceapă galbenă și verde.

Ceapa din Ucraina a invadat piețele din Iași

Feodorov Eusehnie, director executiv al Asociației Producătorilor de Legume din Târgu-Frumos, susține că ceapa din Ucraina se vinde la același preț cu cea din România.

„În continuare, pătrunde marfă din Ucraina în Iași. În piețe au început cu cantități mici, ușor-ușor, iar acum sunt cantități tot mai mari. Au luat cu un leu kilogramul și vin în Iași, unde vând cu 5 lei kilogramul”, susține producătorul din Iași, director executiv al Asociației Producătorilor de Legume din Târgu-Frumos.

Mai mult, ceapa românească se strică în depozite.

„Rămânem cu marfa nevândută, se strică în depozite. La noi, în România, au depozite cu cereale, grâu, ceapă, tot ce se poate, și scot la vânzare când e lipsă pe piață. Vând la suprapreț, iar noi rămânem cu revolta. De ce nu ia nimeni măsuri, pentru că nu este corect față de fermierii români”, susține Vlad Pascu, un alt producător din Iași.

Autoritățile au descoperit mai multe nereguli în piețe.

Produse ucrainene, vândute sub marcă românească

Situația se va agrava pentru că Egiptul, cel mai mare furnizor de ceapă către Uniunea Europeană, a interzis exportul, iar acest lucru are impact asupra pieței din Europa. Fermierii ieșeni au atras atenția încă de anul trecut că în supermarketuri au ajuns produse ucrainene, vândute sub marcă românească, ce nu sunt verificate de autorități, fiind de foarte proastă calitate. Aceștia au tras un semnal de alarmă asupra importurilor din Ucraina, situație care a devenit o problemă majoră atât pentru aceștia, cât și pentru consumatori. Reprezentanții Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) atrag atenția asupra situației scăpate de sub control. Astfel, producătorii sunt nemulțumiți că ceapa din Ucraina invadează piețele din Iași.

Comentarii
  • F bine ca aduc! Sa luam de la voi cu 7 lei kg nu? O luați din piață cug engros cu 3lei kg și o dați în Dacia cu 7 lei nu?… Marș…..alt exemplu : tot în Dacia : fasole boabe uscata de alea mari – boabe…. La un magazin legume fructe 15 lei kg. la altul…. 18 lei și la profi… 9.90 leikg… fix același tip de fasole…. PAI mai nea speculanților credeți ca mie la diferența asta îmi mai arde de patriotism.. sa cumpăr,, produse romanesti’ în condițiile în care am 1900 pensie?

  • @ Anonim
    februarie 20, 2024 la 10:59 am

    vai de capu tau cate pestidicide au si produsele autohtone. am luat usturoi romanesc pta Nicolina, 25 lei kg. era si iute si majoritatea stricat. am luat de la Lidl romanesc saculet 200g 4 lei (20 lei per kg), unde scria pe eticheta firma, producator, localitate, tot. numai intru in pietele iesene ECOpiata in viata mea!

    cartofi 4 lei kg taraba pta Nicolina, Kaufland Nicolina 3,49 lei kg. imi aleg cu mana mea, imi cantaresc cu mana mea, platesc cu mana mea. la taraba imi pune la gramada si mici si mari si se mai nimeresc si stricati si ma mai face si la cantar si mai dau si 4 lei kg.

  • Anonim
    februarie 20, 2024 la 11:18 am

    locul tau, ucraineanule, e pe front, nu aici. si mai lasa-ne cu vrajelile tale. nu-ti place aici, du-te la tine acasa pe front.

  • Multi spalati pe creier printre noi. Daca-i ordin, facem orice pentru Ucraina, desi ei nu fac nimic pentru noi. Cumparam si ceapa cu pesticide, o si mancam, facem orice, daca-i ordin.
    Ati auzit de Monsanto? Nu? Informati-va! Cautati si pe pagina www . justice . gov/ usao-cdca /pr /monsanto-agrees-plead-guilty …
    Monsanto – regele pesticidelor – are monopol absolut pe fitosanitarele din Ucraina. A si cumparat o gramada de teren acolo. De ce? Pentru ca poate face orice vrea, fara sanctiuni.

  • Ceapa mamii lor! Păi dacă e mică, de proastă calitate și la același preț, mă gândesc că românul, înțelept cum îl știm, știe să aleagă, nu? Va lăsa deoparte ceapa ucraineană și va cumpăra din aia românească, neaoșă. Și niște ridichi de lună cât bostanii, pline de gust, autentice, românești. Pline piețele de ele. Fără stimulente, fără pesticide, pentru că stă UE la fundul lui să vadă cum îngraașă pământul cu bălegar și compost.

  • @Mihai si @Zelea, cumparati voi papica de la ucraineni. E sanatatea voastra in joc, deci treaba voastra. Da’ nu veniti cu abureli puerile cum ca e marfa necontaminata si ca trebuie s-o cumparam cu totii, fiindca toata marfa e de fapt la fel. Nu, nu este la fel.

  • Îmi convine să cumpăr ieftină. Un basarabean a spus la televizor că sunt samsarii care cumpără produse ucrainene ieftine apoi adăugă la preț și o vând

Adauga un comentariu