Cancan ultimă oră

Celebra cântăreaţă Juliette Gréco a murit. Zi tristă în lumea muzicii

Publicat: 24 sept. 2020
Juliette Gréco a murit
Celebra cântăreață Juliette Gréco a murit la vârsta de 93 de ani înconjurată de cei dragi

Juliette Gréco a murit la vârsta de 93 de ani. Anunţul cu privire la decesul celebrei cântăreţe a fost făcut miercuri, 23 septembrie, de familia sa. Supranumită „Muza din Saint-Germain des Prés”, Juliette Gréco a cântat de-a lungul timpului alături de Léo Ferré, Jacques Prévert sau Serge Gainsbourg.

Marea doamnă a cântecului francez Juliette Gréco s-a stins din viață miercuri, 23 septembrie, la vârsta de 93 de ani. Juliette Gréco s-a născut pe 7 februarie 1927 la Montpellier. De peste 60 de ani, cu vocea ei caldă şi senzuală, artista franceză a interpretat piese care au fost compuse special pentru ea de unii dintre cei mai mari muzicieni ai Franţei.

A devenit celebră în 1950 cu „Si tu t’imagines” – un poem de Raymond Queneau, ale cărui versuri au fost puse pe muzică de Joseph Kosma. De atunci, succesul nu a mai părăsit-o.

Juliette Gréco a murit

„Muza din Saint-Germain des Prés” a murit la vârsta de 93 de ani, anunțul fiind făcut de familia sa.

„Juliette Gréco s-a stins în această miercuri, 23 septembrie 2020, înconjurată de ai săi, în atât de iubita sa casă din Ramatuelle. Viața sa a fost ieșită din comun”, a spus familia sa.

Celebra cântăreaţă a fost afectată de accident vascular cerebral în 2016, an în care și-a pierdut și singura sa fată, Laurence-Marie.

„Îmi lipsește teribil. Rațiunea de a trăi era cântatul! A cânta este totul, este corpul, instinctul, mintea”, afirma cântăreața într-un interviu recent.

Juliette Gréco a fost una dintre cele mai apreciate cântărețe franceze și a preluat statutul de mare doamnă a cântecului francez de la Edith Piaf. Cântăreața se retrăsese din viața publică după ce în 2016 suferise un accident vascular cerebral. În 2015, artista făcuse un turneu de adio.

Juliette Gréco – repere biografice

De-a lungul timpului a interpretat piese care au devenit celebre, precum „La Javanaise”, de Serge Gainsbourg, „La Jolie Môme”, de Léo Ferré, „La Chanson des vieux amants”, de Jacques Brel şi Gérard Jouannest.

Juliette i-a cucerit pe francezii romantici cu piesa „Un petit poisson ou un petit oiseau” şi le-a aprins imaginaţia cu un cântec torid, „Déshabillez-moi”, care a ajutat streaptease-ul să devină o artă. Şi-a construit o carieră solidă şi este una dintre cele mai apreciate actriţe şi cântăreţe ale Franţei.

Juliette Gréco a susţinut în ultimii ani un turneu de adio, intitulat „Merci”. Acesta a inclus 50 de show-uri în Franţa şi în alte ţări, potrivit casei de discuri a artistei. Turneul a inclus concerte în toate oraşele emblematice pentru cariera sa, care a început în 1949. În 2012, artista a primit Legiunea de Onoare în rang de Comandor, iar în 2015 a fost recompensată cu Ordinul Naţional de Merit.

Acum, lumea muzicii este îndurerată după ce Juliette Gréco, marea doamnă a cântecului francez a murit.

Adauga un comentariu