Eveniment-Social

De Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie, Muzeul Național al Literaturii Române Iași inaugurează expoziția „Astă-seară se joacă Alecsandri!”

Publicat: 26 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De Ziua Mondială a Teatrului 27 martie Muzeul Național al Literaturii Române Iași inaugurează expoziția Astă-seară se joacă Alecsandri
De Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române Iași inaugurează expoziția "Astă-seară se joacă Alecsandri!", eveniment din seria ce marchează Bicentenarul Alecsandri: 200 de ani de la nașterea scriitorului și diplomatului Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatură română

Pe 27 martie 2021, de Ziua Mondială a Teatrului, Muzeul Național al Literaturii Române Iași inaugurează expoziția „Astă-seară se joacă Alecsandri!”, eveniment din seria ce marchează Bicentenarul Alecsandri: 200 de ani de la nașterea scriitorului. Evenimentul are loc la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou, orașul Iași

De Ziua Mondială a Teatrului, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași inaugurează expoziția „Astă-seară se joacă Alecsandri!”. Este un eveniment din seria ce marchează Bicentenarul Alecsandri: 200 de ani de la nașterea scriitorului și diplomatului Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română. Poet, folclorist, om politic, membru fondator al Academiei Române, Vasile Alecsandri, împreună cu Mihail Kogălniceanu și Iacob Negruzzi, a fost primul director al Teatrului Național din Iași (1840), fiind considerat de critica literară deschizător de drumuri în teatrul românesc.

Expoziția prezentată de MNLR Iași se concentrează pe receptarea complexei sale personalități ca dramaturg

Expoziția prezentată de MNLR Iași se concentrează pe receptarea complexei sale personalități ca dramaturg, despre care însuși Alecsandri scria astfel: „nu fala de autor dramatic ne-a consiliat a da publicitate acestor opere ușoare, dar pentru că le considerăm ca elemente ce ar putea servi, cât de puțin, la scrierea unei istorii a scenei române” (Prefața la «Opere complete», București, 1875, pagina VII). Vizitatorii pot admira volume de teatru semnate Vasile Alecsandri, ediții princeps și ediții rare, manuscrise ale poetului. Dintre cele din urmă, amintim o copie manuscris a piesei „Vivandiera” sau „Recruții” din 1867, cu semnăturile actorilor vremii, manuscrisul partiturii operetei „Crai nou” semnate de Ciprian Porumbescu, manuscrisul monografiei dedicate lui Alecsandri semnate de George Vâlsan, membru al Academiei Române. Expoziția este completată de afișe ale premierelor de la Teatrul Național din Iași ale pieselor lui Alecsandri, medalii comemorative, fotografii originale.

Expoziția va putea fi vizitată la etajul Muzeului „Mihai Eminescu” din Parcul Copou, unde se află Colecția „Istoria teatrului românesc”

Curatoriată de Laura Terente, muzeograf MNLR Iași, expoziția va putea fi vizitată la etajul Muzeului „Mihai Eminescu” din Parcul Copou, unde se află Colecția „Istoria teatrului românesc”. Aceasta va fi deschisă publicului în perioada 27 martie-16 mai 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Muzeul Național al Literaturii Române Iași va organiza, în anul 2021, o serie de activități – expoziții, concursuri, întâlniri și apariții editoriale, ce marchează „Bicentenarul Alecsandri”

Astfel, Muzeul Național al Literaturii Române Iași va organiza, în anul 2021, o serie de activități – expoziții, concursuri, întâlniri și apariții editoriale, ce marchează „Bicentenarul Alecsandri”: 200 de ani de la nașterea primului poet român premiat peste hotare. Vasile Alecsandri s-a implicat în viața politică a secolului al XIX-lea, fiind, în primul rând, participant activ la evenimentele de la 1848 din Principatul Moldovei. După înfrângerea mișcării pașoptiste, a plecat în exil.

Trecând prin Austria și Germania, poetul s-a stabilit pentru o perioadă la Paris. Vasile Alecsandri s-a angajat într-o mare misiune unionistă, fiind ales deputat și membru în Comitetul Central al Unirii de la Iași și membru în Adunarea Electivă a Principatului Moldovei. În acest context, el a fost candidatul la tron care întrunea cele mai multe voturi din partea aripii liberale a Partidei Naționale, însă Alecsandri a refuzat desemnarea, propunându-l în locul său pe Costache Negri. În final, opțiunea din 5 ianuarie 1859 a forului elector a revenit lui Alexandru Ioan Cuza, ales și la București pe 24 ianuarie.

Adauga un comentariu