Actualitate

Decizie neașteptată pentru românii din diaspora. Ce trebuie să știe cei care vor să se întoarcă în țară

Publicat: 17 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Decizie neașteptată pentru românii din diaspora. Ce trebuie să știe cei care vor să se întoarcă în țară
Statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost concediaţi din motive nejustificate şi care revin şi se angajează în mediul privat, în România.

O nouă decizie neașteptată pentru românii din diaspora. Un proiect legislativ recent are ca scop chemarea românilor înapoi în țară și să suporte jumătate din salariul fiecărui cetățean concediat în străinănate din motive nejustificate. Iată ce trebuie să știe cei care vor să se întoarcă în țară.

Decizie neașteptată pentru românii din diaspora

Statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost concediaţi din motive nejustificate şi care revin şi se angajează în mediul privat, în România. Suma maximă pe care statul ar urma să o acopere din salariul lunar al fiecărui român revenit în ţară e de 3.000 de lei, în primul an de contract de muncă.

În al doilea an de contract de muncă, statul ar urma să acopere 25% din salariul românilor care s-au întors din străinătate. Suma maximă acoperită de stat din salariul lunar al fiecărui român întorc în ţară va fi de 2.000 de lei, conform proiectului de lege.

Ludovic Orban, Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, dar şi alţi parlamentari au elaborat o propunere legislativă de stimulare a revenirii în ţară a românilor din diaspora. Sumele acordate celor care se întorc din străinătate se vor deconta din bugetul asigurărilor pentu șomaj sau din fonduri externe nerambursabile.

Cele mai căutate locuri de muncă

Joburile de viitor vor fi cele din sfera digitalului și nu numai. În România, indiferent de județ, cei care lucrează în IT au câștigat cel mai bine anul trecut, în medie 6.500 de lei pe lună. Topul celor mai bine plătite domenii este continuat de angajații din project management și cercetare/dezvoltare, care au avut, în medie, salarii de 6.000 de lei pe lună, și de cei din management – cu 5.500 de lei. Pe locul patru sunt angajații din construcții/instalații, cu un salariu mediu de 5.000 de lei pe lună.

Specialiștii au realizat recent o analiză a celor mai bine plătite joburi în viitor. În top se află inginerii de date, analiștii și experții de date, dezvoltatorii de aplicații, inginerii FinTech, dezvoltatorii de software și aplicații, specialiști în transformare digitală și arhitecți de baze de date.

În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă. Ministerul Muncii a precizat că în acest an va oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare.

Comentarii
  • Atunci cand calitatea vietii din RO va fi identica cu cea din tarile superdezvoltate….poate se va merita sa va gandii sa reveniti aici; oricum ar fi decalajul este de minim 100 de ani intre conditiile oferite dincolo

Adauga un comentariu