Economic Local

Focurile de artificii din noaptea de Revelion au poluat Iașul. Ultimele date arată că au fost înregistrate noi episoade de poluare în ianuarie și februarie 2023

Publicat: 23 feb. 2023
_____ Vizualizări 7 Comentarii
Focurile de artificii din noaptea de Revelion au poluat Iașul. Ultimele date arată că au fost înregistrate noi episoade de poluare în ianuarie și februarie 2023
În ianuarie și februarie s-au înregistrat 17 depășiri la indicatorul PM10, care arată poluarea

Iașul a fost poluat în lunile ianuarie și februarie 2023. Datele furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași arată că au fost înregistrate depășiri la particulele în suspensie PM 10 și PM 2,5. O posibilă cauză a poluării din luna ianuarie 2023 este reprezentată de focurile de artificii din noaptea de Revelion

În perioada ianuarie – februarie 2023 au fost înregistrate 17 depășiri la PM 10 și PM 2,5, fiind afectată calitatea aerului din județul Iași. În luna ianuarie 2023, la indicatorul PM 10 au fost 8 depășiri ale valorii-limită zilnice de micrograme pe metrul cub. Depășirile au fost înregistrate în zilele de 1, 2 și 3 ianuarie.

Astfel, 3 depășiri au fost în staţia de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir. Alte două depășiri au fost înregistrate în stația IS-5 Tomești, iar 3 au fost în staţia de fond rural IS-6 Bosia-Ungheni. Posibilele cauze ale depășirilor sunt arderile de combustibil pentru încălzirea și prepararea hranei în gospodăriile populației, focurile de artificii din noaptea de Revelion şi alte surse locale corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților în aer, respectiv inversiune termică, calm atmosferic.

În luna ianuarie 2023, staţia IS-1 Podu de Piatră a fost închisă temporar (aer condiționat defect). Aceasta s-a mai defectat în urmă cu câteva luni, când nici cea din Tătărași nu a fost funcțională.

Noi episoade de poluare în Iași, înregistrate de APM

De asemenea, în intervalul 9-10 februarie 2023 s-au înregistrat valori crescute la indicatorii PM 10 și PM 2,5, măsuraţi de APM Iaşi în reţeaua automată de monitorizare a calității aerului. Ca urmare a monitorizării calităţii aerului de către APM Iaşi, precizăm că, începând cu 9 februarie 2023, orele 18:00, concentrațiile orare măsurate automat pentru indicatorul care arată poluarea în staţiile IS-2 Decebal-Cantemir, IS-4 Aroneanu şi IS-5 Tomeşti din aglomerarea Iași au înregistrat valori semnificativ crescute față de valorile-limită, pe fondul răcirii accentuate a vremii și intensificării arderilor pentru încălzirea locuințelor sau a birourilor.

Pe 9 februarie 2023, la miezul nopții, în stația de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir s-au înregistrat valori care au depășit și de 3 ori valoarea-limită zilnică maxim admisă, de 50 de micrograme pe metrul cub. După acest maxim, valorile au scăzut treptat.

Iașul este poluat cu particule extrem de fine

În ceea ce privește indicatorul PM 2,5, particule extrem de fine, care ajung în plămâni foarte ușor, indicator măsurat automat în stațiile IS-2, IS-4 şi IS-5 (pentru care legislația prevede doar valoarea-limită anuală de 25 micrograme pe metrul cub), s-a constatat o evoluţie similară celei pentru PM 10, valorile crescând simultan pe acelaşi interval de timp (maxima orară înregistrată a fost tot pe 9 februarie 2023, ora 24:00, iar în stația IS-2 a fost a fost de 133 micrograme pe metrul cub).

Potrivit specialiștilor de mediu, cauzele valorilor crescute ale concentrațiilor celor doi indicatori ai poluării, PM 10 și PM 2,5, pot fi puse pe seama intensificării arderilor de combustibili pentru încălzire (în gospodăriile populației, instituții, operatori economici), ca urmare a temperaturilor negative, precum și a altor surse locale de emisii specifice zonelor urbane şi suburbane în care sunt amplasate staţiile, pe fondul înregistrării condiţiilor meteo nefavorabile dispersiei poluanţilor în aer. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că cu cât particulele sunt mai mici, cu atât riscul de cancer pulmonar este mai mare.

Chiar dacă a mai scăzut nivelul poluării din Iași, specialiștii în protecția mediului spun că nu e suficient și este necesară aplicarea unor măsuri de reducere a nivelului poluării.

Comentarii
Adauga un comentariu