Actualitate

Judecătorii au decis că firma fostului cameraman al lui Boc nu poate construi blocuri între case

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Judecătorii au decis că firma fostului cameraman al lui Boc nu poate construi blocuri între case

Curtea de Apel Cluj a decis, cu titlu definitiv și executoriu, că firma Digger Construct, care îi aparține lui Ovidiu Moldovan, nu poate construi blocuri între case. Omul de afaceri, care a fost pentru mulți ani de zile cameramanul personal al primarului Emil Boc, a vrut să construiască un bloc în comuna Apahida într-o zonă unde sunt doar case, dar Primăria s-a opus. Omul de afaceri a dat în judecată administrația locală, dar a pierdut, conform gazetadecluj.ro.

Curtea de Apel Cluj a dat o sentință prin care a interzis firmei Digger construct să construiască în comuna apahida un bloc într-o zonă de case.

În noiembrie 2022, consiliul local al Primăriei Apahida a refuzat să autorizeze construirea unui proiect imobiliar, un bloc, al firmei Digger Construct. Motivul a fost că imobilul ar fi trebuit autorizat într-o zonă de case. Cererea de adoptare a Planului Urbanistic de Detaliu a fost respinsă cu 14 voturi, 1 consilier local neparticipând la vot, iar din HCL nr. 252/2022 rezultă ca respingerea cererii a fost fundamentată prin prisma a doua argumente:

(1)Se consideră inoportună construirea unui imobil S+P+E+Er ținând cont de faptul că retragerile față de limita de proprietate sunt reduse și (2)Susținerile Asociației de proprietari de la imobilul vecin că nu au fost notificați cu privire la elaborarea PUD.

Firma controlată de Ovidiu Moldovan a deschis un proces la Tribunalul Cluj împotriva refuzul consilierilor locali.

În cadrul procesului, reprezentanții firmei au încercat să convingă instanța că blocurile sunt caracteristice zonei respective prin faptul că mai sunt două imobile, relativ cu aceleași dimensiuni, în zonă.

Însă, judecătorul a avut o altă opinie. ”Susţinerea reclamantei că imobilul se încadrează în zonă deoarece există şi alte două blocuri edificate deja, în baza unor autorizaţii de construire care nu au fost anulate, nu poate fi reţinută de către instanţă, deoarece aceste imobile sunt nou construite şi nu reprezintă caracteristică generală a zonei, care este aceea de locuinţe individuale.

Prin urmare, reclamanta se regăseşte într-o situaţie în care, în baza vechiului PUG, în opinia instanţei, nu avea drept să construiască locuinţe colective decât în baza unui PUD, iar în baza noului RLU, deşi se indică posibilitatea edificării de locuinţe colective, retragerile prevăzute sunt mai mari, iar documentaţia propusă nu respectă acest retrageri.

Prin urmare, atunci când Consiliul Local a apreciat ca inoportună adoptarea PUD, iar unul dintre motive a fost acesta, al retragerilor reduse, Tribunalul apreciază că nu se întrevede un exces de putere atunci când s-a decis respingerea PUD, având în vedere situaţia extrem de particulară a reclamantei, astfel cum rezultă şi din toate considerentele instanţei redate anterior. (…) Refuzul de a se adopta PUD şi implicit de a nu se permite construirea unui imobil cu destinaţia locuinţe colective, într-o zonă caracterizată preponderent prin locuinţe individuale a fost pertinent justificată de autoritatea publică, chiar dacă motivarea nu este una amplă,  motivul principal fiind cel al distanţelor propuse a se respecta faţă de imobilele învecinate, marja de apreciere în acest sens nefiind utilizată cu exces de putere. Această apreciere din perspectiva oportunităţii se justifică deoarece, astfel cum am arătat, după modificarea RLU se permite edificarea de locuinţe colective, cu condiţia unor retrageri suficiente faţă de imobilele vecine ( mai mari decât cele prevăzute în documentaţia întocmită de către reclamantă)”, se arată în motivarea tribunalului prin care a respins cererea de chemare în judecată.

Firma Digger a contestat verdictul tribunalului la Curtea de Apel Cluj, dar a pierdut definitiv procesul.

”Respinge ca neîntemeiat recursul declarat de Digger Contractors SRL împotriva sentinţei civile nr. 15 din 11.01.2024 pronunţată în dosarul nr. 2116/117/2023 al Tribunalului Cluj. Obligă recurenta să plătească intimatei Comuna Apahida suma de 4.760 lei, cheltuieli de judecată în recurs. Decizia este definitivă şi executorie”, arată soluția pe scurt a instanței.

Imobiliare pe bandă rulantă

Ovidiu Moldovan a construit pe strada Constantin Brâncuși nr. 123 – 125 un bloc cu șase etaje: spații comerciale la parte și apartamente la nivelurile superioare. Pe aceeași stradă, la numărul 119, Digger Contractors, o altă firmă de-a lui Didu, mai are un ansamblu imobiliar, alcătuit din 2 blocuri cu regim de înălțime P+6. aceeași marcă o poartă dezvoltările imobiliare Ansamblul Nicolae Colan 2-4, Ansamblul Calea Turzii 188L, proiect P+8 pe strada Galați, proiect Donath Vest, proiect Sighișoarei, proiect strada Hasdeu, proiect Oașului.

Cel mai recent proiect imobiliar dezvoltat de Ovidiu Moldovan vizează comuna Apahida, iar pentru construcție firma Digger a făcut un parteneriat cu Nicolae Chiorean, patronul Panemar.

Potrivit Foaia Transilvană această afacere se construiește pe acte false. Digger și Panemar au demolat o veche clădire care a aparținut Cooperativei Apahida. În acte au trecut că vor extinde clădirea veche, numai că în realitate au demolat-o. Doar prin această extindere, proprietarii blocului puteau să construiască pe limitele existente.

Pentru ca afacerile imobiliare să meargă ca unse în comuna Apahida firma Digger a cumpărat un teren de la secretarul comunei Apahida, Alexandru David, cu 1.400.000 lei.

Firma ”soră”, Digger Contractors SRL, a încheiat, la data de 9 iunie 2022, un contract de asociere în participațiune cu soții Gâlgău pentru edificarea unui duplex pe strada Nicolae Drăganu nr.12 din Cluj-Napoca. În urma acestui fapt, firma patronată de fostul cameraman al primarului Emil Boc a primit calitatea de asociat administrator iar Cristina Meda și Adrian Gâlgău au calitatea asociați participanți. Digger Contractors SRL a obținut un drept de superficie asupra terenului și a demarat procedurile de autorizare pentru ridicarea imobilului.

Primăria Cluj-Napoca a emis, la data de 9 noiembrie 2022, autorizația de construire nr, 1068/2022 pentru ridicarea unei locuințe semicolective cu un regim de înălțime S+P+E+Er, pe strada Nicolae Drăganu nr. 12. Beneficiarii autorizației sunt firma Digger Contractors SRL și soții Gâlgău, iar investiția de bază se ridică la suma de  487.276 de lei.

Cu numai câteva luni înainte de emiterea autorizației de construire, soții Gâlgău și firma lui Ovidiu Daniel Moldovan au început să pregătească terenul pe care urma să fie ridicat duplexul. Aceștia au fost nevoiți să demoleze casa construită ilegal pentru a-i face loc noului proiect imobiliar. Lucrările de desființare au fost făcute fără nicio aprobare din partea municipalității, deoarece locuința nu figura în actele oficiale și nimeni nu-și dorea să scoată la iveală acest aspect.

Contactat de reporterii Gazeta de Cluj, fostul camerman al primarului, Ovidiu Daniel Moldovan, a declarat că acea casă era de fapt o anexă și nu a fost locuită niciodată.

S-a apucat de afaceri imobiliare după ce a ieșit din umbra lui Boc

Firma Digger Construct SRL este patronată de soții Letitia și Ovidiu Moldovan. El este cunoscut în Primăria Cluj Napoca ca fiind ”umbra” lui Emil Boc. Zis Didu, el la urmărit ani la rând pe edilul clujean din postura de cameraman. Indiferent că primarul era cu pișcotul în gură sau declara despre ce ”osă” facă cu acest oraș, Didu era în preajmă și apăsa play.

După o vreme, lui Ovidiu Moldovan i s-au arătat sorții și s-a apucat de afaceri. Nu de orice, ci de ceva care merge la sigur în urbea păstorită de Emil Boc, afaceri imobiliare.

Firma se descurca binișor! Pe anul 2021 a declarat o cifră de afaceri de 1,6 milioane lei și un profit de 800.000 lei la 5 angajați, însă a avut și ani în care cifra de afaceri a fost 4 și chiar de peste 9 milioane de lei.

Adauga un comentariu