National

Personalul medical intră în ”grevă japoneză” din 7 octombrie!

Publicat: 02 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Personalul medical intră în grevă japoneză din 7 octombrie
Personalul medical intră în ”grevă japoneză” din 7 octombrie!

Vineri, 2 octombrie 2020, Federația SANITAS a anunțat că personalul medical ar putea intra în grevă. Astfel că, întârzierea drepturilor salariale, plăţile neunitare, organizarea deficitară din spitale COVID precum şi lipsa în continuare a materialelor de protecţie determină medicii să pornească o grevă din 7 octombrie, deocamdată în formatul grevei japoneze.

„În lipsa unui răspuns prompt la solicitarea noastră de organizare a unei întâlniri în regim de urgență la nivel guvernamental cu membrii Biroului Executiv ai Federației SANITAS, începând cu data de 7 octombrie vom declanșa ”greva japoneză” în toate unitățile sanitare din țară și în cele de asistență socială, urmând să anunțăm în scurt timp calendarul acțiunilor revendicative următoare!”, a anunţat SANITAS.

Vicepreședintele SANITAS, Iulian Pope, a expus motivele din cauza cărora medicii pot intra în grevă.

“Suntem obligaţi să recurgem la astfel de metode sindicaliste pentru că în ultima perioadă dialogul social, indiferent de ce nivel vorbim, a fost inexistent.

Deşi ne-am întâlnit în urmă cu 30 de zile cu premierul României şi a părut că această situaţie s-a deblocat şi vom avea întâlniri periodice în care să reclamăm şi să convenim împreună cele mai bune măsuri pentru angajaţii din sănătate, acest lucru din păcate nu s-a întâmplat”, a explicat Iulian Pope.

Personalul medical intră în ”grevă japoneză” din 7 octombrie!

După ce Guvernul nu a luat în seamă solicitarea SANITAS, medicii au decis să își ceară drepturile. Legea de recunoaștere a meritelor personalului medical nu a fost respectată, astfel că medicii nu au primit sporul promis de 30%. De asemenea, o mare problemă este reprezentată de lipsa măștilor de protecție, fiindcă medicii primesc doar una pentru 12 ore de muncă, fapt ce este extrem de periculos atât pentru ei, cât și pentru pacienți.

Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a hotărât să ceară guvernului respectarea legii, până la urmă. Nu cerem lucruri extraordinare, ci respectarea legii şi aplicarea ei unitar în toate centrele sanitare şi cele de asistenţă socială, a mai declarat reprezentantul SANITAS.

Deşi starea de urgenţă s-a terminat pe 16 mai, marea majoritate a lucrătorilor din sănătate şi mai ales cei din asistenţă socială care au făcut sărbătorile pascale izolaţi la locul de muncă încă nu au văziut stimulentul promis, spune sindicalistul.

Legea intitulată pompos de recunoaştere a meritelor personalului medical, din păcate, nu a fost pusă în aplicare până la acest moment. Oameni care au lucrat din martie cu pacienţi COVID şi nu au primit sporul de 30%.

Din păcate încă sunt probleme cu materialele de protecţie, mai ales în instituţiile de asistenţă socială, dar şi în cele medicale. “În continuare colegii mei primesc o mască chirurgicală pentru 12 ore”, spune Iulian Pope.

În cazul în care nu se va ajunge la un dialog cu premierul ţării, după greva japoneză, sindicaliştii SANITAS sunt gata să asalteze Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii.

Adauga un comentariu