Eveniment-Social

S-a încheiat cel mai amplu proiect dedicat sculpturii, intitulat „Luna Sculptorului Român”. Peste 25.000 de persoane au admirat operele de artă

Publicat: 20 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-a încheiat cel mai amplu proiect dedicat sculpturii intitulat Luna Sculptorului Român. Peste 25.000 de persoane au admirat operele de artă
S-a încheiat cel mai amplu proiect dedicat sculpturii, intitulat „Luna Sculptorului Român”

Ieri, 19 martie 2024, a fost ultima zi a celui mai amplu proiect dedicat sculpturii, intitulat „Luna Sculptorilor Români”, ediția a IV-a, organizat de Ateneul Național din Iași, managerul proiectului fiind artistul plastic Vladlen Babcinețchi

Peste 25.000 de iubitori ai artei contemporane au putut admira, timp de o lună, peste 350 de opere de artă, semnate de 113 autori. În cadrul proiectului au participat invitați din 15 orașe din țară și străinătate, iar ieșenii au avut prilejul de a descoperi cele 24 de expoziții personale și colective, expuse în 18 locații importante.

S-a încheiat evenimentul „Luna Sculptorului Român”

În perioada 19 februarie – 19 martie, publicul a avut prilejul să admire opere de artă semnate de mari artiști precum Constantin Brâncuși, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Oscar Han, Ion Irimescu, Marcel Guguianu, Horia Damian, Geta Brătescu, Paul Neagu, Peter Jecza, Mihai Olos, Aurel Vlad, Dumitru Verdianu, Mircea Roman, Laurențiu Mogoșanu sau Maxim Dumitraș, Mircea Cantor, Costin Ioniță, iar principalele artere ale Iașului au găzduit sculpturi monumentale, invitând publicul larg la introspecție.

Gheorghiță Rusu Persic, managerul interimar al Ateneului Național Iași, a transmis faptul că cel mai mare regret al său legat de acest proiect este mediatizarea pe baza scandalului sculpturii „Hidra”, realizată de Costin Ioniță.

„Ne-am bucurat de reacții impresionante din partea publicului, dar și a artiștilor, atât a celor implicați, cât și a altor artiști care au trecut și au vizitat expozițiile propuse de noi în «Luna Sculptorului Român». Cele 23 de expoziții au însumat aproximativ 25.000 de vizitatori pe parcursul acestei luni, fără să le numărăm pe cele din spațiile publice, pentru că, acolo, toți cei care au reușit să iasă din casă în această perioadă, cu siguranță, le-au văzut, iar mulți dintre ei le-au admirat pe toate. Au existat și reacții negative, dar arta contemporană propune și astfel de exponate care să creeze o dorință de cercetare a unei explicații. Regretul meu personal este că cel mai mare eveniment al sculpturii românești, creat vreodată în ultimii 30 de ani, a ajuns mediatizat pe toate canalele de social media pe baza scandalului sculpturii «Hidra». Există divergențe în spațiul public, există oameni care își dau cu părerea, însă mi-aș dori ca aceste păreri să fie constructive”, spune Gheorghiță Rusu Persic, manager interimar al Ateneului Național Iași.

Artistul Costin Ioniță: „Nu poate exista un consens în ceea ce privește arta”

Vladlen Babicinețchi, managerul de proiect, a subliniat faptul că ediția din acest an a evoluat spectaculos.

„Ediția din acest an s-a bucurat de o evoluție spectaculoasă, grație numeroaselor expoziții de excepție organizate în instituțiile partenere, cât și a deschiderii fără precedent a autorităților locale. Sculpturile expuse în aer liber au fost admirate de zeci de mii de vizitatori, transformând orașul într-un veritabil circuit cultural, evenimentul căpătând notorietate în întreaga țară. Expozițiile și amplasările de lucrări au fost dedicat  atât cunoscătorilor, cât și celor mai puțin avizați, unul din scopurile proiectului fiind familiarizarea publicului cu fenomenul artei contemporane. Bineînțeles, arta a născut mereu polemici, mai mult sau mai puțin stridente, iar pe noi acest fapt ne bucură, căci tocmai dezbaterile publice sunt cele care șlefuiesc societatea, mai ales în perioada unei renașteri culturale, cum este cea pe care o trăim astăzi”, a transmis Vladlen Babicinețchi, manager de proiect.

Amintim faptul că lucrarea „Hidra”, realizată de sculptorul Costin Ioniță, a stârnit un val de reacții negative în mediul online, însă artistul spune că nu poate exista un consens în ceea ce privește arta.

„Eu cred că a decurs foarte bine cea de-a IV-a ediție a evenimentului «Luna Sculptorului Român» și proiectul trebuie să continue. Anul acesta, din punctul meu de vedere, a fost cea mai bine organizată ediție de până acum. Legat de valul de reacții negative asupra lucrării «Hidra», pot spune că părerile întotdeauna sunt împărțite, iar acum, privind înapoi, părerile bune au fost multe mai multe decât cele negative. Nu poate exista un consens în ceea ce privește arta”, spune Costin Ioniță, sculptor.

Adauga un comentariu