Decizie de ultimă oră în cazul fostei șefe a DIICOT, Alina Bica și a fostului deputat PSD, Cristian Rizea. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis în principiu recursurile în casație formulate de Alina Bica și Cristian Rizea.
Recursurile în casație formulate de fosta șefă a DIICOT și de fostul deputat PSD, condamnați definitiv la 4, respectiv 4 ani și 8 luni de închisoare, au fost admise în principiu de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deciziile magistraților de la ÎCCJ arată că Alina Bica și Cristian Rizea vor fi citați, cu toate că ambii au fugit din România.
Alina Bica a fost prinsă în Italia și în prezent ar fi în arest la domiciliu. În ceea ce-l privește pe Rizea însă, oficial, nimeni nu îi știe locația.
Alina Bica vrea să execute pedeapsa în Italia
Fosta şefă DIICOT, Alina Bica, a ajuns în fata judecătorilor din Italia care analizează cererea de arestare a aceştia pe baza unui mandat european de arestare. Alina Bâca a fost prinsă săptămâna trecută în Italia unde locuia de aproximativ un an. Fostă şefă a DIICOT lucra, iniţial, în Regiunea Puglia ca şi consultant legal pentru unele companii. Totuşi, înainte de carantină, Alina Bâca s-a mutat în Altamura, o localitate de lângă Bari. Aceasta a fost găsită de poliţiştii italieni după ce şi-a declarat domiciliul.
Principalul motiv pentru care Alina Bica nu doreşte să execute sentinţa data de judecători, în România este reprezentat de faptul că aici, în penitenciarul pentru femei, jumătate din deţinute sunt condamnate datorită investigaţiilor făcute de DIICOT. Aceasta le-a explicat judecătorilor că este o femeie educată şi cunoaşte legea, tocmai din aceste considerente trebuie să se consulte mai întâi cu avocatul ei.
”Acuzele împotriva mea sunt instrumentale – a declarat Bica în italiană -, nu am comis nicio infracțiune și am depus un nou recurs în fața Înaltei Curți a României. Sentința se bazează pe o interpretare foarte particulară a legii, asupra căreia a existat un dezacord puternic între judecători. Nu fug, dar nu vreau să mă întorc în România, iar dacă sentința este confirmată, vă voi cere să o execut aici în Italia: în România există un singur penitenciar pentru femei și mai mult de jumătate dintre deținute au fost condamnate pe baza investigațiilor efectuate de biroul meu. Sunt o persoană educată, cunosc legea și nu pot merge la închisoare: trebuie să mă confrunt cu avocatul meu pentru a studia strategia de apărare”, ar fi spus Alina Bica judecătorilor, conform sursei citate.
Judecătorii iau în calcul faptul că Alina Bica are un domiciliu stabil şi CEDO a condamnat în repetate rânduri România
Judecătorii (președintele completului Giovanni Mattencini) au apreciat tocmai faptul că Bâca are atât domiciliul în Italia, cât și o ocupație stabilă aici.
“Doamna Bica vrea să se apere pe fondul acuzațiilor – a declarat avocatul ei, Cristian Di Giusto din Bari -, asupra cărora Înalta Curte de Justiție din România va trebui să se pronunțe din nou, și va cere o revizuire a procesului și, eventual, și un apel la CEDO, care deja s-a ocupat de caz. ”
România a fost adesea sancționată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că nu a reformat sistemul judiciar, așa cum i s-a impus la aderarea la Uniunea Europeană: justiția este considerată încă prea dependentă de puterea executivă, iar unii observatori independenți au recomandat pentru statele membre, un moratoriu privind extrădările în România până la depășirea problemelor critice.