Ministrul Economiei Virgil Popescu a declarat marţi că România nu a ajuns la un acord cu Grecia, Bulgaria şi Serbia pentru a permite libera circulaţie deoarece are o poziţie specială. El a precizat că trebuie să ne concentrăm pe turismul românesc, considerând că cetăţenii români îl vor prefera în acest an.
Grecia, Bulgaria şi Serbia au ajuns la un acord pentru a permite turiştilor din cele trei ţări să călătorească fără a intra în carantină, de la 1 iunie. România încă nu a luat o decizie, autorităţile române afirmând că totul va depinde de situaţia epidemiologică.
„România are o poziţie specială, pentru că hotărârea de declarare a stării de alertă maximă trebuie aprobată de Parlament. După aprobare putem lua în calcul să discutăm despre deschiderea sezonului turistic şi când se deschide. La sfârşitul săptămânii vom putea avea o primă evaluare a primei săptămâni după starea de urgenţă. Dacă săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare va fi o evaluare pozitivă, în sensul că numărul de îmbolnăviri va rămâne în limite normale, în cursul lunii iunie putem vorbi de turism, de deschidere de terase. Dacă evaluarea sanitar-medicală a INSP şi a Ministerului Sănătăţii ne va spune că, din contră, numărul de cazuri nu s-a stabilizat, nu a scăzut, din contră, a urmat creştere, trebuie să ne gândim ce măsuri de relaxare a turismului vom lua. Haideţi să mai aşteptăm, nu mai avem mult”, a spus Virgil Popescu, la Digi24, el afirmând că la 1 iunie s-ar putem deschide zona de terase în primul rând. El a precizat că poziţia Guverului este o poziţie prudentă, deşi hotelurile nu sunt închise.
„Ce doreau colegii bulgari şi greci era un protocol ca circulaţia să se desfăşoare fluidizat între cele 4 state. Înţelegem preocupările, dar siguranţa cetăţenilor români este mai importantă decât a da drumul la o situaţie de circulaţie care nu este bine evaluată. Hai să mai aşteptăm câteva zile. Haideţi să avem o evaluare şi la nivel european.
Cred că cetăţenii români vor prefera în acest an turismul românesc. Cred că trebuie să ne concentrăm pe turismul românesc, că cetăţenii să se simtă în siguranţă. Eu cred că cât de curând vom putea vorbi de turism într-un mod organizat şi în siguranţă în România”, a precizat el.