Business în România

Profetul apocalipsei economice anunță că vine „mama tuturor crizelor”! Nouriel Roubini consideră că „şocul inevitabil lovește lumea în câteva luni”

Publicat: 10 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Profetul apocalipsei economice anunță că vine mama tuturor crizelor Nouriel Roubini consideră că şocul inevitabil lovește lumea în câteva luni
Profetul apocalipsei economice anunță că vine „mama tuturor crizelor”

Profetul apocalipsei economice anunță că vine „mama tuturor crizelor”. Economistul Nouriel Roubini, ce a prevestit criza economică mondială din 2008, lansează un nou avertisment. Acesta susține că economiile mondiale se confruntă cu o „epocă a mega-amenințărilor”, stagflația urmând să devină un factor de bază al vânturilor contra pieței majore.

Profetul apocalipsei economice anunță că vine „mama tuturor crizelor”

Nouriel Roubini, celebrul expert și profesor emerit de economie la Stern School of Business de la Universitatea din New York, este renumit pentru predicțiile sale pesimiste despre starea economiei globale.

Într-o analiză intitulată „Inevitabilul șoc”, el vorbeşte de colapsul cu care lumea globalizată se va confrunta în câteva luni de acum înainte și pe care nici măcar băncile centrale nu-l pot contracara.

„După ani de politici fiscale, monetare și de credit extrem de relaxate și declanșarea unor șocuri negative majore ale ofertei, presiunile stagflaționiste pun acum presiune asupra unui munte masiv de datorii din sectorul public și privat. Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”, spune economistul american.

Pentru a-și argumenta punctul de vedere, Roubini evidențiază datele privind datoria.

„Datoria globală totală a sectorului privat și public ca pondere din PIB a crescut de la 200% în 1999 la 350% în 2021. Raportul este acum de 420% în economiile avansate și de 330% în China. Statelor Unite, este la 420%, ceea ce este mai mare decât în timpul Marii Depresiuni și după cel de-Al Doilea Război Mondial”, menționează Nouriel Roubini.

Împrumutul foarte mare se desfășoară de mult timp și ratele scăzute au menținut „zombii insolvenți” precum gospodăriile, corporațiile, băncile, băncile din umbră, guvernele și chiar țările întregi sus în timpul crizei din 2008 și în pandemia COVID.

Inflația, alimentată de aceleași politici fiscale, monetare și de credit ultra-relaxate, a făcut ca băncile centrale să fie nevoite să majoreze ratele dobânzilor.

Nouriel Roubini: „Pregătiți-vă pentru o criză fatală!”

Această schimbare radicală reprezintă „un triplu șanț”, deoarece inflația erodează, de asemenea, venitul real al gospodăriilor și reduce valoarea activelor acestora, cum ar fi bunurile imobiliare și financiare.

„Același lucru este valabil și pentru corporațiile, instituțiile financiare și guvernele fragile și cu efect de levier excesiv: se confruntă cu o creștere bruscă a costurilor de împrumut, scăderea veniturilor și a veniturilor și scăderea valorii activelor, toate în același timp”.

Spre deosebire de alte crize, politicile ultra-relaxate de acum nu mai pot fi implementate deoarece ar arunca mai mult combustibil pe focul inflației, iar asta, subliniază economistul, înseamnă o recesiune profundă și prelungită, precum și o criză financiară severă.

„Pe măsură ce bulele de active izbucnesc, ratele de serviciu ale datoriei cresc, iar veniturile ajustate la inflație scad în rândul gospodăriilor, corporațiilor și guvernelor, criza economică și prăbușirea financiară se vor hrăni unele pe altele”, zice Nouriel Roubini.

Economistul avertizează asupra unei prăbușiri a piețelor financiare din SUA, economiile avansate împrumutându-se în propria monedă. Astfel, criza de inflație neașteptată ar reduce valoarea reală a unor datorii nominale pe termen lung cu rată fixă.

Guvernele nu sunt dispuse să ridice taxele sau să reducă cheltuielile pentru a-și reduce deficitele, monetizarea deficitului băncii centrale va fi din nou văzută drept calea celei mai puține rezistențe, dar nu poți păcăli toți oamenii, tot timpul”.

„Mama tuturor crizelor de datorii stagflaționiste poate fi amânată, nu evitată”, conchide Nouriel Roubini, profetul apocalipsei economice anunțând că vine „mama tuturor crizelor”.

Comentarii
Adauga un comentariu