Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Retentia de apa: cauze si tratament
Retentia de apa: cauze si tratament

Retentia de apa: cauze si tratament

23 iun. 2020, 08:50,
în Sanatate

Retentia de apa: cauze si tratament. Multi dintre noi suferim de asta, dar nu facem intotdeauna ceea ce este nevoie pentru a o trata. Cu toate acestea, o rutina eficienta nu este atat de complicata. Unele alimente promoveaza retentia de apa, altele ajuta la eliminarea acesteia.

Retentia de apa corespunde unei acumulari de apa in tesuturi, in special la nivelul picioarelor, ceea ce provoaca o senzatie de umflare si greutate. Aceasta problema afecteaza aproape una din doua femei.

Care sunt cauzele

Cauza principala este reprezentata de probleme de circulatie: o fragilitate a capilarelor ai caror pereti devin subtiri si porosi; insuficienta venoasa, adica o dificultate a venelor de a face sangele sa urce spre inima; la care se adauga uneori o insuficienta circuitului limfatic care, in mod normal, ajuta la reabsorbtia surplusului lichid. Alte cauze sunt posibile: variatii hormonale in timpul menstruatiei, sarcinii si menopauzei; o dieta prea bogata in sare; intoleranta la mancare; sau anumite medicamente (blocante ale canalelor de calciu, antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi).

Retentia de apa: cauze si tratament. Ce plante trateaza retentia de apa

Anumite plante (bogate in taninuri si flavonoide) usureaza picioarele grele. Exista doua tipuri: plante venotonice si care dreneaza.

Coacaz negru, ginkgo biloba, vita rosie, alun de vrajitoare, trifoi dulce, cresc tonusul peretilor vasului de sange si ajuta la lupta impotriva dilatarii si permeabilitatii venelor. A se lua sub forma de suplimente in cura de 1 pana la 3 luni.

Ortosifonul, coada de cires, ceaiul verde, papadia, mesteacanul promoveaza eliminarea apei de catre rinichi. Consumati de preferinta sub forma de infuzie sau tinctura diluata in putina apa, deoarece este important sa va hidratati bine in paralel.

De ce sunt importanti antioxidantii

Protejeaza peretii vaselor de radicalii liberi, reduc fragilitatea capilara si imbunatatesc circulatia venoasa si limfatica. Flavonoidele sunt recunoscute in special pentru actiunea lor benefica pe tonul venos. Se gasesc in coacaze negre, struguri, ceai, cacao, ceapa, mar, rodie. Ajuta si oligomerele procianidolice continute in semintele de struguri, antioxidanti puternici care intaresc rezistenta vaselor de sange si elasticitatea acestora. Se gasesc sub forma de suplimente.

Retentia de apa: cauze si tratament. Eliminati aditivii si consumati aceste alimente

Legume bogate in apa si potasiu care favorizeaza diureza. Anghinarea, feniculul, ridichile si varza au, de asemenea, un continut bun de potasiu. Castravetii si pepenele verde, bogate in apa, au un aport caloric scazut. Fructele rosii ofera antioxidanti, bune pentru circulatie. In general, fibra din fructe si legume ajuta la combaterea constipatiei, un factor agravant in retentia de apa.

Nu trebuie sa uitam proteinele, deoarece o scadere a concentratiei lor in sange duce la scaderea presiunii osmotice. Si acest lucru impiedica buna reabsorbtie a apei din tesuturile interstitiale spre capilare. Mai mult, proteinele hranesc celulele musculare, care imbunatatesc revenirea venoasa. Deci, in fiecare zi, consumam o portie (120 g in medie) de carne, peste sau oua. Si daca sunteti vegan, alegeti soia, linte, quinoa, dar si alge, migdale, hrisca, seminte.

Daca consumam multe alimente procesate, absorbim o cantitate mare de aditivi), ceea ce nu este fara consecinte asupra sanatatii noastre. Unii, precum emulgatorii, perturba microbiota, care slabeste mucoasa intestinala si promoveaza trecerea proteinelor mari care pot perturba functionarea organismului. Unii aditivi alimentari contin sodiu care agraveaza fenomenul de retinere a apei. Acesta este cazul conservantilor precum E211, in sosuri si bauturi aromate, agenti de ingrosare precum E401, in inghetata si prajituri, sau potentiatori de arome precum E621, in supe instant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 noiembrie 2024
05 noiembrie 2024