Economic Local

S-a publicat lista cu firmele din Iași care iau milioane de euro pentru livezi. Vor dezvolta afaceri de succes în mediul rural

Publicat: 03 mart. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
S-a publicat lista cu firmele din Iași care iau milioane de euro pentru livezi. Vor dezvolta afaceri de succes în mediul rural
Ieșenii primesc fonduri europene pentru livezi

S-a publicat lista cu firmele din Iași care primesc finanțare europeană pentru sectorul pomicol. Ieșenii care vor să investească în mediul rural vor primi aproape două milioane de euro pentru dezvoltarea livezilor cu cireși sau mixte. La nivel național au fost aprobate 44 de dosare de finanțare

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat lista cu  fermierii care au cerut bani europeni. Rapoartele de selecție a cererilor de finanțare depuse, în perioada 11 noiembrie – 12 decembrie 2022, pentru mai multe componente ale submăsurii 4.1a (Investiții în exploatații pomicole) au fost publicate pe site-ul instituției, la rubrica „Rapoarte de selecție”. Fermierii din Iași vor investi două milioane de euro în livezile din mediul rural. Astfel, Petru Vlăduț Ignat, din comuna Moșna, Iași, va moderniza plantația pomicolă cu 510.000 de euro, fonduri europene.

Alte fonduri europene în valoare de jumătate de milioane de euro vor fi investite în plantațiile pomicole din județul Iași. În total, la nivel național, 44 de fermieri au fost selectați, în baza punctajului obținut, pentru finanțarea cu fonduri nerambursabile. Pragul de calitate lunar aferent celei de-a treia etape a sesiunii anuale 2022 (11 noiembrie – 12 decembrie 2022) a fost de 15 puncte pentru toate componentele. Până în prezent, prin submăsura 4.1a au fost contractate 513 proiecte de investiții în exploatații pomicole, în valoare de peste 284 de milioane de euro, la nivel național. Fermierii din Iași au investit 1,3 milioane de euro, fonduri europene, în sectorul pomicol.

S-a publicat lista cu firmele din Iași care sunt eligibile sau nu la finanțare

Un proiect din Iași ce a fost respins de la finanțare este cel depus de Halfmoon din Dagâța, Iași. Proiectul de „Înființare plantație ecologică de cireși în macrotunele”, în valoare de 4 milioane de euro, a fost respins de AFIR. Printre motivațiile specialiștilor care au verificat dosarul este și faptul că proiectul tehnic de plantare, avizat spre neschimbare în data de 06.10.2022, cuprinde devize de cheltuieli de înființare a plantației de cireș pentru o suprafață de teren efectiv plantată de 4.6721 ha și pentru un număr de pomi de 6.928 (1.482 de pomi pe ha), iar costurile standard aferente lucrărilor necesare nu sunt cele din Anexa A5 „Valori pentru costuri standard și contribuție în natură pentru investițiile în pomicultură”. Astfel că sumele utilizate în calculul devizelor și bugetelor din cererea de finanțare nu corespund cu devizele din proiectul tehnic de plantare.

Prin proiect, conform Autorizației de plantare nr. 06 din 19.10.2022, solicitantul își propune înființarea unei plantații de cireș pe o suprafață efectiv plantată de 4.31ha, cu o densitate a pomilor plantați de 1.723 pe ha. În cadrul studiului de fezabilitate este menționat faptul că se va realiza procesarea cireșelor pentru obținerea de dulceață de cireșe ecologice – „Gust de vară” – dar investiția în procesare este neeligibilă.

Specialiștii AFIR au analizat toate detaliile din proiectele de finanțare

De asemenea, fermierul din Iași a depus insuficiente documente la dosarul de finanțare.

„Anexa A5 este completată eronat cu modificarea valorilor costurilor standard, cu completarea tuturor lucrărilor prezentate în această anexă (nu numai celor aferente investiției, conform Proiectului tehnic de plantare), pentru specia cultivată «căpșun» (deși solicitantul propune, prin investiție, înființarea unei plantații de cireș ecologic).

Cererea de finanțare completată în format electronic, nesemnată de solicitant, cuprinde, în Anexa A5, atât costurile standard pentru irigare localizată, cât și pentru fertirigare (deși se menționează în cadrul acesteia că echipamentul de fertirigare include echipamentul de irigare, respectiv instalarea lui). Valorile din Anexa A5 nu corespund cu linia bugetară de pe capitolul 4 B – Cheltuieli pentru investiții în culturi/plantații”, se mai arată în raportul specialiștilor AFIR.

Pe de altă parte, ieșenii au rămas fără fondurile europene, chiar dacă au avut proiecte bune, dar nu mai erau bani la bugetul alocat sectorului nonagricol. De asemenea, s-a publicat lista cu firmele din Iași care au obținut banii și pentru achiziția de utilaje agricole.

Comentarii
Adauga un comentariu