Coronavirus

Sfaturi care ne feresc de coronavirus! Un specialist oferă o listă

Publicat: 10 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sfaturi care ne feresc de coronavirus Un specialist oferă o listă

Carmen Chifiriuc, prorector pe cercetare a Universității din București, de specialitate microbiologie aplicată, imunilogie și virusologie, recomandă ca prevenție la coronavirus întărirea imunității.

Iată ce mă̆suri de creștere a imunitățîi organismului ne recomandă specialista:

Consum zilnic de alimente din urmă̆toarele categorii:

proteine: ouă̆, carne, ficat, peş̦te, lactate (în special iaurt, chefir), leguminoase (fasole, mazăre, soia), ciuperci

vitamine provenite din surse naturale (fructe: citrice, banane, fructe uscate, sucuri proaspete naturale; legume, salate: salată verde, ruccola, sparanghel, pătrunjel, broccoli, morcovi)

minerale și oligoelemente: nuci de orice fel, ulei de peş̦te, semințe de în

complexul de vitamina b: cereale integrale

probiotice și prebiotice, pe cât posibil din surse naturale: chefir, iaurt, varză murată ca atare sau zeamă, murături de orice fel (pentru persoanele care nu sunt hipertensive), produse pe bază de cicoare;

suplimente de minerale și de vitamine, în special viţ. C și complexul B, mai ales pentru persoanele care nu își acoperă̆ necesarul zilnic din surse naturale

Odihnă prin asigurarea unui număr de cel puțîn 7 ore de somn/noapte;

Hidratare optimă̆: apă, ceaiuri, sucuri de fructe și legume naturale, supe, lapte, iaurt, chefir; -asigurarea unui program zilnic de mișcare/exercițîi fizice;

Evitarea, pe cât posibil, a zonelor poluate sau a orelor în care poluarea este crescută̆.

Carmen Chifiriuc (Balotescu) și-a început cariera de cercetare în 1997, ca biolog în cadrul laboratorului Vibrio din INCDMI „I. Cantacuzino”, din București. A fost bursier al Rețelei Internaționale a Institutelor Pasteur.

Din 2001 până în 2009, a fost manager de date la nivel național pentru România, în cadrul Rețelei europene de supraveghere a rezistenței la antibiotice (EARSS).În 2003 și-a început cariera didactică la Universitatea din București, Facultatea de Biologie. În prezent este profesor de Microbiologie și Imunologie, conducător de doctorat în domeniul Biologie (abilitare OM nr. 166/07.04.2014), director al Școlii doctorale de Ecologie și coordonator al secțiunii Științele Vieții, Mediului și Pământului– Institutul de Cercetări al Universității din București.

Este coordonator/membru cheie/responsabil a 17 granturi de cercetare cu finanțare internă și 5 cu finanţare externă și membru în echipa de cercetare a 50 de proiecte naționale și internaționale.

Principalele direcții de cercetare: investigarea rezervoarelor de virulență și rezistență la antibiotice din sectorul clinic și din mediu; studiul interrelațiilor gazdă-agent infecțios și al rolurilor microbiotei în diferite patologii; dezvoltarea unor metode rapide de diagnostic microbiologic; dezvoltarea și evaluarea unor noi strategii antimicrobiene, cu aplicații în domeniul biomedical și în ecologie.

Adauga un comentariu